Gå till innehåll
Logotype

Startar: 12/03 00:00

Slutar: 12/03 00:00

Här är en norrman som också trivs i Östersund

Norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen och italienskan Dorothe Wierer har förmodligen inte alltför mycket som är gemensamt. Men en sak har dom: Båda trivs trivs alldeles utmärkt att tävla här i Östersund!

När masstarten kördes på söndagseftermiddagen var den 30-årige norrmannen i en klass för sig och kontrollerade loppet från start till mål och vann närmast före landsmannen Johannes Dale och med den unge fransmannen Eric Perrot på tredje plats, hans första besök på prispallen i de här sammanhangen.

Vetle Sjåstad Christiansen hade harvat på länge i världscupen utan några större framgångar när han för 15 månader sedan, december 2021, just här i Östersund fick sitt stora genombrott. Visserligen hade han vunnit en världscupsprint i Amerika säsongen 18/19 men där var konkurrensen inte den skarpaste och säkert många som inte hade noterat.

Men när wc-säsongen 21/22 startade i Östersund var alla dom starkaste på plats och då var var det Vetle som dominerade med en förstaplats, en andraplats, en femteplats och så förde han det norska laget till seger i stafetten på slutsträckan och han kunde lämna Östersund som ledare i världscupen.

Sedan dess har vi kunnat se många fina prestationer från hans sida.

Segern i dagens tävling var hans fjärde i världscupen och innebar samtidigt att han i Johannes Thingnes Bös frånvaro kopplade greppet om masstartscupen (i torsdags säkrade han segern i distanscupen). Direkt efter det första liggande skyttet skruvade Vetle upp tempot i åkningen och ingen av konkurrenterna hakade på. Och när han sedan var felfri i sitt skytte kunde ingen komma i närheten av honom den här dagen.

Bakom Vetle Sjåstad Christiansen var det en tuff kamp om andraplatsen. Många hade chansen inför den sista ståserien men flera straffade ut sig. Det blev nu en kamp mellan norrmannen Johannes Dale och fransmannen Eric Perrot där Dale kunde avgöra på väg in i skidstadion.

Norrmannen Sturla Holm Lägreid, som tidigt fick lämna Nove Mesto sedan han testat positivt för covid och missat de inledande tävlingarna i Östersund, var nu tillbaka i startfältet och hade tätkänning ända fram till sista skyttet där två bom förstörde chansen till en framskjuten placering. Lägreid landade nu på en elfte plats och tog därmed viktiga poäng i kampen om såväl masstartscupen som den totala världscupen.

Den stora hemmapubliken hoppades mycket på formstarke Martin Ponsiluoma i den här tävlingen men "Ponsi" hade en dålig dag på skjutvallen (fem bom och dessutom strul om skjutmatta med tysken Philipp Nawrath vid sista skyttet...), och då hjälpte det inte mycket att han svarade för ännu en svettig insats i spåret (snabbast, 14 sekunder före Johannes Dale). Martin fick hela tiden jaga bakifrån och längre än till en 14:e plats räckte det inte den här gången.

Jesper Nelin hade heller ingen bra dag utan slutade på 24:e plats med fyra bommade skott.

Agne Svärd

Foto: Nordic Focus