Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Elvira Öberg vinner första sprinten efter jul

Elvira Öberg vinner första sprinten efter jul. Foto: Nordic Focus

Sprintseger för Elvira!

Elvira Öberg var tillbaka högst upp på tronen för andra gången under säsongen i torsdagens världscupsprint i slovenska Pokljuka, efter fullt skytte och näst bästa tid i spåret. Dessutom gjorde Linn Persson ytterligare ett fint lopp på sjunde plats i mål efter ett missat skott.

Elvira Öberg inledde lite försiktigt med sjätte tid på det första varvet, men lämnade vallen som fyra efter fem fullträffar i det liggande skyttet, bara åtta sekunder efter ledande Paulina Batovska-Fialkova. Men medan slovakiskan åkte på en bom i stående lyckades svenskan nolla på nytt och tog över täten med fem sekunder före Julia Simon som också sköt fullt. På slutvarvet drygade Elvira ut avståndet mot fransyskan med ytterligare några sekunder till sju sekunder i mål och säsongens andra seger - dessutom den sjätte totalt i sin 100:e världscuptävling. Sammanlagt hade 23-åringen från Piteå näst bästa åktid, drygt nio sekunder långsammare än tyskan Denise Herrmann-Wick - efter att ha imponerat stort både i spåret och på vallen. Hon har dessutom skaffat sig ett suveränt utgångsläge inför lördagens jaktstart. Stort grattis Elvira!

– Det var svårt att börja året på ett bättre sätt. Jag har kanske inget superfokus, men jag gör jobbet precis som på träning. Jag kände mig väldigt trygg i dag, sa en nöjd Elvira Öberg till SVT Sport efter segerloppet.

Det blev en bom i det liggande skyttet för Linn Persson som gick ut på mellanrundan som 42:a, knappt 40 sekunder från täten. Hon plockade sedan 20 placeringar med sjätte åktid på vägen till stående och lyckades dessutom nolla på 23 sekunder. Tack vare det lämnade Linn vallen som sjua och höll den placeringen på slutvarvet med sjätte åktid ännu en gång. Värmländskan var 40 sekunder bakom segrande Elvira i mål och hade 11:e tid totalt i spåret, 29 sekunder efter snabbaste åkare. Linn stod för ännu en storstilad prestation under sin bästa säsong hittills och har inte mer än en straffrunda upp till pallen inför jaktstarten.

Mona Brorsson var tillbaka i Världscupen efter en tredjeplats som bästa resultat i IBU-cupen innan helgerna. På skjutvallen var hon säkerheten själv, men det är fortfarande en bit kvar till hennes gamla åkform. Mona lämnade vallen som 29:a efter fullt på 25 sekunder i liggande och avancerade tre placeringar efter ännu en nolla i det stående skyttet. Däremot blev hon passerad av sju åkare på slutvarvet till 33:e plats i mål, 1,35 från segern. I spåret var Mona 1,40 långsammare än Denise Herrmann-Wick, men har goda möjligheter att klättra i jaktstarten med fortsatt stabilt skytte.

Efter att ha varit sjuk i covid-19 var Anna Magnusson osäker på åkformen. Hon tappade också en del på det första försiktiga varvet och missade dessutom ett skott i liggande. Det gjorde att hon låg på 57:e plats ut på mellanrundan, men föll fem placeringar efter ytterligare två bom i det stående skyttet. Men tack vare en kämpainsats på slutvarvet klättrade Anna upp på rätt sida om strecket och klarade jaktstarten med 11 sekunders marginal som 56:a i mål, 2,23 bakom Elvira. Hon var sammanlagt 1,17 efter snabbaste åkare i spåret.

Precis som Anna inledde Johanna Skottheim med en bom i det liggande skyttet. Hon lämnade vallen två sekunder före landslagskompisen som 55:a och hade samma placering efter ett missat skott även i stående. Däremot fick hon släppa tre åkare förbi sig på slutvarvet, men fixade också en plats i lördagens jaktstart på 58:e plats i mål, fyra sekunder bakom Anna. I spåret var Johanna 1,38 långsammare än Denise Herrmann-Wick, men två sekunder snabbare än Mona.

Stina Nilsson inledde optimistiskt med näst bästa tid på det första varvet, men missade ett skott i liggande och lämnade vallen som 31:a. Hon plockade däremot 14 placeringar på mellanrundan och hade säsongens bästa placering på gång, men åkte på fyra bom i stående och var till slut nio sekunder från en plats i jaktstarten som 64:a i mål, 2,42 bakom Elvira. I spåret tröttnade Stina på slutvarvet efter straffrundorna och hade 14:e tid totalt, 37 sekunder efter snabbaste åkare.

I morgon klockan 14.20 är det herrarnas tur att köra sprint i slovenska Pokljuka. Vi håller tummarna för nya svenska framgångar!

Text och analys: L-G Alsenius

Laget på blomstercermonin efter Elviras sprintseger

Foto Nordic Focus

Publicerad: 2023-01-05

Senast uppdaterad: 2023-01-05