Gå till innehåll
Logotype

Startar: 28/11 00:00

Slutar: 28/11 00:00

Fria mensskydd till alla atleter och besökare

I samarbete med företaget Herbox kommer vi erbjuda fria mensskydd till alla atleter och besökare under hela världscupsperioden som äger rum här i Östersund. Detta är ett initiativ för att skapa trygghet och rätt förutsättningar för alla, oavsett dag i månaden.

– Hälften av jordens befolkning menstruerar därför borde det vara en mänsklig rättighet att ha tillgång till mensskydd, säger Hanna Lauste, en av grundarna till Herbox.

Herbox dispensers finns utplacerade på utvalda stationer i anslutning till toaletterna på området där man är välkommen att ta en tampong eller binda vid behov.

– Vi arbetar för att skapa jämställt idrottande och att kvinnors behov tas på allvar. Det känns viktigt att kunna erbjuda mensskydd på just arrangemang som detta då det faktiskt kan rädda folks dagar. Det bidrar med trygghet, både för åkare och åskådare, säger Hanna.

Herbox har vuxit snabbt och finns idag på tusentals toaletter runt om i Europa. Grundaren Hanna berättar att reaktionerna på ha Herbox på området har varit överväldigande.

– Att finnas på arrangemang verkar som ett viktigt signalvärde för arrangörer som tar ställning, samtidigt som slutanvändarna blir nöjda och känner trygghet, säger hon.

Även tävlingsledare Ulrika Öberg är glad över att Herbox finns på området och verkar som ett steg i att säkerställa jämställdhet.

– Vi är tacksamma för samarbetet med Herbox där vi kommer kunna erbjuda gratis mensskydd på området, vilket är en viktig del i att ligga i framkant när det kommer till inkludering och jämställdhet, säger Ulrika Öberg, Tävlingsledare Skidskytte Världscupen.