Gå till innehåll
Logotype

Startar: 9/03 00:00

Slutar: 9/03 00:00

Dorothea Wierer bäst i italiensk uppgörelse

Dorothea vinner distansen

Foto: Nordic Focus

Damernas distanstävling blev en italiensk uppgörelse där såväl Dorothea Wierer som Lisa Vittozzi sköt fullt men där Wierer var snabbare i spåret.Hon tog därmed sin 15:e seger i världscupen. För Lisa Vittozzi betydde andraplatsen att hon vann säsongens distanscup.

Dorothea Wierer har länge tillhört de allra bästa i den här sporten. Första segern kom redan 2015 - i just Östersund! Här vann hon även sprinttävlingen vid VM 2019.

- Jag trivs här i Östersund, sa en mycket nöjd Wierer när segern var klar.

I de perfekta förhållanden som rådde under distanstävlingen visste Dorothea Wierer att det förmodligen skulle behövas fyra nollor för att kunna konkurrera om segern.

Det lyckades hon med!

- Men samtidigt var jag osäker på om farten i spåret skulle räcka.

Det gjorde det med marginal, när 32-åriga Wierer skruvade upp farten kunde ingen haka på och i mål var marginalen till tvåan, landsmaninnan Lisa Vittozzi, drygt 25 sekunder.

Andraplatsen säkrade Vittozzis seger i distanscupen där största hotet Hanna Öberg förstörde sina möjligheter redan i det inledande liggskyttet med två bom.

- Jag var så nervös för den där pokalen före loppet, jag ville verkligen vinna den, erkände Vittozzi efter tävlingen.

Trea blev tyskan Denise Herrmann-Wick en bom i det första liggskyttet blev kostsamt den här eftermiddagen,

De svenska damerna hade ingen bra tävling. Hanna Öberg kämpade sig visserligen tillbaka i matchen efter missarna i första skyttet men längre än till en 23:e plats räckte det inte.

- Det var synd på det första skyttet, två bom blir tufft i den här tävlingsformen, säger Hanna.

I distanscupen halkade Hanna nu ner en placering till den tredje, passerad även av världscupledaren Julia Simon, Frankrike.

Bäst av svenskorna blev nu Elvira Öberg som efter stor tvekan ställde sig på startlinjen och kämpade till sig en 20:e plats.

- Jag är jättenöjd med mitt liggande skytte och att jag kunde haka på i åkningen när jag fick draghjälp. Nu ser jag fram mot lördagens stafett, summerade Elvira.

Efter distantävligen ligger nu Elvira Öberg fyra i världscuptotalen. Julia Simon har ett klart grepp, nu med Lisa Vittozzi och Dorothea Wierer närmast jagande.

Ella Halvarsson fick göra debut i världscupen och var bäst av hemmalaget på skjutvallen, bara ett missat skott. Det räckte för att Ella skulle ta sina första världscuppoäng med sin 33:e plats.

Agne Svärd

Fotnot: Förutom en pokal belönas respektive grensegrare med 10.000 euro!