Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Sebastian Samuelsson och Peppe Femling på pallen i supersprinten. Foto: Nordic Focus

Sebastian Samuelsson och Peppe Femling på pallen i supersprinten. Foto: Nordic Focus

Dubbla svenska VM-medaljer

Det blev silver och brons för Sverige när VM i rullskidskytte inleddes med supersprint inför storpublik i ett varmt Ruhpolding. Sebastian Samuelsson var två tiondelar från segern som tvåa, medan Peppe Femling kom på tredje plats. Linn Persson blev sexa i damernas tävling.

Herrar supersprint

Det var lite skakigt för Sebastian Samuelsson på skjutvallen i kvalet, men trots tre straffrundor lyckades han ta sig vidare till final med drygt fem sekunders marginal som 25:a i mål. Det gjorde att han startade långt bak och fick också en trist start med två bom i första liggande. Sebastian lämnade vallen som 25:e man, men tog in drygt 10 sekunder mot täten med bästa åktid på det andra varvet. Tack vare fem fullträffar i andra skyttet avancerade han sedan till 11:e plats. På nästa runda plockade Sollefteåkaren ytterligare två placeringar med snabbaste åktid på nytt - och trots ännu ett missat skott i första stående gick han ut på det fjärde varvet som sjua. När det var dags för avgörandet hade Sebastian bara sex sekunder upp till täten som sjätte man - och efter ytterligare en nolla på 22 sekunder gick han ut på slutvarvet som tvåa och var en av sex åkare som gjorde upp om medaljerna. På slutvarvet var det riktigt tätt och svårt att ta sig om, men Sebastian var ändå med och slogs om segern in på mållinjen. Till slut fick han dock ge sig för tysken Philipp Horn med två tiondelar, men det var ändå glädjande med ett svenskt silver - inte minst med tanke på utgångsläget och den jobbiga starten. Sebastian hade näst bästa åktid, drygt tre sekunder efter Justus Strelow från Tyskland och visar att formen är på samma höga nivå som förra säsongen!

Peppe Femling gjorde ett imponerande kval som överraskande tvåa i mål efter stabil åkning och en enda bom, åtta sekunder efter belgaren Thierry Langer som var snabbast. Han inledde också finalen på allra bästa sätt med fem fullträffar på 22 sekunder i första liggande och lämnade vallen i en knapp ledning. Tyvärr gjorde två bom i det andra skyttet att Peppe föll till 10:e plats, men avancerade sedan fem placeringar trots ännu ett missat skott i första stående. På väg in till det avslutande skyttet låg han strax före Sebastian på femte plats, men lyckades nolla för andra gången på 21 sekunder och lämnade vallen först av alla. Men han jagades av fem hungriga vargar som alla var ute efter segern. Peppe tappade lite position strax innan upploppet, men kom till sist fram på ena kanten och lyckades fixa även en svensk bronsmedalj som trea i mål, en knapp sekund från segern men med två tiondelars marginal till den försmädliga fjärdeplatsen. Det var verkligen härligt att Peppe äntligen fick kliva upp på pallen individuellt och hänga en VM-medalj om halsen. Han gjorde en imponerande insats med åttonde åktid sammanlagt - och var dessutom snabbast av alla på skjutvallen, efter fyra serier på 1,27!

Tack vare åttonde åktid och endast ett missat skott i det stående skyttet kvalade Jesper Nelin med lätthet in till finalen som sjunde man, 15 sekunder efter snabbaste åkare. Där gjorde två bom redan i första liggande att han fick jobba i motvind som 17:e man ut från vallen - och efter två missade skott även i det andra skyttet föll Jesper ytterligare tre placeringar. Däremot lyckades han skjuta fullt i första stående och klättrade till 15:e plats - men när det blev tre bom till i det sista skyttet fick Piteåkaren nöja sig med 17:e plats i mål, 1,04 från segern. Jesper gjorde ändå en godkänd insats åkmässigt med fjärde tid sammanlagt, 10 sekunder långsammare än Justus Strelow.

Martin Ponsiluoma inledde kvalet med två bommar, men blev till sist 13:e man i mål efter ytterligare en straffrunda i stående, men med den snabbaste åktiden. Precis som för Jesper inleddes finalen i moll med två straffrundor redan efter det första skyttet och ytterligare två i andra liggande. När det blev fyra bommar även i stående var tävlingen förstörd och Martin kunde lite resignerat åka i mål som 20:e man, 1,30 från segern. Han var totalt 30 sekunder långsammare än snabbaste åkare, men slog av rejält på takten under slutvarvet där han han tappade nästan hela den tiden. Vi hoppas få se en revanschsugen Martin redan i morgondagens sprint.

Oskar Brandt var snabbast av alla på väg in till det första skyttet i kvalet, men efter totalt sex bom hamnade han utanför finalfältet som 53:a i mål. Oskar kan ändå ta med sig den fina åkningen där han var fyra sammanlagt, bara fem sekunder långsammare än Martin.

Damer superprint

Linn Persson gjorde ett imponerande kval med sjätte åktid och tredje tid på skjutvallen - och efter ett missat skott i stående blev hon trea i mål, åtta sekunder efter tjeckiskan Marketa Davidova. Linn var också offensiv direkt i finalen och hade täten in på vallen till det första skyttet. Tack vare fem kontrollerade fullträffar gick hon ut på det andra varvet strax bakom italienskan Dorothea Wierer som tvåa, men åkte tyvärr på hela tre bom i andra liggande och föll till 20:e plats. Trots ytterligare två missade skott i första stående avancerade Linn ändå tre placeringar och avslutade sedan med ännu en nolla på 20 sekunder. Hon gick ut på slutvarvet som 10:a, men klättrade ytterligare fyra placeringar med klart bästa åktid till sjätte plats i mål och en plats på blomsterceremonin - 34 sekunder bakom segrande Dorothea Wierer. Värmländskan var också snabbast sammanlagt och visar att pallen inte är långt borta, även om skyttet stod i vägen just den här gången.

I kvalet missade Anna Magnusson ett skott i liggande och ytterligare två i det stående skyttet, men hade tillräckligt fart för att säkra en finalplats som 18:e åkare - 45 sekunder efter snabbaste åkare. Där inledde hon med en bom och 23:e plats ut från vallen, men avancerade fem placeringar trots ytterligare ett missat skott i andra liggande. Anna gick sedan ut på det fjärde varvet som 12:e åkare efter en tredje bom i första stående och avslutade med samma resultat även i det sista skyttet. Det gjorde att hon lämnade vallen som 11:a och höll placeringen ända in i mål, 47 sekunder från segern. Anna var 16 sekunder långsammare än Linn med sjunde tid totalt - en klart godkänd insats.

Det blev ett säkert avancemang för Mona Brorsson som inledde med en bom i det liggande skyttet, men nollade i stående. Hon hamnade till sist på sjunde plats i kvalet, 19 sekunder från täten. Däremot blev det lite uppförsbacke i finalen med en bom vardera i de liggande skjutningarna - och precis som för Anna blev resultatet detsamma i stående. Mona låg på 16:e plats både efter det första och andra skyttet, men avancerade tre placeringar efter första stående och var 12:a ut på slutvarvet. Där blev hon passerad av schweiziskan Elisa Gasparin och spurtade i mål på 13:e plats, 14 sekunder bakom Anna. Mona hade 11:e åktid sammanlagt, 27 sekunder långsammare än Linn.

Tyvärr ramlade Elvira Öberg inför det första skyttet i kvalet och slog dessutom sönder geväret. Trots fjärde åktid missade hon finalen med drygt fyra sekunders marginal som 35:a, efter fem missade skott. Dagens missöde får bli rejäl tändvätska inför morgondagens sprint.

Tilda Johansson gjorde säsongsdebut och var bra med som åtta inför det första skyttet i kvalet, men åkte på två bom direkt. Efter ytterligare ett missat skott i stående hamnade hon utanför finalfältet som 39:a i mål, knappt två sekunder bakom Elvira.

I morgon fortsätter VM-tävlingarna i Ruhpolding med sprint. Herrarnas kör kl. 14.45 medan damernas tävling startar kl. 17.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-08-26

Senast uppdaterad: 2022-08-29

Författare: Svenska Skidskytteförbundet