Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Hanna och Sebastian fyra på singelmixstafetten på VM

Foto: Nordic Focus

Sverige fyra i singelmixstafetten

Trots alltför många extraskott hade Sverige chansen till ett brons i torsdagens singelmixstafett i Oberhof, men åkte på en straffrunda i det sista skyttet. Det gjorde att Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson blev fjärde lag i mål. Norge avgjorde i sista stående och vann VM-guld.

Hanna Öberg startade i fjärde led, men avancerade efterhand och låg på sjätte plats inför det liggande skyttet. Hon gick sedan ut på det andra varvet fem sekunder från täten som fyra efter ett extraskott, men tog sig snabbt ifatt och kom in till stående tillsammans med tre andra lag på samma placering. Där blev det ytterligare ett extraskott, men Hanna plockade ändå en placering och växlade som trea - bara tre sekunder efter ledande Italien. I spåret var svenskan näst snabbast, två sekunder efter fransyskan Lou Jeanmonnot.

På vägen till liggande passerade Sebastian Samuelsson förbi Österrike och låg strax bakom Italien som andra lag in på vallen, men tvingades använda alla tre extraskotten och föll till sjätte plats - 20 sekunder från täten. Sebastian höll avståndet på nästa varv och tog sig dessutom förbi Finland till femte plats - och växlade även på samma placering efter ytterligare ett extraskott, men nu 37 sekunder efter Österrike som ledde före Norge. Sebastian var totalt 45 sekunder efter Johannes Thingnes Bö med 17:e tid på sträckan.

Hanna Öberg gick förbi Tyskland direkt och tog dessutom in åtta sekunder mot tätlagen på vägen till det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar på 25 sekunder lämnade hon vallen 27 sekunder bakom ledande Italien som fortsatt fyra och var lika mycket efter när det var dags för stående. Tyvärr gjorde två extraskott att hon tappade tid och var nästan 40 sekunder bakom ledande Norge vid växlingen. Hanna var ändå bara fyra sekunder långsammare än norskan Marte Olsbu Röiseland med näst bästa tid på själva sträckan.

Det var 29 sekunder upp till pallen när Sebastian Samuelsson gick ut på den sista sträckan - och efter ett extraskott i liggande var han fortfarande en halvminut bakom de tre tätlagen inför det avslutande skyttet. När italienaren Tommaso Giacomel åkte på två straffrundor fanns chansen att nå bronset, men tyvärr sköt även Sebastian på sig en straffrunda. Det gjorde att han fick nöja sig med att ta det svenska laget i mål som fyra, 1,16 bakom Norge där Johannes Thingnes Bö avgjorde i sista stående. Den här gången var Sebastian 39 sekunder långsammare än norrmannen med 12:e tid på sträckan.

VM i Oberhof fortsätter närmast med två spännande stafetter på lördag. Herrarna kör kl. 11.45 och damerna kl. 15.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-02-16

Senast uppdaterad: 2023-02-17

Författare: Svenska Skidskytteförbundet