Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Tilda Johansson på pallen i sprinten på Idre Fjäll

Tilda Johansson på pallen i sprinten på Idre Fjäll. Foto: Nisse Schmidt

Tilda tvåa i IBU-cupen!

Tilda Johansson tog sin första pallplats i IBU-cupen som tvåa i söndagens sprint på Idre Fjäll, efter en spännande sekundstrid. Dessutom överraskade 21-åriga Alva Sköld med att bli 11:a, medan Alfred Eriksson var bäst av de svenska herrarna på 18:e plats i mål.

Damer sprint

Tilda Johansson var 15 sekunder efter Anamarija Lampic som trea på väg in till det liggande skyttet, men lämnade vallen i en ledning med fyra sekunder efter fem fullträffar. Hon drygade ut avståndet med ytterligare fyra sekunder på mellanrundan, men missade tyvärr det allra sista skottet i stående Det gjorde att svenskan gick ut på slutvarvet som fyra, men bara knappt tre sekunder efter ledande Vanessa Hinz. På vägen till mål lyckades hon ta sig förbi tyskan med en dryg sekund, men blev i sin tur passerad av hennes unga landsmaninna Selina Grotian och var till sist sju sekunder bakom henne som tvåa i mål. Tilda åkte fortsatt fint och hade tredje tid sammanlagt, 44 sekunder efter Anamarija Lampic - men 14 sekunder snabbare än den segrande tyskan. Däremot tappade hon drygt 20 sekunder mot henne på skjutvallen, vilket avgjorde idag. Vi fick se ännu en imponerande insats av den lovande 23-åringen som närmar sig Världscupen alltmer. Stort grattis Tilda!

Det blev en inledande straffrunda i liggande för Alva Sköld som gick ut på det andra varvet som 44:a, 53 sekunder från täten. Men när hon lyckades nolla i det stående skyttet lämnade 21-åringen från Mora vallen som 19:e åkare och gjorde sedan en imponerande klättring med 11:e tid på slutvarvet till 11:e plats i mål, 44 sekunder från segern. Sammanlagt hade Alva 23:e tid som trea av svenskorna, 1.32 efter snabbaste åkare - ett härligt formbesked både i spåret och på vallen!

Mona Brorsson var en dryg halvminut från täten som 26:a efter ett missat skott i liggande och fick samma skjutresultat i stående. Hon lämnade vallen som 18:e åkare, men avancerade sex placeringar på slutvarvet till 12:e plats i mål, en dryg sekund bakom Alva. Däremot var Mona 20 sekunder snabbare än sin unga landsmaninna i spåret med 13:e tid totalt, 1,12 långsammare än Anamarija Lampic.

Tack vare fem fullträffar i det första skyttet lämnade Bente Skåle vallen som 22:a, en dryg halvminut bakom ledande Tilda. Hon missade visserligen ett skott i stående, men gick ändå ut som 25:e åkare och hamnade till sist på 28:e plats i mål, 1,28 bakom Selina Grotian. I spåret var Bente 2,14 efter snabbaste åkare, men precis som för Alva var dagens resultat nytt fint personbästa i IBU-cupen.

Nicolina Lindqvist startade offensivt som åttonde åkare på det första varvet, men fick en bom i det liggande skyttet och gick ut på mellanrundan som 27:a. Hon tappade sedan tre placeringar efter ytterligare två missade skott i stående och hamnade till sist på 32:a plats i mål, 1,47 från segern. Nicolina var åtta sekunder långsammare än Alva åkmässigt, totalt 1,40 efter Anamarija Lampic.

Det blev en inledande bom för Emma Nilsson i det liggande skyttet, vilket gjorde att hon lämnade vallen som 40:e åkare. Trots ytterligare ett missat skott i stående avancerade hon 11 placeringar, men fick däremot släppa sju åkare förbi sig på slutvarvet till 36:e plats i mål, fyra sekunder bakom Nicolina. I spåret var Emma sammanlagt 2,11 efter snabbaste åkare.

Herrar sprint

Alfred Eriksson missade ett skott i liggande och lämnade vallen på 40:e plats, men lyckades skjuta fullt i stående, Tack vare det klättrade han 20 placeringar och hamnade till sist på 18:e plats i mål, 1,32 bakom norrmannen Endre Strömsheim som tog sin tredje seger på Idre Fjäll. Alfred var totalt 1,35 långsammare än hans landsman Sverre Dahlen Aspenes i spåret, men skyttet imponerar. Dagens resultat är dessutom nytt personbästa i IBU-cupen för 21-åringen från Dala-Järna.

Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet gick Tobias Arwidson ut på mellanrundan som trea, men åkte på en straffrunda i stående och föll nio placeringar. Han tröttnade dessutom en hel del på slutvarvet där han fick släppa 17 åkare förbi sig till 29:e plats i mål, 1,48 från segern. I spåret var Tobbe drygt två minuter långsammare än Sverre Dahlen Aspenes, men stabil som vanligt på vallen.

Malte Stefansson åkte tyvärr på två straffrundor redan i det liggande skyttet och lämnade vallen som 59:e man. Han fick sedan samma resultat i stående, men avancerade ändå 11 placeringar och klättrade dessutom vidare med fjärde tid på slutvarvet till 34:e plats i mål, 2,06 bakom Endre Strömsheim. Idag hade Malte 10:e tid i spåret sammanlagt, 55 sekunder efter snabbaste åkare.

Vi fick se en optimistisk start från Viktor Brandt som var 14:e man inför det liggande skyttet. Men tyvärr missade han hela tre skott och lämnade vallen som 75:a. Däremot lyckades han nolla på 25 sekunder i stående och klättrade hela 35 placeringar - och blev till sist 39:a i mål, 2,21 från segern. Viktor var totalt 1,43 efter snabbaste åkare i spåret.

Henning Sjökvist inledde med två straffrundor i liggande och fick samma resultat även i det stående skyttet. Han avancerade ändå sex placeringar på slutvarvet till 49:e plats i mål, 17 sekunder bakom Viktor. Däremot var han 12 sekunder snabbare än honom åkmässigt, sammanlagt 1,31 efter Sverre Dahlen Aspenes.

Efter en bom i det första skyttet låg Erik Larsson på 54:e plats, men åkte därefter på hela fyra straffrundor i stående och föll till 85:e plats i mål, 4,33 bakom Endre Strömsheim. I spåret var 20-åringen från Mora totalt 2.41 efter snabbaste åkare.

IBU-cupen gör uppehåll nästa vecka och är tillbaka med sprint, jaktstarter och masstarter i italienska Ridnaun, med start torsdagen den 15 december.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-04

Senast uppdaterad: 2022-12-06

Författare: Svenska Skidskytteförbundet