Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Elvira Öberg på en fjärdeplats i sprinten i Hochfilzen

Elvira Öberg på en fjärdeplats i sprinten i Hochfilzen. Foto: Nordic Focus

Fyra svenskor topp 10 i världscupsprinten

Elvira Öberg var bara 12 sekunder från pallen som fyra i torsdagens sprint i Hochfilzen, trots två bom. Bakom henne hittar vi ytterligare tre svenskor bland de 10 främsta - Hanna Öberg på sjätte plats, Anna Magnusson som nia och Linn Persson på 10:e plats i mål.

Elvira Öberg var 16 sekunder långsammare än Anamarija Lampic inför det första skyttet men ändå näst snabbast. Hon lämnade sedan vallen på 23:e plats, 36 sekunder bakom den snabbåkande slovenskan. Däremot avancerade svenskan hela 16 placeringar på det andra varvet, men åkte tyvärr på ytterligare en bom i stående. Det gjorde att hon var 14:e åkare ut på slutvarvet, men avslutade starkt i spåret och klättrade ända till fjärde plats i mål, 32 sekunder bakom segrande tyskan Denise Herrmann-Wick. Elvira var tvåa på alla tre varven och även sammanlagt, 27 sekunder efter Anamarija Lampic som till sist blev femma i världscupdebuten efter tre bom i det andra skyttet. Noterbart är ändå att avståndet mellan de två minskade efterhand till knappt tre sekunder på slutvarvet. Elvira har skaffat sig ett lysande utgångsläge inför lördagens jaktstart. Det är nämligen bara 12 sekunder upp till pallen...

– Det är synd att det behöver bli en bom i varje skytte. Jag gjorde jobbet på vallen och slarvar inte bort något. 1+1 är ingen katastrof, men man vill göra det bättre, berättade Elvira Öberg till SVT Sport efter fjärdeplatsen.

På väg in till liggande var Hanna Öberg två sekunder efter Elvira, men i stället två sekunder före henne på 19:e plats efter samma skytteresultat. På mellanrundan plockade hon åtta placeringar och lämnade sedan vallen som fortsatt 11:a efter ännu ett missat skott i det stående skyttet. Hanna lyckades däremot ta sig förbi fem åkare på slutvarvet till sjätte plats i mål och ytterligare en blomsterceremoni, fem sekunder bakom Elvira. Sammanlagt hade Piteåkaren fjärde tid i spåret, 18 sekunder långsammare än lillasyster och 45 sekunder efter Anamarija Lampic - och dessutom åtta på skjutvallen efter två serier på 50 sekunder. Precis som för Elvira finns alla möjligheter att kämpa om de tre pallplatserna i jaktstarten.

Anna Magnusson tappade bara sex sekunder mot Hanna på det inledande varvet, men åkte också på en bom i det liggande skyttet och lämnade vallen på 30:e plats - en minut från täten. Efter att ha klättrat 11 placeringar på vägen till stående lyckades hon dessutom nolla och gick ut på slutvarvet om sensationell sexa. Anna blev visserligen passerad av tre åkare, men gjorde sitt tredje bästa resultat någonsin i Världscupen som nia i mål, bara fem sekunder bakom Hanna. Idag imponerande hon både i spåret och på vallen med endast en bom och 12:e åktid sammanlagt, 1,04 efter Anamarija Lampic - men bara 19 sekunder långsammare än sin barndomskompis. Kanske dags att slå sitt personbästa som sjua i lördagens jaktstart?

Det blev en hård kamp loppet igenom mellan Anna och Linn Persson. Det skiljde bara en tiondel till Piteåkarens fördel på det första varvet - och efter en inledande bom i det liggande skyttet var värmländskan fortfarande fyra tiondelar bakom henne på 32:a plats. Efter fem fullträffar i stående för båda lämnade Linn vallen en dryg sekund bakom Anna på åttonde plats och närmade sig ett tag på slutvarvet, men var till sist tre sekunder bakom landslagskompisen som 10:a i mål - 45 sekunder från segern. Dessutom var hon totalt fyra sekunder långsammare än Anna åkmässigt. Men det är inte mer än en dryg straffrunda upp till pallen inför jaktstarten, så en ny pallplats är fortfarande inom räckhåll för Linn.

Stina Nilsson inledde starkt i spåret med 12:e åktid inför det liggande skyttet, men åkte på två bom och lämnade vallen en bra bit utanför jaktstarten Däremot lyckade hon skjuta fullt i stående och klättrade till 39:e plats - och i mål blev Stina delad 35:a, 1,35 bakom Denise Herrmann-Wick. Precis som i Kontiolahti mattades hon i spåret efterhand och var totalt 1,23 långsammare än Anamaria Lampic.

Problemen fortsatte på vallen för Johanna Skottheim som missade två skott redan i liggande och därefter ytterligare ett i det stående skyttet. Det gjorde tyvärr att hon hamnade precis utanför jaktstarten som 61:a i mål, 2,08 från segern. I spåret var Johanna sammanlagt 1,32 efter snabbaste åkare.

I morgon fortsätter världscuptävlingarna i Hochfilzen med herrarnas sprint och hopp om nya svenska framgångar. Starttiden är kl. 13.45.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-08

Senast uppdaterad: 2022-12-09

Författare: Svenska Skidskytteförbundet