SVENSKT SKIDSKYTTE
En andra plats för herrarna i stafetten i Hochfilzen

En andra plats för herrarna i stafetten i Hochfilzen. Foto: Nordic Focus

Sverige tvåa i herrarnas stafett!

De svenska herrarna tog snabb revansch från förra veckan genom att bli tvåa bakom Norge efter en stark laginsats i lördagens världscupstafett i Hochfilzen. I damernas jaktstart hamnade Elvira Öberg på fjärde plats i mål - och med Linn Persson och Hanna Öberg som sexa och sjua.

Herrar stafett

Den här gången fick Jesper Nelin ta hand om den svenska startsträckan. Han lyckades ta sig upp från startpositionen som 10:e lag och låg strax bakom ledande Sturla Holm Laegreid inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som nia efter ett extraskott - 15 sekunder bakom Norge. Jesper höll avståndet mot norrmannen med andra åktid på mellanrundan och låg ännu en gång på andra plats när det var dags för stående, men var tillbaka som nia efter ytterligare ett extraskott - 11 sekunder från täten. På slutvarvet passerade svensken snabbt förbi fem åkare och växlade till sist strax före Österrike och Estland som andra lag, 10 sekunder bakom Norge i ledningen. Jesper var snabbast av alla i spåret sammanlagt, två tiondelar före norrmannen Sturla Holm Laegreid - efter en stark startsträcka.

– Jag tog mig igenom utan några värre grejer. Två extraskott är väl helt okej, sa en nöjd Jesper Nelin om sin egen insats till SVT Sport.

Martin Ponsiluoma tog sig ifatt Filip Fjeld Anderen med snabbaste åktid på nästa varv och låg strax bakom norrmannen på väg in till vallen för det liggande skyttet. Tyvärr gjorde två extraskott att han tappade 20 sekunder och föll till åttonde plats, men plockade sedan in 11 sekunder mot täten med bästa åktid på nytt och klättrade ända upp till andra plats på vägen till stående. Trots en bra start tvingades Martin använda ytterligare två extraskott och lämnade vallen 18 sekunder bakom ledande Italien som femte lag, men passerade snabbt förbi Österrike och Frankrike och växlade strax före Norge som tvåa - fyra sekunder bakom italienaren Tommaso Giacomel. Martin var snabbast på alla tre varven, totalt 16 sekunder före tysken Johannes Kühn - och han var tvåa på sträckan.

Det tog inte lång tid förrän Johannes Thingnes Bö hade täten och Peppe Femling blev även passerad av Emilien Jacquelin på sitt första varv. Han var 17 sekunder efter Norge som trea inför det liggande skyttet och lämnade vallen på samma placering efter ett extraskott. På mellanrundan höll Peppe avståndet mot Frankrike någorlunda, men däremot växte det till 41 sekunder efter Norge på vägen till stående. Tack vare fem fullträffar på 23 sekunder lämnade Piteåkaren vallen som fortsatt trea, men lyckades ta sig ifatt Emilien Jacquelin på slutvarvet och växlade strax bakom fransmannen, 1,07 efter Norge. Peppe hade sjunde tid totalt i spåret, en dryg minut efter överlägsne Johannes Thingnes Bö - och han var sexa på själva sträckan efter en fin insats mot flera starka åkare.

– Man är så jäkla fågel eller fisk så det var grymt skönt med lite revansch idag, sa Peppe Femling som fick byta till tredjesträckan till SVT Sport och fortsatte:

– Det känns bra. Jag åkte samma sträcka som Bö och Jacquelin och de ska ju vara en annan division. Att jag får åka med Jacquelin idag det betyder mycket.

Sebastian Samuelsson tappade sju sekunder mot Norge i sällskap med fransmannen Quentin Fillon Maillet på vägen till det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar lämnade han vallen som tvåa, 1,14 bakom Norge men med 13 sekunder tillgodo mot Tyskland som tog sig förbi Frankrike upp på tredje plats. Det var samma avstånd till förföljarna när det var dags för sista stående och trots ett extraskott gick svensken ut på slutvarvet som fortsatt tvåa, 15 sekunder före tysken Benedikt Doll som jagade närmast bakom, Det var inget att göra åt ledande Norge, men Sebastian lyckades utan problem ta det svenska laget i mål som andra lag, 20 sekunder från segern. Han hade tredje åktid sammanlagt, 13 sekunder långsammare än Benedikt Doll - och var dessutom tvåa på sträckan.

Linn Persson sexa efter två bom i sista stå där hon kom in som ledande dam.

Linn Persson sexa efter två bom i sista stå där hon kom in som ledande dam. Foto: Nordic Focus

Damer jaktstart

Elvira Öberg plockade in fyra sekunder mot ledande Denise Herrmann-Wick med bästa åktid på det första varvet och lämnade vallen på samma placering efter fem fullträffar, en halvminut bakom tyskan. På vägen till andra liggande tog hon sig ifatt Julia Simon och Marketa Davidova, men tappade kontakten med täten efter en straffrunda. Elvira låg ändå kvar på fjärde plats, men föll fem placeringar efter ytterligare tre missade skott i första stående. Tack vare ännu en nolla i det sista skyttet avancerade hon ändå två placeringar och avslutade sedan med klart snabbaste åktid på det sista varvet och klättrade vidare till fjärde plats i mål, 41 sekunder efter segrande fransyskan Julia Simon - men bara 11 sekunder från pallen. Elvira var snabbast i spåret sammanlagt, 10 sekunder före norskan Ingrid Landmark Tandrevold - och hon var dessutom sexa i själva jaktstarten.

- Det var tungt i dag. Men jag är nöjd över mitt slutvarv där jag lyckas spurta in på dem, berättade Elvira Öberg för SVT Sport efter fjärdeplatsen..

Tack vare fullt på 24 sekunder i första liggande avancerade Linn Persson till femte plats, 19 sekunder bakom Elvira. När hon fortsatte med samma fina resultat i det andra skyttet lämnade hon vallen på samma placering, strax bakom landslagskompisen. I första stående åkte flera av konkurrenterna på straffrundor, men Linn lyckades nolla för tredje gången på 20 sekunder och gick ut på det fjärde varvet som tvåa, tre sekunder bakom Julia Simon. Hon tog sig snabbt ifatt fransyskan och var sedan först in på vallen inför det avslutande skyttet. Tyvärr gjorde två missade skott att Linn föll till femte plats - och på slutvarvet blev hon dessutom passerad av Elvira och spurtade i mål som sexa, 46 sekunder från segern. I spåret var värmländskan 39 sekunder långsammare än Elvira, men fyra i själva jaktstarten - och snabbast av alla på skjutvallen efter fyra serier på 1,32.

– Summa summarum är jag väldigt nöjd med mitt race, men sista skyttet är inte bra. Det hade varit kul att få till ett riktigt topplopp, sa Linn Persson till SVT Sport efteråt.

Hanna Öberg inledde med en bom i det första skyttet och föll till 10:e plats, en knapp minut från täten. Tyvärr tappade hon ännu mer efter ytterligare två misade skott i andra liggande och gick ut på det tredje varvet som 19:e åkare. Hanna avancerade däremot tre placeringar trots ännu en straffrunda i första stående och satte sedan punkt med fem snabba fullträffar på 22 sekunder i det sista skyttet. Hon lämnade vallen som åtta, men tog sig förbi norskan Karoline Offigstad Knotten på slutvarvet till sjunde plats i mål, 1,05 bakom Julia Simon. Hanna hade femte tid i spåret sammanlagt, 17 sekunder efter snabbaste åkare - och hon var dessutom tvåa på skjutvallen efter fyra serier på 1,36.

Det började lovande med fullt i första liggande för Anna Magnusson som lämnade vallen som sjua, två sekunder bakom Linn. Hon var däremot tillbaka på nionde plats efter en bom i det andra skyttet och föll sedan 10 placeringar till efter ytterligare två missade skott i första stående. Anna avslutade med en fjärde bom och avancerade en placering och hamnade också på 18:e plats i mål, 2,15 från segern. I spåret var Piteåkaren sammanlagt en minut långsammare än Elvira.

Stina Nilsson inledde med två missade skott, men rättade till skjutbilden och fortsatte fint med nollor både i det andra och tredje skyttet. Det gjorde att Stina gick ut på det fjärde varvet som 31:a, men åkte på ytterligare två bom i sista stående och föll sju placeringar. Hon avslutade ändå starkt med sjunde åktid på slutrundan och avancerade till 33:e plats i mål, 3,29 bakom Julia Simon. Stina var totalt 57 sekunder efter snabbaste åkare, men tre sekunder bättre än Anna.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Hochfilzen med damernas stafett kl. 11.30, medan herrarnas jaktstart avgörs kl. 14.15.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2022-12-10

Senast uppdaterad: 2022-12-11

Författare: Svenska Skidskytteförbundet