Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Martin bästa svensk

Foto: Nordic Focus

Martin på sjätte plats i sprinten

Martin Ponsiluoma fixade en plats på blomsterceremonin som sexa trots två straffrundor men med snabb åkning när Världscupen startade om med herrarnas sprint under torsdagen i tjeckiska Nove Mesto. Dessutom imponerade Jesper Nelin med endast en bom och blev nionde man i mål.

Martin Ponsiluoma låg på tredje plats inför det liggande skyttet, men åkte på en bom och lämnade vallen som nia. Han avancerade däremot en placering trots ytterligare ett missat skott i stående och lyckades också ta sig förbi två åkare på slutvarvet till sjätte plats i mål, 1,25 bakom Johannes Thingnes Bö som var i en klass för sig. I spåret var Martin 49 sekunder långsammare än norrmannen med femte tid totalt - och sjua på skjutvallen efter två serier på 45 sekunder. Trots de två bommarna har svensken behållit åkformen från VM. Det är dessutom bara 10 sekunder upp till pallen inför jaktstarten, så det finns alla möjligheter för Martin att klättra.

– Det ser ju ut att bli en helt okej tävling resultatmässigt. Det är en bom för mycket för att jag ska vara nöjd, annars kändes det helt stabilt, sa Martin Ponsiluoma till SVT Sport efter sjätteplatsen.

Efter en inledande bom i liggande gick Jesper Nelin ut på mellanrundan som 21:a, men avancerade sex placeringar på vägen till stående. Där imponerade han med att skjuta fullt och lämnade vallen som 11:e man, men passerade dessutom två åkare på slutvarvet och spurtade till sist i mål som nia - 17 sekunder bakom Martin. Den här säsongen har Jesper höjt sin nivå på skjutvallen rejält. Idag var även farten i spåret klart bättre än under VM med 10:e tid sammanlagt, 1,06 efter snabbaste åkare.

Sebastian Samuelsson var tvåa på väg in till det liggande skyttet, men åkte på två straffrundor och lämnade vallen först på 35:e plats. Däremot klättrade han 17 placeringar på det andra varvet, men missade ytterligare ett skott i stående. Sebastian gick ut på slutrundan som 20:e man, men avslutade starkt och avancerade till 15:e plats i mål - 1,54 bakom Johannes Thingnes Bö. Idag var han snabbast av svenskarna med tredje åktid totalt, 48 sekunder långsammare än den segrande norrmannen.

De tre övriga svenskarna hamnade tyvärr utanför lördagens jaktstart. Emil Nykvist var närmast på 63:e plats efter tre straffrundor - och han var 2,08 efter snabbaste åkare i spåret. Peppe Femling var sex sekunder bättre än Emil åkmässigt, men missade fem skott och blev 73:a. Malte Stefansson var tillbaka i Världscupen, men åkte på fyra bom och hamnade på 79:e plats i mål. Han var totalt 2,25 långsammare än Johannes Thingnes Bö.

I morgon kl. 16.10 fortsätter Världscupen i Nove Mesto med damernas sprint.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-02

Senast uppdaterad: 2023-03-03

Författare: Svenska Skidskytteförbundet