Gå till innehåll
Logotype

Startar: 12/03 00:00

Slutar: 12/03 00:00

Dorothea Wierer tog ytterligare en triumf i Östersund

Italienskan Dorothea Wierer trivs verkligen i Östersund, det har hon visat många gånger. Här tog hon sin första seger i världscupen (2015), här vann hon VM-guld 2019, i torsdags var hon bäst i distanstävlingen och när masstarten kördes på söndagen fick Wierer återigen kliva upp överst på prispallen!

Annars såg det länge ut som det var bäddat för vinterns suveräna ledare av den totala världscupen, Julia Simon från Frankrike.

Fransyskan med nr 1 på nummerlappen kastade sig till täten redan från första stavtaget och hade kommandot om tävlingen ända fram till 20:e och sista skottet.

En knapp bom och Dorothea Wierer kunde smita ut på spurtvarvet som knapp etta framför fransyskan Lou Jeanmonot (tre sekunder efter) och Julia Simon tolv sekunder bakom efter sitt besök i straffrundan.

Det greppet släppte inte Dorothea Wierer. Sakta men säkert drog ifrån sina svåraste utmanare och kunde defilera hem sin 16:e världscupseger och 50:e pallplats i världscupen inför den stora publiken.

I kampen om andrapriset kunde Jeanmonot hålla undan för landsmaninnan Simon.

Hanna Öberg var den enda i hemmalaget som visade form den här eftermiddagen. Men en bom i det inledande skyttet gjorde det omöjligt att blanda sig i striden om pallplatserna, hon fick aldrig riktig kontakt med åkarna längst fram.

- Jag fick jaga hela loppet men fick nog ut allt vad jag hade för dagen. Målsättningen i sista skyttet var att skjuta så bra så att jag skulle få vara med på prisutdelningen inför den stora publiken, sammanfattade Hanna sin insats.

Den målsättningen klarade Hanna precis när hon räddade sjätteplatsen framför starkt avslutande tyskan Vanessa Voigt.

Övriga svenskor hade en dålig dag på jobbet där varken åkning eller skytte var så mycket att rapportera om; Anna Magnusson kom i mål på 21:a plats, Elvira Öberg var 27:a och Linn Persson 28:e.

Notabelt från masstarten; fransyskorna for fram som raketer i stadionterrängen med fem av de sju bästa åktiderna!

Agne Svärd

Foto: Nordic Focus