Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Biathlon Family Sweden hejar på Malte Stefansson i backen under Sverigepremiären på Idre Fjäll. Foto: Per Danielsson

Biathlon Family Sweden hejar på Malte Stefansson i backen under Sverigepremiären på Idre Fjäll. Foto: Per Danielsson

Sverigepremiären i Idre Fjäll fortsätter att utvecklas

Den 12-13 november sändes Sverigepremiären live på SVT för tredje året i rad. Tävlingarna utvecklas år från år och under 2022 års sändningar presenterades flera nyheter.

Sverigepremiären har länge varit en viktig observationstävling för svensk skidskytteelit där etablerade landslagsåkare möter hungriga skidskyttar från hela landet. Startplatser i världscup och IBU-cup står på spel, vilket innebär att det är en väldigt viktig tävling för många.

- Sverigepremiären agerar som ett stort skyltfönster för våra svenska skidskytteföreningar och ger föreningarna möjligheter till fortsatt utveckling, säger Rikard Grip, Generalsekreterare på Svenska Skidskytteförbundet.

Tävlingarna har även en tradition av internationellt deltagande och i år gästades Sverigepremiären av det franska skidskyttelandslaget. Tack vare detta sändes årets Sverigepremiär även i fransk TV via kanalen L´Equipe. Tillsammans med de franska TV-tittarna nåddes tävlingarna på Idre Fjäll mer än 3,3 miljoner människor.

Utöver en fin TV-produktion möttes den stora skaran TV-tittare även av ett nytt moment. Genom ett nytt samarbete med Garmin var det under årets Sverigepremiär möjligt att följa skidskyttarnas puls på skjutvallen. Ett mycket välkommet inslag som uppskattades av tittarna.

- Samarbetet med Garmin skapade ett stort mervärde för våra TV-sändningar. Många hemma i TV-soffan har nog undrat hur svårt det är att skjuta med puls och nu fick man en helt ny förståelse för det, säger Teodor Peterson, projektledare för Sverigepremiärens TV-sändning.

- Vi vill fortsätta att pusha gränserna i allt vi gör och dessa sändningar inkluderas naturligtvis i det. Det är riktigt kul att se hur denna tävling fortsätter att utvecklas och bli allt bättre. På kort tid har det utvecklats från tidtagarur och anteckningsblock till en förstklassig TV-sändning, fortsätter Rikard Grip.

Elvira Öberg under det stående skyttet på Sverigepremiärens sprinttävling. Foto: SVT Play

Elvira Öberg under det stående skyttet på Sverigepremiärens sprinttävling. Foto: SVT Play

Ett evenemang av denna kaliber kräver stora resurser och mycket arbete, så ett stort tack riktas till alla inblandade i årets Sverigepremiär. Tävlingens partners, arrangörsföreningen Finnskoga IF i kombination med Idre Fjälls snösäkra anläggning har gjort ett fantastiskt arbete.

Publicerad: 2022-11-22

Senast uppdaterad: 2022-11-24

Författare: Svenska Skidskytteförbundet