Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Mona Brorsson på blomstercemoni på IBU-cupen

Mona Brorsson på blomstercemoni på IBU-cupen. Foto: Per Danielsson

Mona bäst av svenskarna i IBU-cupen

Det var grått och disigt på Idre Fjäll när IBU-cupen inleddes med spännande sprinttävlingar under tisdagen. Mona Brorsson var bäst av de svenska damerna som femma efter fullt skytte, medan Malte Stefansson hamnade på 13:e plats i herrarnas tävling.

Damer sprint

Det var länge sedan Mona Brorsson tävlade i IBU-cupen, efter en förkylning tätt inpå säsongspremiären hamnade hon utanför världscuplaget. Värmländskan har fortfarande en bit kvar till sin gamla åkform och var nästan 40 sekunder efter Anamarija Lampic på väg in till det liggande skyttet, men den förra sprintstjärnan var å andra sidan i en klass för sig i spåret i sin internationella skidskyttedebut. Mona inledde fint med fem fullträffar och lämnade vallen som trea, bara fem sekunder efter tyskan Janina Hettich-Walz. På mellanrundan tappade hon ytterligare 17 sekunder och fyra placeringar, men imponerande sedan med ännu en nolla i stående. Det gjorde att Mona låg på pallplats som trea ut på slutvarvet, men fick släppa två åkare förbi sig på vägen till mål och en slutlig femteplats, 37 sekunder bakom norskan Marthe Kråkstad Johansen som också hade felfritt skytte. I spåret var Mona totalt två minuter långsammare än Anamarija Lampic med 24:e åktid, men hennes stabila jobb på skjutvallen räcker långt på den här nivån och åkformen kommer säkert mer och mer för varje tävling.

Precis som Mona har Sara Andersson haft en strulig inledning på säsongen, men den lovande 19-åringen från Mora fick en smakstart i dagens sprint med fullt i det liggande skyttet och gick ut på mellanrundan som sjua - 14 sekunder från täten. Däremot tappade hon sju placeringar på vägen till stående, men lyckades nolla på nytt och lämnade vallen som sjätte åkare. På slutvarvet fick Sara kämpa och åkte in på 15:e plats i mål, och skyttet som fallerade en aning i Sverigepremiären fungerade perfekt idag. Åkmässigt var hon 2,18 efter snabbaste åkare - knappt 20 sekunder långsammare än Mona.

Tilda Johansson skrällde med SM-guld på Idre Fjäll för några veckor sedan och satsade friskt redan från start med näst bästa tid på det första varvet, men tre liggande bom gjorde att hon låg långt ner i resultatlistan. Efter andra åktid på nytt avancerade 23-åringen från Anundsjö ändå 24 placeringar på vägen till stående där hon klarade sig med ytterligare ett missat skott. Tack vare det gick Tilda ut på slutvarvet som 30:e åkare och klättrade sedan vidare till 22 plats i mål, 1,27 bakom Marthe Kråkstad Johansen. Trots bommarna imponerade hon med näst bästa åktid, totalt 58 sekunder långsammare än Anamarija Lampic men klart bäst av svenskorna.

Tack var fem fullträffar i det liggande skyttet lämnade Emma Nilsson vallen som 15:e åkare, 24 sekunder från täten. Hon låg även kvar på samma placering på väg in till stående, men missade två skott och föll till 34:e plats. På slutvarvet plockade hon däremot sju placeringar och spurtade i mål som 27:a, 19 sekunder bakom Tilda. Sammanlagt var Emma 2,02 efter snabbaste åkare i spåret, men bara en dryg sekund långsammare än Mona.

Nicolina Lindqvist inledde med en bom i liggande och låg på 34:e plats när hon gick ut på mellanvarvet. Hon föll sedan fyra placeringar efter ytterligare ett missat skott i det stående skyttet och hamnade till sist precis utanför poängplats som 41:a i mål, 2.11 bakom Marthe Kråkstad Johansen. I spåret var Nicolina totalt 2,37 efter snabbaste åkare.

Det blev en jobbig dag på skjutvallen för Anna Hedström med tre bom i liggande och ytterligare två i det stående skyttet. Det gjorde att hon missade att kvalificera sig för onsdagens jaktstart som 65:a i mål, 3.27 från segern. Åkmässigt var Anna 2,21 långsammare än Anamarija Lampic.

Herrar sprint

Malte Stefansson fick lämna plats för Emil Nykvist i världscuplaget, men visade att han vill tillbaka dit framöver. Han fick en fin start med fullt i det liggande skyttet och lämnade vallen som fyra, bara sju sekunder från täten. På mellanrundan fick Malte däremot släppa tre åkare förbi sig och åkte sedan på två bom i stående. Det gjorde att han var 17:e man ut på slutvarvet där han plockade fyra placeringar och hamnade på 13:e plats i mål, 1,06 bakom segrande Endre Strömsheim från Norge. Två missade skott var ändå ett fall framåt för 22-åringen från Oxberg som dessutom var bra med åkmässigt som 12:e man i spåret, en dryg minut långsammare än norrmannen Sverre Dahlen Aspenes.

Precis som Malte inledde Tobias Arwidson med fem fullträffar i liggande och låg då på 12:e plats, 13 sekunder bakom sin unge landsman. På mellanrundan fick han släppa fem åkare förbi sig, men lyckades nolla även i det stående skyttet. Tack vare det felfria jobbet på vallen gick Limas veteran ut på slutvarvet som 12:a på nytt, men blev passerad av Malte och ytterligare nio åkare till en slutlig 22:a plats i mål, 1,31 från segern. Tobbe var sammanlagt 2,16 efter snabbaste åkare i spåret, men visar att han fortfarande är säkerheten själv på skjutvallen.

Henning Sjökvist var åtta sekunder långsammare än Tobbe på det första varvet och lämnade vallen knappt 10 sekunder bakom sin landsman som 18:e åkare efter fullt i det liggande skyttet. Däremot åkte han på en bom i stående och föll fem placeringar - och fick släppa ytterligare sju åkare förbi sig på slutvarvet till 30:e plats i mål, 1,55 bakom Endre Strömsheim. I spåret var Henning drygt två sekunder långsammare än Tobbe, totalt 2,18 efter snabbaste man.

Efter en bom i det liggande skyttet låg Anton Ivarsson på 51:a plats, en dryg minut från täten. Han avancerade sedan nio placeringar trots ytterligare ett missat skott i stående och lyckades dessutom ta sig förbi tre åkare på vägen till mål som slutlig 39:a, 2,35 från segern. 21-åringen från Tullus var 2,39 långsammare än Sverre Dahlen Aspenes i spåret, men däremot fyra på skjutvallen efter två serier på 52 sekunder.

Alfred Eriksson åkte på två bom redan i det inledande skyttet och missade ytterligare ett skott i stående. Han lämnade vallen som 56:a och lyckades till sist klara en plats i jaktstarten som 55:e man i mål, 3,11 bakom Endre Strömsheim. Dala-Järnaåkaren var drygt tre sekunder före Anton åkmässigt, totalt 2,36 efter snabbaste man.

Tyvärr gjorde tre bom i liggande och två i det stående skyttet att dagen var förstörd för Moras Erik Larsson som hamnade utanför jaktstarten som 63:a i mål, 20 sekunder bakom Alfred. Däremot var han 25 sekunder snabbare än juniorkollegan i spåret, sammanlagt 2,11 långsammare än Sverre Dahlen Aspenes.

I morgon fortsätter IBU-cupen på Idre Fjäll med dubbla jaktstarter. Damerna kör kl. 10.30 medan herrarnas lopp avgörs kl. 13.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-11-29

Senast uppdaterad: 2022-11-30

Författare: Svenska Skidskytteförbundet