Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Sara Andersson sexa på distansen

Sara sexa i JVM-distansen

Det var rena snöstormen i Shchuchinsk under damernas distanslopp i för de äldre juniorerna på måndagen. Sara Andersson var i segerläge inför sista stående, men missade två skott och blev sexa i mål. Erik Larsson var bäst av svenskarna i herrarnas blåsiga lopp på 36:e plats.

Damer distans

Sara Andersson inledde starkt i spåret som andra åkare på väg in till första liggande - och lämnade sedan vallen i en ledning med fem sekunder. Trots ett missat skott i första stående drygade hon ut avståndet ytterligare, men åkte på ännu en bom i det tredje skyttet. När konkurrenterna också fick problem hade Sara ändå ett försprång på över en halvminut inför sista stående. Där fick hon kämpa rejält i den kraftiga blåsten - och efter två bom i en långsam serie föll svenskan till sjunde plats. På slutvarvet blev hon passerad av tyskan Selina Grotian, men tog sig i sin tur förbi två åkare och fixade en plats på blomsterceremonin som sexa i mål, 55 sekunder efter segrande slovenskan Kaja Zorc. Sara var visserligen 1,27 långsammare än Selina Grotian i spåret, men hade tredje tid totalt efter en fin insats i tuffa och chansartade förhållanden. Det blir spännande att se vad hon kan göra i sprinten...

Alva Sköld var snabbast av alla inför det första skyttet, men inledde med en bom och låg på 20:e plats när hon gick ut på nästa runda. Efter ytterligare tre missade skott i första stående och två bom i det tredje skyttet föll svenskan 13 placeringar, men avslutade med fem fullträffar i det sista skyttet - trots den svårbemästrade vinden. Tack vare det avancerade Alva till 15:e plats och passerade dessutom tre åkare på slutvarvet till 12:e plats i mål, 2,52 i segern. Hon var knappt två sekunder långsammare än Sara i spåret - sammanlagt 1,29 efter snabbaste åkare. Alvas fina fart visar att hon blir att räkna med i de kommande tävlingarna om skotten sitter.

Precis som Alva missade Bente Skåle ett skott i första liggande och lämnade vallen som 44:a. Däremot lyckade hon nolla i det andra skyttet och klättrade ända till sjätte plats. Hon var ytterligare en placering bättre inför andra liggande, men åkte tyvärr på hela fyra bom och föll tillbaka. Bente satte sedan punkt med ett missat skott i sista stående och avancerade till 26:e plats i mål - 4,18 bakom Kaja Zorc. I spåret var hon totalt 2,49 långsammare än Selina Grotian.

Herrar distans

Erik Larssson öppnade i ett snabbt tempo och låg trea inför det första skyttet, men åkte på två bom. Tyvärr missade han ytterligare tre skott i första stående och fick samma resultat även i det tredje skyttet. Erik klarade sig däremot med en bom i sista stående och klättrade till 36:e plats i mål, 6,26 bakom vinnaren Benjamin Menz från Tyskland. Trots skyttet var Erik bara 36 sekunder långsammare än norrmannen Martin Nevland med femte åktid totalt, vilket lovar gott inför sprinten.

Trots en bom i första liggande lämnade Oscar Andersson vallen på 18:e plats efter lovande åkning på det inledande varvet. Tyvärr hade även den normalt så säkre skytten problem med vinden och missade ytterligare tre skott i första stående, vilket gjorde att han föll tillbaka i resultatlistan. Oscar blev till sist 49:a i mål efter sju bom totalt, 7,31 från segern - och han tappade 3,37 mot snabbaste åkare i spåret.

Alfred Eriksson hade en tung dag med fyra bom redan i det första skyttet - och efter sammanlagt 13 missade skott hamnade han på 80:e plats i mål, 14 minuter bakom Benjamin Menz. Åkmässigt var Alfred sex sekunder långsammare än Oscar, totalt 3,43 efter Martin Nevland.

I morgon fortsätter Junior-VM i Shchuchinsk med stafetter för den yngre åldersklassen, dock utan svenskt deltagande. Däremot har vi två lag på startlinjen i onsdagens stafetter för de äldre juniorerna. Damerna kör kl. 08.00 och herrarna kl. 11.00 svensk tid.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-06

Senast uppdaterad: 2023-03-08

Författare: Svenska Skidskytteförbundet