Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Masstarter på Swe Cup i Mora

Det var plusgrader och tungt före men lugnt på vallen under lördagens masstarter i den nationella Sverigecupen, som avgjordes i ett soligt Mora. Det var viktiga placeringar och poäng på spel inför söndagens avslutande sprinttävlingar, då segrarna i de åtta klasserna ska koras.

Damer 16/17

När storfavoriten Elsa Tänglander inte kom till start på grund av sjukdom blev damernas yngsta åldersklass en oviss historia på förhand. Luleås Minna Turesson hade ledningen med 12 sekunder efter en nolla i det första skyttet, men åkte sedan på två bom i andra liggande. I stället tog Nilla Grönborg från Sundsvall över täten med 25 sekunder efter två felfria serier, men missade i sin tur två skott i första stående och fick släppa Ramundbergets Ellen Rydhult förbi sig. Hon hade 25 sekunders försprång till närmaste konkurrent inför det avslutande skyttet där hon lyckades nolla för tredje gången. Ellen hade en klar ledning ut på slutvarvet och tog till sist hem segern med 1,17 före Nilla som lyckades hålla undan för Wilma Helmersson från Sveg på slutvarvet. Hon var sex sekunder före henne i mål på andra plats efter tre bom, medan Wilma missade totalt fyra skott.

Det blir en rafflande duell om slutsegern i klassen. Det skiljer bara en poäng mellan Ellen Rydhult och Wilma Helmersson inför den sista sprinten.

Herrar 16/17

Ville Åkerlund från Lima var först ut från vallen efter fullt i första liggande och utökade ledningen till 24 sekunder efter ytterligare en nolla i det andra skyttet. Han hade fortfarande 10 sekunder tillgodo inför första stående, men åkte på två straffrundor och blev passerad av Ornäs Anton Modigs som följde upp tre bom i de liggande skyttena med fem fullträffar. Anton hade ledningen med en dryg halvminut ut på det fjärde varvet och hade utökat avståndet till det dubbla inför det sista skyttet. Där missade han två skott, men var ändå helt ohotad när han lämnade vallen och hade en segermarginal på 33 sekunder i mål före Moras Oskar Bergman som också sköt fem bom totalt. Oskar Jansson från Häverödal tog sig förbi Sundsvalls Nils Danneskog på slutvarvet och var 16 sekunder före honom i mål som trea, 44 sekunder från segern efter sammanlagt sex missade skott.

Tack vare dagens vinst leder Anton Modigs med 18 poäng före Teo Dolk från I 21 och har säkrat totalsegern redan innan morgondagens avslutning.

Damer 18/19

Tack vare fem fullträffar i det inledande skyttet tog Ida Eriksson från Mora ledningen med 16 sekunder, men missade därefter tre skott i andra liggande och föll tillbaka i resultatlistan. Det var i stället Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund som lämnade vallen först trots två straffrundor i de liggande skyttena, 17 sekunder för Luleås Lisa Hörnquist - och efter en bom vardera i det tredje skyttet var avståndet i stort sett oförändrat. Däremot drygade Astrid ut avståndet till det dubbla på vägen till sista stående där hon klarade sig med ytterligare ett missat skott. Hon gick ut på slutvarvet i en ledning med 45 sekunder och tog till sist hem segern med 50 sekunder före Rebecca Sandnäs från I 21. Hon passerade Lisa på slutvarvet och var 12 sekunder före henne som tvåa i mål efter tre missade skott, medan Lisa klarade sig med två varv i straffrundan.

Trots sjätte plats idag har Ida Eriksson fortfarande en klar ledning sammanlagt inför söndagens sprint, nio poäng före Astrid Karlstedt.

Herrar 18/19

Moras Jacob Larsson var tillbaka på hemmaplan efter Junior-VM i Kazakstan. Han tog ledningen med 11 sekunder efter en bom i det första skyttet och utökade avståndet med ytterligare 43 sekunder, trots ännu ett missat skott i andra liggande. När Jacob åkte på tre straffrundor i första stående hade konkurrenterna chansen att komma ifatt, men fick också problem på vallen. Det gjorde att han gick ut på det fjärde varvet en knapp minut före närmaste åkare och hade 1,12 tillgodo inför det sista skyttet. Där klarade sig Jacob med en bom och lämnade vallen i ensamt majestät - och i mål var hans segermarginal hela 1,30 före Luelås Albert Marjeta som hade tre bom mindre. Karl Grönland från Lima inledde med tre straffrundor och lämnade vallen som 11:e man, men jobbade sig uppåt i resultatlistan och blev trea i mål - 1,57 från segern efter totalt åtta bom.

Jacob Larsson leder med 14 poäng före Tullus Henning Lindh Ten Berg inför säsongen sista lopp och har ett järngrepp om totalsegern i klassen.

Damer 20/22

Med Sara Andersson iväg på Världscupen var Alva Sköld från Mora storfavorit. Hon inledde med en bom och lämnade vallen fyra sekunder bakom SK Bores Wilma Björn, men passerade henne direkt och var 20 sekunder före på väg in till andra liggande. Efter ytterligare två missade skott tog Linda-Louise Köld från Biathlon Östersund över ledningen, men tack vare sin fina fart i spåret var Alva tillbaka i täten inför första stående - och efter fem fullträffar hade hon ett försprång på 38 sekunder inför det sista skyttet. Där blev det lite spänning efter två straffrundor, men när Linda-Louise missade ett skott var segern klar - och i mål var Alva 46 sekunder före. Det blev däremot en tuff duell om tredjeplatsen. Wilma hade 16 sekunder tillgodo mot Erika Österman från Häverödal ut på slutvarvet, men Erika lyckades ta sig ifatt och var drygt tre sekunder före henne i mål.

Det blir en spännande uppgörelse om totalsegern mellan Alva Sköld och Linda-Louise Köld som bara är en poäng efter inför den avslutande sprinten.

Herrar 20/22

Älvdalens Oscar Andersson var först ut från det inledande liggskyttet efter fem fullträffar. Men på det andra varvet var Erik Larsson från Mora en dryg halvminut snabbare - och trots en bom i andra liggande hade han ledningen med en halvminut. På det tredje varvet drygade Erik ut avståndet till det dubbla, men åkte på hela fyra bom i första stående och fick släppa Finnskogas Fabian Hermansson förbi sig med nio sekunder. På vägen till det avslutande skyttet tog Erik tillbaka täten och hade 18 sekunder tillgodo mot närmaste åkare in på vallen, men missade ytterligare fyra skott och föll till fjärde plats. Däremot lyckades Fabian nolla för fjärde gången och tog hem segern med 18 sekunders marginal i mål före Alfred Eriksson från Dala-Järna som blev tvåa trots åtta missade skott. Erik tog sig förbi Oscar på slutvarvet till tredje plats i mål, 35 sekunder från segern efter totalt 10 bom.

Det är ovisst när det gäller segern även i den här klassen där Oscar Andersson leder med två poäng före Erik Larsson inför den sista tävlingen.

Damer senior

Det var bara åtta damer som kom till start efter några avhopp i sista stund. SK Bores Emma Nilsson tog ledningen redan efter fullt i första liggande och fortsatte med samma fina resultat även i det andra skyttet. Hon gick ut på det tredje varvet 11 sekunder före Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund, medan storasyster Felicia Lindqvist var ytterligare fem sekunder bakom. När Emma åkte på två bom i första stående medan Felicia klarade sig med en skiljde det bara tre sekunder mellan åkarna, men växte sedan till en knapp halvminut på vägen till det sista skyttet. Där lyckades båda nolla, vilket gjorde att Emma lämnade vallen 18 sekunder före Felicia och var ytterligare tre sekunder före i mål som vinnare. Nicolina tog in drygt 20 sekunder mot storasyster på slutvarvet, men var fyra sekunder bakom henne som trea i mål - 25 sekunder från segern efter fem missade skott.

Inför söndagens avslutande sprint har Nicolina Lindqvist ett fast grepp om totalsegern i damernas seniorklass, sex poäng före Finnskogas Annie Lindh.

Herrar senior

Henning Sjökvist från Biathlon Östersund kom direkt från Holmenkollen där han gjorde världscupdebut under torsdagen. Idag var han 20 sekunder från täten som fyra efter en bom i det inledande skyttet, men lyckade nolla i andra liggande och avancerade en placering. På det tredje varvet tog Henning över ledningen och var 12 sekunder före närmaste konkurrent inför första stående, men missade ytterligare ett skott och jagades av Limas Tobias Arwidson fem sekunder bakom ut från vallen. När det var dags för det avslutande skyttet hade Henning drygat ut avståndet med ytterligare 20 sekunder och lyckades sedan nolla på nytt. Han gick ut på slutvarvet i en klar ledning - och i mål var han 42 sekunder före Tobbe som imponerade med fyra nollor. Hans klubbkompis Sebastian Jansson Saadio tog hand om den tredje pallplatsen efter två missade skott, en knapp minut från segern.

Tack vare dagens andraplats har Tobias Arwidson säkrat slutsegern. Han har nämligen ointagliga 16 poäng tillgodo mot tvåan Oskar Ohlsson från Tullus.

I morgon avslutas Swe Cup med spännande sprinttävlingar där det ska avgöras vilka som vinner de åtta olika klasserna.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-03-18

Senast uppdaterad: 2023-03-19

Författare: Svenska Skidskytteförbundet