Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Sverige fyra i singelmixstafetten

Det svenska laget hade en liten möjlighet att nå medalj inför det sista stående skyttet, men hamnade på fjärde plats i torsdagens snabba och spännande singelmixstafett under VM i Nove Mesto. Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg var starka i spåret, men fick använda alltför många extraskott.

Det var Sebastian Samuelsson som inledde för det svenska laget. Han låg tätt i ryggen på norrmannen Johannes Thingnes Bö under det första varvet och var också tvåa inför det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar på 25 sekunder gick han ut strax bakom Tyskland som andra lag och kom sedan in till stående som trea. Tyvärr tvingades Sebastian använda alla tre extraskott och växlade som 15:e lag, 28 sekunder bakom ledande Frankrike. I spåret hade han tredje åktid totalt, fem sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö.

Hanna Öberg avancerade sju placeringar med bästa åktid på nästa varv och var fortfarande 28 sekunder från täten på väg in till liggande. Tyvärr fick hon använda två extraskott och föll till nionde plats och tappade dessutom 13 sekunder mot ledande Frankrike. På det andra varvet tog sig Hanna förbi Österrike och växlade också som åttonde lag, 47 sekunder bakom Frankrike som drygade ut sin ledning. Hon hade sammanlagt tredje tid åkmässigt, två sekunder långsammare än fransyskan Lou Jeanmonnot - men var sjua på själva sträckan.

På vägen till det liggande skyttet hade Sebastian Samuelsson andra åktid och höll jämna steg med täten, men tvingades använda två extraskott. Han gick ändå ut på det andra varvet som fortsatt åtta, men tappade 10 sekunder mot Frankrike och Norge i ledningen. Sebastian tog sedan revansch med fem fullträffar på 20 sekunder i stående och växlade som sjunde lag, 50 sekunder bakom Norge och Frankrike och en knapp halvminut från pallen. I spåret hade han tredje tid totalt, 16 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö, men var nia på sträckan.

Hanna Öberg tog in två sekunder mot täten med bästa åktid på nästa varv och var sexa inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som femma efter ett extraskott. Hon hade 19 sekunder upp till pallen, ett avstånd som minskade med fem sekunder på vägen till stående och med Sverige som fjärde lag in på vallen. Där tvingades Hanna chansa för att ta sig in i medaljjakten, men åkte i stället på en straffrunda och föll till sjunde plats. På slutvarvet tog hon sig ändå förbi tre lag och spurtade i mål som fyra, en dryg minut bakom Frankrike som vann klart. Hanna var snabbast på det sista varvet och även sammanlagt, men var femma på slutsträckan.

Sverige hade näst bästa åktid sammanlagt, bara en tiondel långsammare än Norge - men hade 15:e skjuttid, en knapp minut långsammare än Italien.

VM i Nove Mesto fortsätter på lördag med stafetter. Damerna kör kl. 13.45 och herrarna kl. 16.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-02-15

Senast uppdaterad: 2024-02-16