Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Foto: Per Danielsson

Foto: Per Danielsson

SM-deltagare fälld för dopingförseelse

Under Skidskytte-SM i mars testade Cordelia Melén Olsson tävlande för Häverödals SK positivt för den dopingklassade substansen Terbutalin, som är vanlig vid medicinering mot astma. Utövaren, som inte tillhör den svenska eliten, stängs nu av från all tävling och träning i två år.

– Det är en oerhört tråkig händelse. Omständigheterna kring hur den aktive fått i sig substansen är oklar men vi tar mycket starkt avstånd från dopning och kommer se över hur liknande fall kan undvikas i framtiden, kommenterar Svenska Skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip.

Svenska Skidskytteförbundet arbetar målinriktat med antidopningsfrågor.

– För att få lov att representera Sverige i internationella sammanhang kräver vi och det internationella skidskytteförbundet (IBU) att den aktive regelbundet genomgår Antidoping Sveriges och WADA:s antidopingutbildning. Utöver det genomför vi kontinuerliga informations- och utbildningsaktiviteter med våra landslagsåkare för att undvika att dopning förekommer bland våra utövare, berättar Rikard Grip.

Substansen Terbutalin används i luftrörsvidgande mediciner. Svenska Skidskytteförbundet tar starkt avstånd från dopning och kommer se över hur liknande fall kan undvikas i framtiden.

– Vi känner stor trygghet för vårt antidopningsarbete inom landslagsverksamheten. Det vi nu gör är att se över antidopingarbetet inom vår nationella verksamhet. Vi behöver bli bättre på att sprida information och kunskap till aktiva och föreningar om det viktiga antidopingarbetet, så att misstag kan undvikas, avslutar Grip.

Vid frågor kontakta Rikard Grip +46073721405

Publicerad: 2022-10-04

Senast uppdaterad: 2022-10-07

Författare: Svenska Skidskytteförbundet