Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Hanna sexa i masstarten

Världscupen i Östersund satte punkt med två spännande masstarter under söndagen, i strålande solsken och inför fulla läktare. Hanna Öberg fixade en plats på blomsterceremonin som sexa i mål, medan Martin Ponsiluoma var bäst av de svenska herrarna på 14:e plats.

Damer masstart

Hanna Öberg låg bra med som trea inför det första skyttet, men åkte på en bom och lämnade vallen på 16:e plats, 21 sekunder från täten. Hon lyckades däremot nolla på 24 sekunder i andra liggande och klättrade sju placeringar - och efter fem nya fullträffar gick Hanna ut på det fjärde varvet som femma, till hemmapublikens stora glädje. Det var en dryg straffrunda upp till pallen inför sista stående, men fortfarande fanns en liten chans med en snabb felfri serie. Tyvärr sköt konkurrenterna alltför bra och dessutom missade svenskan ett av skotten. Det gjorde att att hon gick ut på slutvarvet som sexa och lyckades hålla placeringen in i mål, efter en spurtduell mot tyskan Vanessa Voigt. Hanna var 47 sekunder bakom segrande italienskan Dorothea Wierer och hade nionde tid totalt i spåret, 21 sekunder efter Caroline Colombo från Frankrike. Hon var dessutom sexa på skjutvallen efter fyra serier på 1,43.

- Det känns som att jag fick ut det som gick för dagen. När jag bommade i första får jag jaga och åka själv hela loppet. Det kanske hade funnits mer om jag fått mer ryggar att gå på, sa Hanna Öberg till SVT Sport efter loppet.

Precis som Hanna missade Anna Magnusson ett skott i första liggande och fick samma resultat även i det andra skyttet. Hon gick ut på det tredje varvet som 21:a och höll placeringen efter fem fullträffar på 26 sekunder i första stående. Anna avslutade sedan med en tredje bom, men hamnade också på 21:a plats i mål efter att ha förlorat spurten mot schweiziskan Lena Häcki-Gross - 2,15 från segern. I spåret var hon 1,11 efter snabbaste åkare, men däremot sjua på skjutvallen efter fyra serier på 1,43.

Det blev en bom i det första skyttet även för Elvira Öberg - och efter ytterligare två missade skott i andra liggande var hon inte bättre än 28:a. Däremot lyckades Elvira skjuta fullt på 24 sekunder i första stående och avancerade en placering, men var sedan tillbaka på 28:e plats efter en avslutande bom. På slutvarvet passerade hon däremot Linn och blev 27:a i mål, 2,50 bakom Dorothea Wierer. Elvira sliter fortfarande i spåret där hon var 1,40 långsammare än Caroline Colombo.

Linn Persson lämnade vallen på 19:e plats efter en straffrunda i det första skyttet och missade ytterligare två skott i andra liggande. Hon gick sedan ut på det fjärde varvet som 28:a efter en bom i första stående, men lyckades nolla på 20 sekunder i det sista skyttet och plockade en placering. På vägen till mål fick Linn släppa Elvira förbi sig och var till sist sex sekunder bakom henne på 28:e plats. I spåret tappade hon sammanlagt 1,58 mot snabbaste åkare, men var trea på skjutvallen efter fyra serier på 1,34.

Herrar masstart

Martin Ponsiluoma var tvåa på väg in till första liggande, men lämnade vallen på 22:a plats efter en straffrunda. Han plockade sex placeringar med bästa åktid på det andra varvet och klättrade sedan vidare till nionde plats efter fem fullträffar i det andra skyttet. Martin fortsatte med näst bästa åktid på nästa runda och var bara nio sekunder efter norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen som tredje man inför första stående, men åkte på två bom och föll till 17:e plats. På det fjärde varvet var han snabbast ännu en gång och tog sig dessutom förbi fem åkare, men missade ytterligare två skott i det sista skyttet efter att först ha ställt sig på fel matta. Martin avancerade ändå två placeringar på slutvarvet till 14:e plats i mål, 1,12 bakom Vetle Sjåstad Christiansen som var den ende med fyra nollor. I spåret var 27-åringen från Östersund snabbast av alla, 14 sekunder före norrmannen Johannes Dale.

Så här sa Martin Ponsiluoma till SVT Sport om problemen vid det avslutande skyttet:

– Jag ställer mig på fel bana, blir lite stressad och tappar fokus. Det är surt. Det är svårt när ingen visar riktigt och jag vet inte exakt vilken placering jag ligger på. Jag hängde bara med och ställde mig på fel matta och fick hoppa vidare.

Precis som Martin inledde Jesper Nelin med en bom och fick samma resultat även i andra liggande. Han gick ut på det tredje varvet som 23:a, men klättrade tre placeringar efter fem fullträffar i första stående. Däremot gjorde ytterligare två straffrundor i det avslutande skyttet att Jesper föll till 26:e plats, men tog sig förbi två åkare på slutvarvet till 24:e plats i mål, 2,07 från segern. Åkmässigt var han totalt 57 sekunder långsammare än Martin.

Världscupen avslutas nästa vecka i Holmenkollen där det är sprint, jaktstart och masstart på programmet, med start torsdagen den 16:e mars.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Nordic Focus

Publicerad: 2023-03-12

Senast uppdaterad: 2023-03-14

Författare: Svenska Skidskytteförbundet