Gå till innehåll
Logotype
Placeholder

"Ponsis" monstersträcka gladde storpubliken när Norge vann herrstafetten

Dom bästa fanns inte med i laguppställningen. Men Norge var bäst i alla fall när herrarnas stafett avgjordes. Ersättarna gjorde jobbet på ett utmärkt sätt!

Bröderna Bö (Johannes Thingnes och Tarjei) och Sturla Holm Lägreid tävlar inte här i Östersund på grund av skjukdom. Det hindrade inte Norge från att ställa en slagkraftig kvartett på benen; ersättarna Endre Strömheim och Vebjörn Sörum (debut i världscupen i torsdags) gjorde sitt och lite till på de inledande sträckorna och sedan kunde Johannes Dale (åtta i den totala världscupen) på den tredje sträckan bädda för att Vetle Sjåstad Christiansen (trea i totalen) skulle kunna sticka kniven i sina motståndare på slutsträckan.

Avgörandet föll i den avslutande ståserien. Fem träff samtidigt som enda hotet, Frankrikes Fabien Claude, tvingades till en straffrunda.

I mål var Norge drygt 22 sekunder före tvåan Frankrike och med förhandsfavoriten den här eftermiddagen, Tyskland, på tredje plats.

Men för den stora publiken var det Sveriges insats, och framför allt Martin Ponsiluomas, som blev tävlingens behållning. Inför slutsträckan var man verkligen med i kampen om segern sedan "Ponsi" på sin tredje sträcka fört sitt lag från en niondeplats till delad ledning! Med ett snabbt och felfritt skytte samt en rasande fart i spåret hade han plockat in 52 sekunder på täten.

- Det var grymt häftigt därute, man fick mycket energi av publiken. Och det var länge sedan jag lyckades skjuta noll-noll, sa en mycket nöjd Ponsiluoma.

Nu lyckades inte Peppe Femling förvalta utgångsläget på bästa sätt. Åkformen fanns inte och det trasslade även lite på skjutvallen där det blev sammanlagt fyra extraskott. Femling var chanslös att haka på Benedikt Doll (distansvinnare i torsdags) när tysken lade in överväxeln på spurtvarvet.

- Jag hade ju ett fantastiskt läge, suckade Peppe efter målgången. Men vi får vara nöjda med laginsatsen.

Jesper Nelin var sjua på förstasträckan med två extraskott och Malte Stefansson gjorde en godkänd andrasträcka även om fyra extraskott var något för mycket.

Stafettcupen vanns givetvis av Norge efter fem raka vinster, Tyskland, Frankrike och Sverige kom närmast därefter.

Agne Svärd