Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Elsa Tänglander femma i debuten

Elsa femma i JVM-debuten!

15-åriga Elsa Tänglander var bara åtta sekunder från pallen på en fin femteplats i söndagens distanslopp för den yngre åldersklassen vid Junior-VM i Shchuchinsk, hennes första internationella tävling. Henning Lindh Ten Berg hamnade på 46:e plats i herrarnas lopp.

Damer distans

Elsa Tänglander var yngst i startfältet och tävlade mot 2-3 år äldre konkurrenter, men visade ingen respekt för motståndet utan satte full fart direkt. Hon var trea inför det första liggande skyttet, men lämnade vallen i en ledning med 16 sekunder efter fem fullträffar. Elsa drygade ut avståndet med ytterligare tre sekunder på det andra varvet, men åkte tyvärr på tre bom i första stående och föll till 21:a plats. Hon fortsatte fint även på det tredje varvet där hon klättrade sju placeringar - och efter ännu en nolla i andra liggande låg Elsa på 10:e plats. Inför sista stående var hon fem placeringar bättre och satte sedan punkt med felfritt skytte för tredje gången. Tack vare det gick hon ut på slutvarvet som sexa, men tog sig förbi en åkare till femte plats i mål - 1,18 bakom segrande Julia Kink från Tyskland, men knappt åtta sekunder från bronset. Det var en imponerande debut av den unga Tullustalangen som hade sjätte tid totalt i spåret efter jämn och stabil åkning - 1,36 långsammare än blixtsnabba tyskan Julia Tannheimer, men bara 11 sekunder efter tredje tid.

Henning Lind Ten Berg

Herrar distans

Henning Lindh Ten Berg öppnade offensivt med 10:e tid på det inledande varvet, men åkte på två bom i första liggande. Han lämnade vallen som 43:a, men avancerade sedan 18 placeringar till 25:e plats efter fem fullträffar i första stående. Tyvärr gjorde ytterligare två missade skott både i det tredje och fjärde skyttet att Henning föll tillbaka - och han blev till sist 46:a i mål, sex minuter bakom vinnaren Jakub Borgula från Slovenien. I spåret var svensken totalt 3,35 långsammare än tysken Albert Engelmann.

I morgon fortsätter Junior-VM med distans för de äldre juniorerna och med förhoppningar om fler svenska topplaceringar. Damerna kör kl 08.00 och herrarna kl. 11.00 svensk tid.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-05

Senast uppdaterad: 2023-03-05