Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Jesper Nelin bästa svensk på distansen i Ruhpolding

Jesper Nelin bästa svensk på distansen i Ruhpolding. Foto: Nordic Focus

Jesper bäste svensk i herrarnas distans

Det blev alltför många bom för de svenska herrarna i onsdagens distanslopp i Världscupen, i ett varmt och snöfattigt Ruhpolding där strömmen dessutom försvann ett flertal gånger. Jesper Nelin klarade sig ändå med två missade skott och hamnade på 18:e plats i mål.

Jesper Nelin inledde fint med fullt i första liggande och lämnade vallen som 16:e åkare, men missade ett skott i det andra skyttet och föll tillbaka. Tack vare femte åktid på det tredje varvet följt av fem nya fullträffar i andra liggande avancerade han till 14:e plats och hade varit topp 10 med ytterligare en nolla, men avslutade med ännu ett missat skott i sista stående och blev 18:e man i mål - 2,43 bakom Johannes Thingnes Bö som vann på nytt. Trots trötta ben hade Jesper 16:e tid totalt i spåret, 2,21 långsammare än norrmannen.

Efter ett lovande förstavarv med åttonde åktid fick Sebastian Samuelsson en tilläggsminut i det inledande skyttet, men tog revansch med fullt på 22 sekunder i första stående och gick ut på det tredje varvet som 21:a. Tyvärr gjorde ytterligare två missade skott i det två avslutande skyttena att han fick nöja sig med 30:e plats i mål, 3,54 från segern. Sebastian var 2,55 efter snabbaste åkare sammanlagt - en dryg halvminut långsammare än Jesper.

Martin Ponsiluoma fick en trist start med ett fall på det inledande varvet och åkte dessutom på två bom redan i första liggande. Det blev sedan ytterligare ett missat skott vardera i de resterande skyttena, men trots fem bom var han bara sex sekunder bakom Sebastian i mål - fyra minuter från segern. Efter det tidiga fallet var Martin topp fem på fyra av de fem varven och näst snabbast sammanlagt, 1,14 långsammare än överlägsne Johannes Thingnes Bö.

Efter två bom i det inledande skyttet och ytterligare ett missat skott i första stående låg Peppe Femling långt ner i resultatlistan, men avslutade på bästa sätt med två snabba nollor. Han gick ut på slutvarvet som 42:a och var nära att ta poäng, men hamnade till sist precis utanför på 41:a plats i mål, 4,47 bakom Johannes Thingnes Bö. I spåret var Peppe drygt fyra minuter långsammare än den segrande norrmannen sammanlagt.

Malte Stefansson missade ett skott vardera i de tre första skyttena, men var före Peppe inför sista stående och hade haft goda möjligheter att ta poäng med en avslutande nolla. Tyvärr blev det tre bom i stället, vilket gjorde att han hamnade på 66:e plats i mål - 7,12 från segern. Malte var 11:e man på slutvarvet och hade 25:e tid totalt, knappt tre minuter efter snabbaste åkare, men bara fyra sekunder långsammare än Sebastian.

Det blev två bom direkt för Emil Nykvist som fortsatte med ett missat skott vardera i de följande besöken på skjutvallen. Han blev till sist 76:a i mål, drygt åtta minuter bakom Johannes Thingnes Bö.Åkmässigt var Emil 4,39 långsammare än norrmannen.

I morgon klockan 14.10 är det dags för damernas distanslopp i Ruhpolding. Då är Hanna Öberg tillbaka och det är dessutom världscupdebut för junioren Sara Andersson, dagen innan hennes 20-årsdag.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-11

Senast uppdaterad: 2023-01-11

Författare: Svenska Skidskytteförbundet