Gå till innehåll
Logotype

Startar: 26/11 00:00

Slutar: 26/11 00:00

Åksnabba svenskar missade i skyttet

Foto: Nordic Focus

Svenskarna åkte bra, men sköt för dåligt en som faktiskt blev Tysklands stora dag i Östersund. Elvira Öberg åkte snabbast av damerna och Sebastian Samuelsson bland herrarna. Men med sex respektive tre bom och lika många minuter i tillägg räckte det inte långt.

För Sebastian hade en miss mindre räckt till seger, men så skall man kanske inte resonera i skidskytte.

Nu blev det ”bara” en sjunde plats för honom. I slutet av tävlingen kom en norsk nykomling och petade bort honom från sextetten som fick vara med på blomsterceremonin.

Den norska bredden är så stor att man gång på gång presenterar nya namn i toppen. Sexan Endre Strömsheim kom med på en gratisplats i egenskap av IBU-cupsegrare. Som sådan lyckades han klart bättre än sin svenska dammotsvarighet från IBU-cupen Tilda Johansson som med sju bom bara kom på 89:e plats.

På damsidan hade Norge fyra bland de tio bästa trots att essen Tiril Ekhoff och Marte Olsby Röiseland dragit sig tillbaka. Hälften av dagens toppkvartett var nya namn för oss. Motsvarande tecken på att plocka fram ess ur rockärmen såg man även i längdvärldscupen där dagens herrsegrare i Ruka, Jan Thomas Jensern från Hommelvik, tidigare inte fått några rubriker i åtminstone Svenska tidningar.

Att bryta den norska dominans anses vara livsviktigt både i längd och skidskytte. Därför välkomnar man dagens tyska dubbla pallplatser i både dam – och herrtävlingen.

Fransiska Preuss och Vanessa Voigts nollskytte placerade dem närmast italienska favoriten Lisa Vitozzi och Sofia Schneider blev femma.

På herrsidan blev den tyska framgången ännu större med Roman Rees för första gången etta i en världscuptävling 12 sekunder före landsmannen Justus Strelow. Säkert skytte med bara en miss petade ner segervane Johannes Thingnes Bö till tredje plats med en bom mer än tyskarna

Det var tyskt även på nionde plats.

Lördagens huvudmotståndare i stafetterna, Frankrike hade ingen bra dag med en 10:e plats bland herrarna och en 21 plats bland damerna som bäst. Liksom för svenskarna var det skyttet som brast.

Apropå skytte såg det länge ut som skjutsäkre veteranen Simon Ede r från Österrike skulle kunna skällsegra i herrtävlingen, men två missar i sista stå gjorde att hissen neråt stannade på 21:a plats. Den österrikiska polisen är inte tillräckligt stark i spåret.

Det var för dagen inge heller Johannes Thingnes Bö, som bara hade tredje åktid, 34 sekunder efter Sebastian Samuelsson och halva den marginalen till landsmannen Johannes Dahle som nu även gift sig till namnet Skjevdal.

Jesper Nelin hade åttonde åktid, men lika många missar som Sebastian Samuelsson och en minut sämre åktid. Martin Polsiluoma var 20 sekunder långsammare än Nelin och missad fem skott.

Placeringarna 7-19-45-47 ser inte så lovande ut inför kommande stafett. Emil Nyqvist, som var två snäpp före Martin Ponsiluoma men som hade bara två missar lär ta fjärdeplatsen i stafetten, före debutanten Anton Ivarsson (83:a).

Normala fyran Peppe Femling vilar från tävlingar ett tag för att försöka hitta formen.

Damkvartetten är ovkså gien till tre fjärdedelar, syskonn Öberg samt dagens bästa svenska Linn Persson är väl självskrivna-

Siffrorna 15-16-39 motsvarar nog ingte lagets kapacitet. Sedan är det s vårt att säga vem av Mina Brorsson (50) och Anna Magnusson (56) som får chansen.

Rent åkmässigt var Elviras och Hannas första- och sjundeplats ungefär som väntat. Linn Perssons styrka låg i skyttet. Efter sina operationer kan hon ha en bit kvar till åkformen.

Hemmatävlingarna har rent historiskt inte varit svenskarnas styrka men just nu har vi en bit kvar för att leva upp till förhoppningarna om världens bästa damlag.

Hur långt det räcker i världscupen återstår att se, men nog blir damsegrarinnan Lisa Vittozzi svår i totalen, liksom Johannes Thignes Bö som kan bättre. Inte minst åkmässigt. Förra säsongen var det inte många tävlingar han missade segern.

Thord Eric Nilsson