skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Viktor Vestman med svenska supporters (mamma och pappa).

Viktor Vestman 11:a i Ungdoms-OS

Ungdoms-OS inleddes för skidskyttarnas del med sprint under tisdagen i ett molnigt och nollgradigt Friulia Venezia Giulia. Viktor Vestman var bäste svensk på 11:e plats i herrarnas lopp efter två missade skott, medan Lisa Hörnquist lyckades nolla och blev 29:a bland damerna.

Herrar sprint

Viktor Vestman var 14:e åkare inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som åtta efter fem fullträffar - 25 sekunder från täten. Han avancerade ytterligare en placering på mellanrundan, men åkte på två straffrundor i stående. Viktor lämnade ändå vallen som 12:a och plockade dessutom en placering på slutvarvet till 11:e plats i mål, 1,19 bakom segrande Pavel Trojer. I spåret var han totalt 51 sekunder långsammare än slovenen med 15:e åktid efter en jämn och fin insats - och utan bommarna hade 17-åringen från I 21 i Sollefteå kämpat om bronset.

Precis som Viktor inledde Anton Modigs loppet på ett lovande sätt med en nolla i det liggande skyttet. Han gick ut på mellanvarvet som 29:a och var en placering sämre efter två missade skott i stående, men lyckades ta sig förbi två åkare på slutvarvet till 28:e plats i mål - 2,30 från segern. Anton var sammanlagt 1,51 efter snabbaste åkare i spåret.

Oskar Jansson hamnade på 53:e plats efter två bom i liggande och ytterligare en straffrunda i stående, 4,26 bakom Pavel Trojer - och i spåret var han 2,44 långsammare än slovenen. Harald Eriksson lyckades nolla i liggande, men åkte på tre bom i det stående skyttet och blev 57:a i mål - nio sekunder bakom Oskar. Åkmässigt var han en dryg halvminut långsammare än landsmannen.

De svenska damerna med svenska supporters.

Damer sprint

Lisa Hörnquist var en dryg minut från täten inför det liggande skyttet, men gick ut på mellanrundan som 31:a efter fem fullträffar. Tack vare ytterligare en nolla i stående klättrade hon nio placeringar, men fick släppa sju åkare förbi sig på slutvarvet till 29:e plats i mål - 2,57 bakom världscupmeriterade vinnaren Olekandra Merkushyna från Ukraina. Lisa var totalt 3,26 långsammare än tyskan Julia Tannheimer i spåret, men imponerade på vallen där hon var en av endast fem damer som lyckades skjuta fullt.

På väg in till det första skyttet låg Greta Seldahl på 20:e plats, men missade två skott och lämnade vallen som 43:a. Hon var sju placeringar bättre inför stående, men åkte på ytterligare två straffrundor. På slutvarvet avancerade Greta på nytt och hamnade till sist på 40:e plats i mål, 3,36 från segern. I spåret var hon klart bäst av svenskorna, 1,58 efter snabbaste åkare.

Efter två bom i det liggande skyttet och ytterligare en i stående blev Ida Backén 44:a, sju sekunder bakom Greta. Åkmässsigt var hon totalt 2,51 långsammare än Julia Mannheimer. Astrid Karlstedt var sju sekunder efter Ida på 46:e plats i mål med samma skjutresultat, men drygt sju sekunder snabbare än henne i spåret.

Snyggt jobbat och bra kämpat hela gänget!

På torsdag fortsätter Ungdoms-OS i Italien med distanstävlingar för skidskyttarna. Herrarna kör kl. 10.00 och damerna kl. 13.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-01-24

Senast uppdaterad: 2023-01-25

Författare: Svenska Skidskytteförbundet