Gå till innehåll
Logotype
Benedikt Doll I Östersund

Foto: Nordic Focus

Dolls första fullträff på vallen gav fjärde segern i världscupen

Herrarnas distanstävling över 20 kilometer blev i första hand en tysk affär med tre åkare bland de fem första och Benedikt Doll överst på pallen. Det här var rutinerade Dolls fjärde triumf i världscupen.

Det här var rutinerade Dolls fjärde triumf i världscupen.

När katten är borta dansar råttorna på bordet... Lite så var det faktiskt när herrarna körde sin distanstävling. Bröderna Bö, Lägreid, Sebastian Samuelsson, några fransmän, ja, faktiskt saknades sju av de 18 främsta i världscupen i startlistan, de flesta på grund av sjukdom.

- Och då visste jag att chansen fanns, säger Benedikt Doll.

Den snart 33-årige tysken har under sin långa resa i världscupen aldrig tidigare lyckats skjuta fyra nollor.

Det gjorde han nu!

Doll var faktiskt den ende i herrtävlingen som kom igenom med 20 träff (i damernas tävling tidigare i eftermiddag var det sex nollskyttar).

- I dag var det lätt att skjuta; fokus, offensiv och inte tänka, säger Doll om arbetet på skjutvallen, dagens segerrecept.

Tvåa i tävlingen blev italienaren Tommaso Giacomel ("det är helt otroligt, jag är så lycklig") och trea Vetle Sjåstad Christiansen. Med den placeringen säkrade norrmannen segern i distanscupen.

- Jag hade bara en sak i huvudet inför sista skottet, bomma inte! Jag hade skjutit bort mig så många gånger när jag haft chansen, berättar han efter loppet.

Vetle Sjåstad Christiansen hade den här vintern som mål att vinna den totala världscupen. Men han insåg snabbt att det fanns en (Johannes Thingnes Bö) som var för bra.

- Jag får vara nöjd med en "babykula".

Schweizaren Niklas Hartweg och hemmahoppet Martin Ponsiluoma hade på förhand chansen att utmana norrmannen om grensegern. Men Hartweg hade ingen fart i spåret (slutade som 25:a långt ifrån slutstriden) och Ponsiluoma brände sina möjligheter med två missade skott i det liggande skyttet. Dessutom var han inte lika stark i spåret som vi sett honom den här vintern.

- Det fick lite segt i dag och missarna i liggande var två slarviga skott. Men annars var det en helt okej tävling, jag är nöjd med 18 träff av 20, sammanfattar "Ponsi" sin insats.

Han slutade nu på åttonde plats, det räckte till en tredjeplats i distanscupen (Benedikt Doll smet förbi).

Jesper Nelin var 15:e efter två bomskott i sista ståskyttet när han hade något riktigt bra på G, Nelin åkte starkt och sköt bra innan han skulle fullborda en av sina bästa prestationer i världscupen. Malte Stefanssons överraskande 24:e plats var annars det som gladde mest i svensklägret.

- Malte gjorde det bra idag, berömmer huvudtränaren Johannes Lukas. Men om vi ser på dagen som helhet hade vi lite större förväntningar.

Agne Svärd