Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Junior-VM uttagningen

Laguttagning till Junior-VM i Kazakstan

Årets Junior-VM närmar sig med stormsteg och Sveriges trupp är uttagen. Hetaste namnen är regerande Juniorvärldsmästarinnan, Sara Andersson, som är tillbaka efter fallet i singelmixstafetten vid EM förra veckan och Anton Ivarsson som radat upp topprestationer i IBU - Cup och EM de senaste veckorna.

- Vi prioriterar Junior-VM högt, säger Skidskytteförbundets Sportchef Anna Maria Uusitalo. Truppen som vi skickar är riktigt stark. Förutom Sara är även Oscar Andersson tidigare Junior-VM medaljör. Även succémannen på EM, Anton Ivarsson, representerar Sverige.

Årets Junior-VM arrangeras i Shchuchinsk, Kazakstan (datum). Och nytt för i år är att det förutom distans, sprint, jaktstart och stafett även är mixstafett med på tävlingsprogrammet. Junior-VM består av två olika tävlingsklasser, Junior och Youth. Sara Andersson tog guld i Youth-klassens distans i Soldier Hollow förra säsongen och ska nu mäta sina krafter i den äldre Juniorklassen.

- Efter en lite strulig sommar och höst så har säsongen inte gått helt som jag vill, men jag tar med mig några ljusglimtar och ser fram emot att klämma ur det sista på JVM, säger Sara. Det var en otäck krasch på EM och jag är glad att jag nu är igång med träningen igen.

Anton Ivarsson har radat upp topplaceringar i IBU-Cup och på EM de senaste veckorna och har visat tydligt att han tagit stora steg den här säsongen. Höjdpunkten var när han avgjorde mixstafetten vid EM i det sista skyttet och bärgade ett EM-brons till Sverige.

- Jag går in i de sista förberedelserna inför Junior-VM med både trygghet och spänning, säger Anton. Formen är god och jag hoppas få med mig bra erfarenheter hem från Junior-VM.

Ett intressant namn i uttagningarna är blott 15-åriga Elsa Tänglander. Hon radade upp medaljlopp vid Junior-SM i Boden i januari, mycket tack vare väldigt snabb skidåkning.

- Det blir intressant att se Elsa åka sin första internationella skidskyttetävling, säger Anna Maria. Vi har inga förväntningar på resultat från Elsa utan hon är främst på plats för att skaffa sig erfarenhet inför framtiden.

Svenska truppen till Junior-VM i sin helhet:

Sara Andersson Mora Biathlon
Alva Sköld Mora Biathlon
Bente Skåle Tullus SG
Elsa Tänglander Tullus SG

Anton Ivarsson Tullus SG
Erik Larsson Mora Biathlon
Alfred Eriksson Dala-Järna IK
Oscar Andersson Älvdalens SKG
Henning Lindh Ten Berg Tullus SG
Jacob Larsson Mora Biathlon

Publicerad: 2023-02-09

Senast uppdaterad: 2023-02-09

Författare: Svenska Skidskytteförbundet