Gå till innehåll
Logotype

Startar: 26/11 00:00

Slutar: 26/11 00:00

Vittozzi distansvinnare efter sekundrysare

De tyska damerna visade överraskande styrka med tre bland de fem bästa.
Men segern gick till Italien och Lisa Vittozzi. Damernas distanstävling över 15 km blev en rysare där Vittozzi bärgade sin fjärde seger i världscupen med en tiondel tillgodo på tvåan Franziska Preuss, Tyskland och drygt tio sekunder ned till trean Vanessa Voigt, även hon från Tyskland.

28-åriga Lisa Vittozzi har i många år tillhört de främsta i världscupen. Sedan hon 2017 tog sina första pallplats har det blivit ytterligare 20 besök på pallen innan hon nu tog sig fjärde seger. Att det kom just på distansen var ingen överraskning, förra säsongen blev det prispallen vid samtliga fyra distanstävlingar.

Vittozzi var med i tätstriden genom hela tävlingen trots ett missat skott i andra liggserien. Dock var det tyskan Franziska Preuss som hade kommandot efter sista ståskyttet. Preuss, med bara en pallplats tidigare efter en strulig karriär, sköt fyra nollor och gick ut på spurtvarvet med nästan 12 sekunder tillgodo på Vittozzi. Men italienskan hade bättre fart i spåret och i mål var hon tiondelen snabbare än tyskan.

- Helt underbart att få starta med en seger, sa Lisa Vittozzi efter tävlingen.

Det blev tyskt även på den tredje platsen genom Vanessa Voigt, stabil och säker skytt som även hon sköt fyra nollor. Norges främste den här dagen blev Karoline Knotten på en överraskande fjärdeplats, tyskan Sofie Schneider var femma och Lisa Theresa Hauser, Österrike blev sexa.

I förhandssnacket handlade det mycket om Sverige och Frankrike, de senaste säsongernas två dominerande nationer bland damerna. Men det gick inget vidare för varken svenskor eller fransyskor den här dagen. Linn Persson (två bom) var bäst av svenskorna på en 15:e plats med Hanna Öberg (tre bom) placeringen sämre. Elvira Öberg åkte fortast av alla men sköt sex bom och slutade först på 39:e plats.


Bäst av fransyskorna var Justine Braisaz-Bouchet på 21:a plats efter snabb åkning men fyra bomskott (alla i stående) förstörde alla möjligheter. Fjolårets vinnare av världscupen, Julia Simon, var med i tätstriden fram till sista skyttet men där blev det tre bom och hon landade på 31:a plats.