Gå till innehåll
Logotype

Startar: 11/03 00:00

Slutar: 11/03 00:00

Placeholder

Norska damerna var bäst i stafetten men Frankrike vann cupen

Sverige, Frankrike, Tyskland eller Italien? Svaret blev - Norge!

Mycket stod på spel när damernas stafett kördes på lördagseftermiddagen inför den stora hemmapubliken. Inte bara den här tävlingen, hela stafettcupen skulle avgöras. Sverige och Frankrike hade bästa förutsättningarna men Tyskland och Italien hade också möjligheten.

Och tävlingen bjöd på många slutscenarion...och segrare i stafettcupen.

Sverige föll bort från diskussionen i ett tidigt skede. Linn Persson hängde visserligen med i täten på den första sträckan men den andra blev en mardrömupplevelse för Anna Magnusson; föll i växlingen sedan hon trasslat ihop ena skidan med tyskan Hanna Kebinger, hade en tung i spåret och till det en jobbig dag på skjutvallen med fem extraskott.

- Det blev pannkaka av allt, sammanfattade Anna Magnusson sin insats.

Efter halva tävlingen var Sverige på åttondeplats, dryga minuten efter täten och borta från såväl tätstriden som stafettcupen.

Längst fram drog fyra lag iväg; Tyskland, Italien, Frankrike och med Norge några sekunder bakom efter överraskande starka insatser av såväl Juni Arnekleiv som Ida Lien.

Vid den sista växlingen var bilden förändrad, Ingrid Landmark Tandrevold hade fört upp Norge i ledningen efter en stark tredjesträcka och kunde skicka ut Marte Olsbu Röiseland knappt före Tyskland (Denise Herrmann-Wick) och med en lucka till Frankrike medan Italien hade halkat efter.

Röiseland skaffade sig sedan greppet i det liggande skyttet, fick en klar marginal till Tyskland och när hon sedan skött fullt i det stående skyttet var den norska triumfen klar, säsongens andra.

Frankrike kunde sedan passera Tyskland i kampen om andraplatsen och säkrade därmed segern i stafettcupen, Norge skuttade med dagens triumf upp till andraplatsen medan Sverige blev trea och Tyskland fyra.

Sverige slutade femma i stafetten sedan Elvira Öberg gjorde en bra tredjesträcka och Hanna Öberg avslutat med en stark sistarunda.

Elvira var nöjd med sin sträcka.

- Det känns som det går åt rätt håll, sammanfattade Elvira sin insats.

Hanna Öberg hade en svår uppgift när hon gick ut på sista sträckan, 1.16 efter ledande Norge.

- Men allt är möjligt, därför satsade jag lite extra från början. Och det var på tiden att jag fick till ett liggskytte igen.

Fem raska nollor förde Sverige något närmare täten men ganska snart insåg Hanna det omöjliga att nå sina konkurrenter och sparade lite krut till morgondagens masstart.

Agne Svärd

Foto: Nordic Focus