Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Årets skidskytt vinner medaljer på löpande band

Sedan 2010 hedras ledare, föreningar och skidskyttar med utmärkelser från Skidskytteförbundet. ”Årets skidskytt” tilldelas den aktiva som levererat den bästa prestationen under säsongen. Årets skidskytt 2023 är vinterns VM-drottning, Hanna Öberg.

Ingen kan ha gått miste om de stora svenska framgångarna i vinter. På världsmästerskapen i Ruhpolding tog Sverige ett nytt medaljrekord och aldrig förr har svenska skidskyttar tagit så många pallplatser på världscupen. Av Sveriges 8 VM-medaljörer denna vinter var det Hanna Öberg som presterade allra bäst.

Motiveringen till ”Årets skidskytt” 2023 lyder:

Återigen har hon visat vilken fantastisk mästerskapsåkare och idrottskvinna hon är. Under säsongen blev det elva pallplatser, varav fyra VM-medaljer, och hon kan nu titulera sig som dubbel världsmästare. Årets skidskytt är Hanna Öberg, Piteå Skidskytteförening.

Grattis till ytterligare en fantastisk säsong Hanna. Har du koll på hur många medaljer du tagit på internationella mästerskap nu?
- Oj, nej det vet jag faktiskt inte. Har ni koll? Det har ju blivit ganska många genom åren, speciellt om man räknar med mina medaljer på Junior-VM!

(Hanna Öberg har i dagsläget tagit 20 internationella medaljer - 3 OS-medaljer, 11 VM-medaljer, 4 JVM-medaljer och 2 EM-medaljer).

Vad är det bästa med att vara skidskytteproffs på heltid?
- Det måste vara möjligheten att alltid bli bättre och att få utvecklas hela tiden. Sedan får jag ju vara med om otroligt mycket roligt, både hemma och ute på världscupen.

Du som redan har vunnit det mesta som går att vinna – vad är ditt nästa stora mål?
- Det finns ju en sak som jag fortfarande inte vunnit, och som hägrar någonstans för mig. Det är den totala världscupen. Men det är något otroligt svårt som kräver mycket skicklighet, men också en hel del tur för att hålla sig frisk en hel säsong, avslutar en ödmjuk Hanna Öberg.

”Årets skidskytt” är ett av fyra priser som delas ut av Skidskytteförbundet. Tidigare i vår presenterades Fredrik Sätter som ”Årets ledare”, Tilda Johansson som ”Årets rookie” och Trollhättans SOK som ”Årets förening”.

Läs mer om tidigare vinnare via länken nedan.

Publicerad: 2023-06-30

Senast uppdaterad: 2023-07-31

Författare: Svenska Skidskytteförbundet