Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Jesper och Martin i växlingen på herrarnas stafett

Foto: Nordic Focus

Sverige fyra i herrarnas stafett

Det blev till sist en fin fjärdeplats i mål för Sebastian Samuelsson, Peppe Femling, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma i fredagens omväxlande världscupstafett i Ruhpolding, trots en straffrunda och hela 15 extraskott - mycket tack vare stark åkning av alla fyra herrarna.

Sverige hade satt Sebastian Samuelsson på startsträckan. Han tog sig snabbt fram i täten på det första varvet och var trea inför det liggande skyttet, men tvingades använda alla tre extraskotten och lämnade vallen som 21:a lag, 28 sekunder från täten. Sebastian klättrade ändå 10 placeringar på mellanrundan och tog dessutom in 11 sekunder mot de ledande lagen. Han gick sedan ut på slutvarvet som 10:a trots ytterligare ett extraskott och växlade som åttonde lag, 20 sekunder efter ledande Frankrike. Sebastian var snabbast i spåret både på andra och tredje varvet och även sammanlagt, fem sekunder före tjecken Michal Krcmar.

Peppe Femling plockade en placering med fjärde åktid på vägen till det liggande skyttet och minskade dessutom avståndet något mot Quentin Fillon Maillet i täten. Han lämnades vallen som trea efter fem fullträffar på 24 sekunder, 15 sekunder bakom Frankrike- och kom in på vallen för det stående skyttet som tvåa i sällskap med tre andra lag. Tyvärr åkte Peppe på en straffrunda och föll till åttonde plats och växlade på samma placering, 51 sekunder bakom Frankrike. Peppe hade sjunde åktid sammanlagt, 14 sekunder långsammare än bulgaren Vladimir Iliev - och han var 13:e man på själva sträckan.

På nästa varv avancerade Jesper Nelin till sjätte plats med tredje åktid och tog dessutom in sex sekunder mot Antonin Guigonnat i ledningen. Han gick sedan ut på mellanvarvet som sjunde lag efter fem fullträffar på 26 sekunder i liggande och höll avståndet på vägen till stående med tredje tid i spåret ännu en gång. Tyvärr tvingades han använda alla tre extraskotten och tappade mycket tid, men låg kvar på sjunde plats och växlade till sist som sexa, 1,13 bakom Tyskland och Norge i täten. Jesper hade tredje åktid sammanlagt, 18 sekunder efter norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen - och han var sexa på tredjesträckan.

Martin Ponsiluoma var ifatt Finland och USA inför det liggande skyttet, men tvingades använda alla tre extraskotten. Han gick ändå ut på mellanrundan som fjärde lag och hade en knapp halvminut upp Frankrike på den tredje pallplatsen inför sista stående. Det var inget att göra åt Fabien Claude som sköt fullt, men trots ytterligare tre extraskott lämnade Martin vallen som fortsatt fyra och förde också det svenska laget i mål på samma placering, 1,49 bakom segrande Norge. Martin var tvåa både på andra och tredje varvet och hade också näst bästa åktid totalt, fem sekunder efter Johannes Thingnes Bö - och han var sjua på själva sträckan.

– Vi åkte bra i dag men har alldeles för många extraskott och en runda. Då kan vi inte vara med på pallen. Det är sjukt att vi blir fyra ändå med så här dåligt skytte, det trodde jag inte, sa Martin Ponsiluoma till SVT Sport efteråt.

Sverige var sammanlagt 16 sekunder långsammare än Norge som klar tvåa i spåret - men bara 17:e lag på skjutvallen.

I morgon klockan 14.25 är det dags för damernas stafett. Vi håller tummarna för ännu en svensk pallplats!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-13

Senast uppdaterad: 2023-01-13

Författare: Svenska Skidskytteförbundet