Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Linn Persson på pallen för andra gången i sin karriär. Foto: Nordic Focus

Linn Persson på pallen för andra gången i sin karriär. Foto: Nordic Focus

Linn trea i damernas sprint!

Linn Persson kom på tredje plats och tog sin andra pallplacering under karriären i lördagens världscupsprint i Kontiolahti, efter fullt skytte. I herrarnas lopp var Sebastian Samuelsson bara sju sekunder från pallen som fyra, medan Jesper Nelin gjorde sin bästa sprint på åttonde plats.

Damer sprint

Efter en kontrollerad öppning på det första varvet var Linn Persson 29:a inför det liggande skyttet, men lämnade vallen på 19:e plats, 14 sekunder från täten. Hon tappade visserligen 12 sekunder och två placeringar på vägen till stående, men imponerade med att nolla på nytt och klättrade ända till femte plats. På slutvarvet lyckades Linn dessutom ta sig förbi två åkare med en sista kraftansträngning och fixa sin andra pallplats under karriären som trea i mål, 24 sekunder bakom segrande Lisa Theresa Hauser från Österrike. Det var en välförtjänt framgång för den 28-åriga värmländskan som varit nära så många gånger, men som äntligen fick till ett felfritt skytte. I spåret var Linn 57 sekunder efter snabbaste åkare med 22:a tid totalt. Stort grattis - och vilket utgångsläge inför jaktstarten!

Så här sa en nöjd Linn Persson till SVT Sport efter loppet om sin egen insats:

– Det är ju jättekul, jag är supernöjd såklart med det jag gör i dag. Jag får verkligen jobba för det på skjutvallen, det är inte mina snabbaste serier, men jag är så stolt att jag sätter skotten.

Elvira Öberg var sin vana trogen snabbast av alla inför det liggande skyttet, men åkte på en bom och låg på 22:a plats när hon gav sig ut på mellanrundan. Där klättrade hon 13 placeringar med bästa åktid ännu en gång, men missade tyvärr ytterligare två skott i stående och föll till 37:e plats. Tack vare superåkning plockade Elvira ändå hela 25 placeringar med överlägset bästa tid på slutvarvet till 12:e plats och näst bästa svenska i mål, 40 sekunder från segern. Sammanlagt var hon 24 sekunder snabbare än finländskan Mari Eder som var närmast - och trots de tre bommarna är det bara 16 sekunder upp till pallen inför morgondagens jaktstart.

Tack vare fem säkra fullträffar i liggande gick Johanna Skottheim ut på det andra varvet som 12:e åkare och tappade bara tre placeringar på vägen till stående. Där blev det visserligen en bom, men hon låg ändå kvar på 15:e plats när hon lämnade vallen och plockade dessutom två placeringar på slutvarvet till 13:e plats i mål, sex tiondelar bakom Elvira. Johanna imponerade ännu en gång på skjutvallen - och i spåret går hon från klarhet till klarhet. Idag var hon nämligen bara 52 sekunder långsammare än sin unga landslagskollega med 19:e åktid sammanlagt. Det kan bli en rolig jaktstart om Johanna fortsätter sitt stabila skytte...

Hanna Öberg var fem sekunder efter Elvira inför det liggande skyttet, men åkte också på en bom och lämnade vallen en tiondel före henne som 20:e åkare. Tack vare tredje åktid även på det andra varvet avancerade hon sju placeringar, men missade precis som lillasyster ytterligare två skott i stående och lämnade vallen som 23:a. Hanna snyggade i alla fall till placeringen genom att klättra till 18:e plats i mål, 49 sekunder bakom Lisa Theresa Hauser. I spåret var hon totalt 27 sekunder långsammare än Elvira med tredje åktid - och hon hade dessutom fjärde tid på skjutvallen efter två serier på 51 sekunder.

Det blev en inledande bom i liggande för Anna Magnusson som låg på 55:e plats när hon gav sig ut på det andra varvet. Tack vare fem fullträffar i det stående skyttet avancerade hon däremot ända till 27:e plats, men fick sedan släppa sex åkare förbi sig på slutvarvet till 33:e plats i mål, 1,09 från segern. Anna var sammanlagt 1,18 långsammare än Elvira i spåret, men har bara en straffrunda upp till de 15 främsta inför jaktstarten - så det finns alla möjligheter att klättra.

Stina Nilsson öppnade i ett rasande tempo och var bara några tiondelar efter Elvira inför det liggande skyttet. Tyvärr åkte hon på en bom och lämnade vallen som 29:a - och efter ytterligare två missade skott i stående föll hon till 55:e plats. Stina kroknade dessutom rejält på slutvarvet, men lyckades i alla fall ta sig till jaktstarten som 59:a i mål, 2,05 bakom Lisa Theresa Hauser. I spåret var hon tre sekunder långsammare än Anna - totalt 1,21 efter snabbaste åkare.

Herrar sprint

Sebastian Samuelsson var trea inför det liggande skyttet och lämnade vallen på samma placering efter fem fullträffar, 12 sekunder bakom Johannes Thingnes Bö. På mellanrundan avancerade han en placering, men tappade ytterligare åtta sekunder mot norrmannen och åkte dessutom på en bom i stående i en långsam serie. Det gjorde att han föll till femte plats, men lyckades passera fransmannen Emilien Jacquelin på slutvarvet och blev fyra i mål. Sebastian var en dryg halvminut bakom segrande Johannes Thingnes Bö - men bara drygt sju sekunder från den tredje pallplatsen. I spåret var han trea på alla tre varven, men näst snabbast sammanlagt - 20 sekunder långsammare än norrmannen. Det var ett nytt starkt lopp av 25-åringen från Sollefteå som har alla möjligheter att ta sig upp på pallen i morgondagens jaktstart.

Jesper Nelin med personbästa i sprint på dagens lopp. Foto: Nordic Focus

Jesper Nelin med personbästa i sprint på dagens lopp. Foto: Nordic Focus

På det första varvet var Jesper Nelin bara 16 sekunder från täten som nionde man, men åkte på en bom i liggande och låg på 41:a plats när han gav sig ut på mellanrundan. Där plockade han hela 17 placeringar och lyckades sedan sätta alla skotten i det liggande skyttet. Tack vare det fina jobbet på vallen klättrade han till 10:e plats och blev till sist åtta i mål, 26 sekunder bakom Sebastian. Jesper gjorde en imponerande insats både skyttemässigt och i spåret där han hade nionde tid totalt, 46 sekunder efter snabbaste åkare. Dagens placering är hans högsta i en sprint och dessutom det näst bästa resultatet någonsin i Världscupen. Men med det fina utgångsläget har Jesper chansen att slå personligt rekord redan i morgon.

Martin Ponsiluoma var sju sekunder långsammare än Jesper på det inledande varvet, men lämnade vallen sju sekunder före landsmannen som 26:a efter ett missat skott i liggande. Trots ännu en bom i det stående skyttet avancerade han tre placeringar och klättrade dessutom vidare rejält på slutvarvet till 13:e plats i mål, 1,15 bakom Johannes Thingnes Bö. Det var inte riktigt samma fina fart i spåret från Martins sida som tidigare. Idag hade han bara 14:e åktid sammanlagt som trea av svenskarna, 49 sekunder efter den segrande norrmannen.

Det blev två bom för Peppe Femling i det liggande skyttet och ytterligare ett missat skott i stående. Han gick ut på slutvarvet som 56:a och var farligt nära att hamna utanför jaktstarten men klarade det precis med nio tiondelars marginal som 60:e man i mål, 2,33 från segern. Peppe var 1,47 långsammare än Johannes Thingnes Bö åkmässigt, men hade däremot tredje skjuttid sammanlagt efter två serier på 48 sekunder.

Oskar Brandt fick en kanonstart med fullt i liggande och lämnade vallen som 12:a, en knapp halvminut från täten. Han låg fortfarande på 16:e plats inför det stående skyttet, på väg mot sin bästa insats någon. Men tyvärr åkte Oskar på hela fyra bom och hamnade utanför jaktstarten som 67:a i mål, åtta sekunder bakom Peppe. Trots bommarna imponerade han i spåret med 24:e tid totalt, 1,15 efter snabbaste åkare.

Tyvärr blev det en jobbig start för Emil Nykvist med två bom i redan i det liggande skyttet. När han sedan missade ytterligare två skott i stående fick värmlänningen nöja sig med 85:e plats i mål, 3,20 från segern. I spåret var Emil 1,41 långsammare än Johannes Thingnes Bö, men sex sekunder snabbare än Peppe.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Kontiolahti med två spännande jaktstarter - och med hela 10 svenskar på startlinjen. Herrarna kör kl. 12.15 och damerna två timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-03

Senast uppdaterad: 2022-12-03

Författare: Svenska Skidskytteförbundet