Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Tilda Johansson fick gå på blomstercermoni efter fjärdeplatsen jaktstarten på IBU-cupen.

Tilda Johansson fick gå på blomstercermoni efter fjärdeplatsen jaktstarten på IBU-cupen. Foto: Per Danielsson

Tilda nära pallen i IBU-cupen

23-åriga Tilda Johansson stod för en imponerande insats när hon körde upp sig hela 18 placeringar till fjärde plats i onsdagens jaktstart i IBU-cupen på Idre Fjäll, efter näst snabbaste åktid och två missade skott. Malte Stefansson blev på nytt bäst av de svenska herrarna på 10:e plats.

Damer jaktstart

Tack vare bästa åktid på det första varvet avancerade Tilda Johansson sju placeringar till 15:e plats - och efter fem inledande fullträffar lämnade hon vallen som nia. Trots ett missat skott i andra liggande låg Anundsjöåkaren kvar på samma placering och plockade därefter två placeringar och 20 sekunder mot täten på det tredje varvet. Tyvärr åkte hon på ännu en bom i första stående, men behöll niondeplatsen och var bara en dryg straffrunda från pallen som sexa när det var dags för avgörandet på vallen. Men när konkurrenterna om topplatserna lyckades skjuta på samma höga nivå som tidigare hjälpte det inte att Tilda också nollade. Hon gick ut på slutvarvet som sexa och gjorde allt vad hon kunde för att komma ifatt, men fick nöja sig med att passera två åkare och spurta i mål som fyra - 29 sekunder bakom segrande Marthe Kråkstad Johansen. Däremot var hon bara knappt åtta sekunder från den tredje pallplatsen. Tilda imponerade både i spåret och på vallen och var topp 3 på alla fem varven. Sammanlagt var hon 40 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic, men näst snabbast ännu en gång - och i själva jaktstarten var Tilda en knapp halvminut bättre än alla andra!

Sara Andersson missade ett skott i första liggande, men avancerade ändå två placeringar till 13:e plats. I det andra skyttet lyckades hon dessutom nolla och lämnade vallen som 11:e åkare, en minut bakom den ledande norskan. Trots ännu en bom i första stående låg Moraåkaren kvar på samma placering, men tappade ytterligare en halvminut mot täten - och inför det sista skyttet hade Sara blivit passerad av tre åkare. Efter en tredje avslutande bom hamnade hon också på 14:e plats i mål, efter att ha hållit undan med en sekund före en vilt spurtande Anamarija Lampic. Det är imponerande att Sara lyckas prestera så pass bra, trots att åkningen ännu inte är tillbaka på samma höga nivå som förra vintern. Idag var hon 2,31 långsammare än den snabbåkande slovenskan, men hade glädjande nog näst bästa skjuttid efter fyra serier på 1,52.

Precis om Sara letar Mona Brorsson efter formen som fortfarande är en bit borta efter en förkylning för några veckor sedan. Idag tappade hon 2,47 mot snabbaste åkare, men höll ändå ihop loppet hyfsat tack vare sin rutin. Mona inledde med en bom och lämnade vallen som åtta - strax före Tilda. Däremot kunde hon inte hänga med sin unga kollega på vägen till det andra skyttet - och efter ytterligare ett missat skott föll hon till 14:e plats. I första stående blev det samma resultat, vilket gjorde att Mona lämnade vallen om 16:e åkare. Däremot satte hon punkt med fem fullträffar och avancerade fem placeringar, men blev passerad av fyra åkare på slutvarvet och förlorade dessutom spurten knappt mot Anamarija Lampic. Det blev alltså 16:e plats till slut för värmländskan som var 2,05 bakom Marthe Kråkstad Johansen i mål.

Emma Nilsson tappade sju placeringar till 34:e plats efter en bom i det första skyttet, men avancerade sedan fem placeringar trots ytterligare ett missat skott i andra liggande. Hon låg även kvar på 29:e plats efter en tredje bom i det tredje skyttet, men avslutade tyvärr med två missade skott till i sista stående och hamnade på 34:e plats i mål, 3,39 från segern. I spåret var Emma sammanlagt 2,06 långsammare än suveränen Anamarija Lampic, men snabbare än både Sara och Mona.

Tack vare femte åktid på det inledande varvet och fullt i första liggande klättrade Nicolina Lindqvist 14 placeringar och lämnade vallen som 27:a. Däremot gjorde två bom i det andra skyttet att hon föll 11 placeringar - och efter ytterligare ett missat skott i första stående låg Nicolina på 35:e plats. Precis som Emma avslutade hon dessutom med två bom och fick nöja sig med 36:e plats i mål, sex sekunder bakom landslagskollegan. Däremot var hon fyra sekunder snabbare än henne åkmässigt.

Herrar jaktstart

Malte Stefansson avancerade två placeringar till 11:e plats efter näst bästa åktid på det första varvet, men inledde med en bom och lämnade vallen som 14:e man. Däremot plockade han två placeringar efter fullt i det andra liggande skyttet, men missade ytterligare ett skott i första stående. Det gjorde att Malte gick ut på det fjärde varvet som 13:e man och var tre placeringar bättre när det var dag för avgörandet på vallen, drygt 20 sekunder från en plats bland de sex främsta. Tyvärr försvann den chansen efter en tredje bom i sista stående, men 22-åringen från Oxberg gjorde en stark finish med snabbaste åktid på slutvarvet där han klättrade tre placeringar till 10:e plats i mål, 1,31 bakom segrande Martin Uldal. Det var ett nytt styrkebesked från Malte som hade fjärde åktid sammanlagt, 21 sekunder efter den unge norrmannen.

Tack vare fem fullträffar i första liggande avancerade Tobias Arwidson fem placeringar till 17:e plats. Han fortsatte med samma fina resultat även i det andra skyttet, men blev ändå passerad av två åkare och lämnade vallen som 19:e åkare. Däremot plockade han en placering efter en tredje nolla i första stående och låg även kvar på 18:e plats inför det avslutande skyttet. Tyvärr gjorde en bom att Tobbe föll tillbaka något och han hamnade till sist på 23:e plats i mål, 3.37 från segern. I spåret var han 2,36 efter snabbaste åkare, men skyttet var fortsatt stabilt.

Henning Sjökvist startade som 30:e man, men avancerade fem placeringar efter fullt i det första skyttet. Tack vare ännu en nolla i andra liggande klättrade han vidare till 22:a plats, men åkte sedan på två bom i första stående och tappade fyra placeringar. Henning avslutade ändå fint med ett tredje felfritt skytte och hamnade till sist på 25:e plats i mål, 13 sekunder bakom Tobbe. Däremot åkte han 20 sekunder snabbare än landsmannen, totalt 2,16 efter Martin Uldal.

Precis som Tobbe och Henning inledde Anton Ivarsson med fem fullträffar och plockade tre placeringar till 36:e plats - och behöll den trots en bom i det andra liggande skyttet. När Tullusåkaren sedan lyckades nolla på nytt i första stående klättrade han tre placeringar, men åkte tyvärr på ytterligare tre bom i det sista skyttet. Anton lyckade ändå passera en åkare på slutvarvet och spurta i mål som 35:e man, 5,14 från segern. Åkmässigt var han 11 sekunder snabbare än Henning.

Alfred Eriksson hade ett trist utgångsläge som 55:a och fick också en jobbig start med tre bom i det första skyttet. Han tog ändå snabb revansch med fullt i andra liggande och lämnade vallen som 54:e man - och avancerade ytterligare fem placeringar efter ännu en nolla i det tredje skyttet. Trots ett fjärde missat skott i sista stående gick Alfred ut på slutvarvet som 45:a och höll placeringen in i mål, drygt sex minuter bakom Martin Uldal. Han var 2,29 långsammare än norrmannen i spåret.

IBÚ-cupen tar nu paus några dagar, men stannar kvar på Idre Fjäll för nya tävlingar i helgen. Det blir distans på lördag och ytterligare en sprint på söndag.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2022-12-01

Författare: Svenska Skidskytteförbundet