Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Sverige nia i mixstafetten

Ungdoms-OS i italienska Friuli Venezia Giulia avslutades med mixstafett för skidskyttarna i fortsatt fina förhållanden, med några minusgrader och en lätt vind. Astrid Karlstedt, Greta Seldahl, Anton Modigs och Viktor Vestman hamnade till sist på nionde plats i mål.

Astrid Karlstedt låg på 11:e plats inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som nia efter fem fullträffar - en knapp halvminut från täten. På det andra varvet ökade avståndet till det dubbla, men hon var fortfarande kvar på samma placering när det var dags för stående. Där fick Astrid använda två extraskott och gick ut på slutrundan som 10:a, men avslutade starkt och växlade som åttonde lag, 1,53 bakom ledande Ukraina. I spåret var hon totalt en minut långsammare än Oleksandra Merkushyna med nionde åktid.

På vägen till liggande blev Greta Seldahl visserligen passerad av Slovenien, men närmade sig täten rejält tidsmässigt. Tyvärr gjorde en straffrunda i att hon föll till 12:e plats - och 17-åringen från Tullus låg även kvar på samma placering efter två extraskott i det stående skyttet. Greta växlade också som 12:e lag, 4,25 bakom Tyskland som tog över täten och ledde med nästan en minut. I spåret hade hon sjunde tid sammanlagt, 1,47 långsammare än den snabba tyskan Julia Tannheimer - och svenskan var 11:a på själva sträckan.

Anton Modigs tappade en del i spåret på sitt första varv, men var fortfarande 12:a ut från vallen efter två extraskott i det liggande skyttet. Han lyckades däremot nolla i stående och avslutade dessutom med tredje åktid på slutvarvet där han tog in 18 sekunder mot ledande Noah Schüttler. Anton växlade som fortsatt 12:a, 4,30 bakom Tyskland - men bara 18 sekunder från Schweiz på 10:e plats. Han var sammanlagt 53 sekunder långsammare än fransmannen Judicael Perillat Bottonet med 12:e åktid, men var åtta på sträckan.

På vägen till det liggande skyttet tog sig Viktor Vestman förbi två lag till 10:a plats och lämnade vallen på samma placering efter fem fullträffar. När det var dags för sista stående hade han även passerat Lettland och gick också ut på slutvarvet som nia, trots tre extraskott. Det var alltför långt upp till Slovakien närmast framför så Viktor tog Sverige i mål som nionde lag, 4,25 bakom Frankrike som vann tätt före Tyskland. I spåret var han totalt 39 sekunder långsammare än fransmannen Guillaume Poirot med sjunde åktid - men var femma på sträckan.

Sverige hade åttonde åktid totalt, 3,50 långsammare än Frankrike - och var 14:e lag på skjutvallen, drygt två minuter efter Ukraina.

Tack till hela det svenska gänget och bra kämpat under Ungdoms-OS!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-28

Senast uppdaterad: 2023-01-28