Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Sverige nära pallen i mixstafetterna i Canmore

Simon Hallström, Oskar Brandt, Emma Nilsson och Johanna Skottheim var bara nio sekunder från en pallplats som fyra i lördagens spännande mixstafett i IBU-cupen. Viktor Brandt och Ella Halvarsson låg tvåa efter halva singel mixstafetten, men hamnade också på fjärde plats i mål.

Mixstafett

Simon Hallström tog hand om startsträckan och var sjunde åkare på väg in till det första liggande skyttet. Efter ett extraskott gick han också ut på mellanrundan som sjua, 24 sekunder från täten - men tog sig ifatt Tjeckien på vägen till stående. Tyvärr åkte Simon på en straffrunda och föll till 11:e plats och växlade också på samma placering, 1,58 bakom Tyskland och Norge i ledningen. I spåret hade han nionde åktid, 29 sekunder långsammare än norrmannen Aleksander Fjeld Andersen.

Redan vid nästa mellantid var Oskar Brandt förbi USA och Kanada och höll dessutom avståndet någorlunda mot tätlagen. Han klarade sig sedan med ett extraskott i liggande och avancerade till sjunde plats, men hade över minuten upp till närmaste lag. Oskar fortsatte ändå med snabbaste åktid på den andra rundan och höll sin placering även efter ytterligare ett extraskott i det stående skyttet. På slutvarvet hade han andra åktid och passerade både Tjeckien och Frankrike och växlade som femte lag, 2,22 bakom ledande Tyskland. Oskar imponerade med näst bästa åktid, knappt fyra sekunder efter norrmannen Vebjörn Sörum - och han var även tvåa på sträckan.

Emma Nilsson hade sällskap av Camille Bened på väg in till det liggande skyttet, men efter ett extraskott fick hon släppa fransyskan förbi sig med sju sekunder. På mellanrundan lyckades Emma ta sig ifatt och de kom även in tillsammans på vallen för att skjuta stående. Medan flera av konkurrenterna fick stora problem klarade sig svenskan med ett extraskott och gick oväntat ut på slutvarvet som trea, men hade återigen Camille Bened i släptåg. Emma växlade också strax före fransyskan, 1,57 bakom Norge som tog över täten. Hon hade fjärde åktid sammanlagt, 23 sekunder efter norskan Emilie Ågheim Kalkenberg - och var fyra även på sträckan.

På nästa varv åkte Johanna Skottheim tillsammans med Gilonne Guigonnat. Båda lyckades också nolla i liggande, men Johanna sköt snabbare och fick ett försprång på fem sekunder och var ytterligare tre sekunder före fransyskan när det var dags för det sista stående skyttet. Trots ett extraskott hade Johanna nio sekunder tillgodo när hon lämnade vallen, men blev passerad av Gilonne Guigonnat på slutvarvet och fick nöja sig med fjärde plats i mål - 1,28 bakom segrande Norge men bara nio sekunder från pallen. I spåret hade Johanna femte tid totalt, 47 sekunder långsammare än italienskan Michela Carrara - men var trea på själva sträckan.

Singel mixstafett

Viktor Brandt inledde för det svenska laget och låg på femte plats inför det liggande skyttet, men var först ut från vallen efter fem fullträffar på 25 sekunder. På det andra varvet blev han visserligen passerad av Norge och Frankrike men var bara sex sekunder bakom tätduon på väg in till stående. Tyvärr åkte Viktor på en straffrunda och växlade som sjätte lag, 37 sekunder bakom ledande Norge. Han gjorde ändå en klart godkänd insats åkmässigt där han inte var mer än nio sekunder långsammare än norrmannen Martin Uldal.

På nästa varv tappade Ella Halvarsson bara två sekunder mot den ledande norskan och var fortsatt sexa på väg in till liggande. Tack vare felfritt skytte avancerade hon till femte plats, men tog sig dessutom förbi två lag på nästa varv och låg trea när det var dags för det stående skyttet. Där lyckades Ella nolla ännu en gång och växlade som trea, 33 sekunder bakom Norge som fortfarande var i ledningen. Ella var 17 sekunder efter fransyskan Paula Botet i spåret, men imponerade med den allra bästa sträcktiden - och hon var snabbast även på skjutvallen.

Viktor Brandt höll andraplatsen på vägen till det liggande skyttet, men jagades av tre lag några sekunder bakom. På grund av två extraskott fick han släppa Österrike och Ukraina förbi sig, men var bara 11 sekunder från pallen på väg in till stående. Han lämnade också vallen som fyra efter ytterligare ett extraskott, men blev passerad av Frankrike och växlade som femte lag - 1,18 bakom Norge som drygade ut sin ledning. Den här gången var Viktor en knapp halvminut långsammare i spåret än fransmannen Emilien Claude - och han hade sjätte tid på själva sträckan.

Det var mindre än 20 sekunder upp till pallen när Ella Halvarsson gav sig ut på den sista sträckan. Tyvärr tvingades hon använda alla tre extraskotten i det liggande skyttet och blev passerad av Tyskland, men tog sig förbi Lisa Maria Spark och hade fortfarande chans att nå pallen när det var dags för sista stående. Men trots att Ella lyckades nolla på 26 sekunder hade hon drygt 20 sekunder upp till Frankrike på tredje plats. Hon förde till sist Sverige i mål som fjärde lag, 1,38 bakom Norge som vann överlägset. Ella var på nytt 17 sekunder efter Paula Botet åkmässigt - och hon var fyra på sträckan.

Det var starkt kämpat av båda svenska lagen. Tack också till åkare, ledare, tränare, vallare och övriga inblandade för alla fina insatser under säsongen!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-05

Senast uppdaterad: 2023-03-05

Författare: Svenska Skidskytteförbundet