Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Tre svenskor topp 10 i IBU-cupen

Johanna Skottheim fick gå på blomsterceremoni som sexa i onsdagens spännande sprint i Canmore. Dessutom hamnade Tilda Johansson på nionde plats efter nollskytte, medan Felicia Lindqvist blev 10:a i mål. Oskar Brandt var främst av de svenska herrarna på 27:e plats.

Damer sprint

Johanna Skottheim inledde som vanligt i ett högt tempo och var näst snabbast på det första varvet, men åkte på en straffrunda i det liggande skyttet och lämnade vallen som sjua. Hon avancerade däremot en placering trots ytterligare ett missat skott i stående och höll sedan sjätteplatsen in i mål, 1,03 bakom norskan Emilie Ågheim Kalkenberg som tog sin andra seger i Canmore. Johanna hade sjätte åktid sammanlagt, 48 sekunder långsammare än italienskan Michela Carrara - och var dessutom trea på skjutvallen efter två serier på 55 sekunder. Det är kul att hon börjar hitta tillbaka till åkformen innan alla sjukdomsproblem under vintern. Det finns dessutom alla chanser att nå pallen i fredagens jaktstart om Johanna håller ihop skyttet.

Tack vare fullt i det första skyttet låg Tilda Johansson på nionde plats, två sekunder bakom Johanna. Hon blev visserligen passerad av sex åkare på mellanrundan, men lyckades nolla även i stående och lämnade vallen som femma. Tyvärr tröt orken även på slutvarvet för Tilda som kämpade hårt men föll till nionde plats i mål, 1,07 från segern. Idag tappade hon totalt 1,31 mot snabbaste åkare i spåret, men imponerade på skjutvallen - något som kan bli viktigt i den kommande jaktstarten. Där går Tilda ut strax bakom den största konkurrenten om segern i den totala cupen - fransyskan Gilonne Guigonnat som bara är åtta poäng efter svenskan inför den allra sista tävlingen.

Felicia Lindqvist fortsatte det stabila skyttet från masstarten genom att nolla i det liggande skyttet. Hon gick ut på mellanvarvet som 11:a, men var 12 placeringar sämre på väg in till stående. Där blev det dessutom en bom, men Felicia lämnade ändå vallen som 12:a och avancerade dessutom två placeringar på slutvarvet till 10:e plats i mål - 1,24 bakom Emilie Ågheim Kalkenberg. I spåret var hon en sekund långsammare än Tilda - sammanlagt 1,32 efter Michela Carrara. Felicia visade ännu en gång upp sitt både säkra och snabba skytte. Idag hade hon sjunde tid på skjutvallen efter två serier på 56 sekunder.

Det blev en lovande start för Ella Halvarsson som låg på 10:e plats när hon gick ut på mellanrundan, efter fem fullträffar i liggande. Tyvärr gjorde två bom i det stående skyttet att hon föll sex placeringar - och Ella blev dessutom passerad av fyra åkare på slutvarvet till 20:e plats i mål - 1,58 från segern. Hon hade exakt samma åktid som Felicia, men var tre sekunder långsammare på skjutvallen efter två serier på 59 sekunder.

Emma Nilsson inledde med två bom i det liggande skyttet. Hon lämnade vallen som 31:a, men klättrade därefter 10 placeringar trots ytterligare ett missat skott i stående. Emma hamnade också på 21:a plats i mål, åtta sekunder bakom Ella. Däremot var hon 23 sekunder snabbare i spåret än sin unga landslagskompis med 17:e tid totalt 1,09 långsammare än Michela Carrara.

Trots en stark start med sjunde tid på det inledande varvet åkte Anna Hedström på två straffrundor i liggande och fick lite senare samma resultat även i det stående skyttet. Hon blev till sist 28:a i mål, 2,34 från segern - och i spåret var Anna fem sekunder långsammare än Emma, sammanlagt 1,14 efter snabbaste åkare.

Herrar sprint

Oskar Brandt fortsatte sin starka åkning med åttonde tid totalt i spåret, 39 sekunder långsammare än norrmannen Johan Olov Botn. Men tyvärr gjorde tre bom både i liggande och stående att topplaceringen uteblev. Oskar gick ut på det sista varvet som 37:a, men avslutade starkt och blev 27:a i mål - 2,43 bakom Vebjörn Sörum från Norge som tog sin fjärde seger för säsongen.

Det blev en straffrunda i liggande för Viktor Brandt som var tillbaka efter sjukdom. Han gick ut på mellanrundan som 26:a, men föll fem placeringar efter ytterligare två bom i det stående skyttet och hamnade också på 31:a plats i mål - åtta sekunder bakom storebror Oskar. I spåret tappade Viktor 1,51 mot snabbaste åkare.

Simon Hallström inledde med två straffrundor i det liggande skyttet och fortsatte sedan med samma resultat i även i stående. Han avancerade ändå sex placeringar på slutvarvet till 32:a plats i mål, en dryg sekund bakom Viktor. Däremot var Simon 43 sekunder snabbare åkmässigt, 1,11 långsammare än Johan Olov Botn.

Tack vare fem fullträffar i det första skyttet lämnade Tobias Arwidson vallen som 21:a, men fick släppa nio åkare förbi sig på mellanrundan. Han missade dessutom två skott i stående och hamnade på 33:e plats i mål - drygt tre minuter bakom Verbjörn Sörum. Totalt tappade Tobbe 2,30 mot snabbaste åkare i spåret.

På fredag fortsätter IBU-cupen i Canmore med jaktstarter där Sverige har tre damer med goda chanser till höga placeringar. Dessutom den rafflande kampen om totalsegern mellan Tilda Johansson och Gilonne Guigonnat - medan den senares landsmaninna Paula Botet lurar en bit bakom, men med ännu bättre startposition. Damernas kör kl. 19.00 och herrarna kl. 21.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-02

Senast uppdaterad: 2023-03-02

Författare: Svenska Skidskytteförbundet