Elmer Nordlander dubbelsegrare under JSM i rullskidskytte. Foto: Emma Höglund

Astrid, Elmer och Viktor dubbla juniorsegrare

De yngre juniorerna fortsatte sitt tävlande vid SM i rullskidskytte med roliga och rafflande sprinttävlingar under söndagen i soliga Sollefteå. Astrid Hagström tog sitt andra SM-guld i damernas yngsta klass, precis som Elmer Nordlander och Viktor Vestman bland juniorherrarna.

Damer 16 sprint

Gårdagens distansvinnare Astrid Hagström från Lima var först ut från det liggande skyttet efter en bom, men bara tre sekunder före hemmaåkaren Etna Jonasson. På vägen till stående drygade hon sedan ut ledningen till 10 sekunder före Dala-Järnas Moa Kristiansson som hade samma resultat - och med nollskytten Tuva Richardsson från Tullus tre sekunder bakom Moa.

Trots ytterligare tre missade skott lyckades Astrid behålla täten - och fick i första hand se upp för Tuva som lämnade vallen fem sekunder bakom henne efter två bom.

Men Astrid Hagström visade sin klass genom att ta sitt andra SM-guld - i mål med en marginal på 19 sekunder före Tuva Richardsson. Hon klarade i sin tur silvret med knappt fyra sekunder före Moa Kristiansson som hade fyra bom totalt och som passerade Moras Emma Larsson på slutvarvet. Emma hade två bom mindre än Moa och missade pallen med fyra sekunder på fjärde plats.

Herrar 16 sprint

Precis som igår var Elmer Nordlander från I 21 snabbast på vägen till det inledande skyttet, men åkte på hela fyra bom och lämnade vallen som femma. Det var i stället hans lagkompis Ture Nordgren som tog över täten efter ett missat skott, 19 sekunder före Gustav Karonen från Storvreta som hade en bom mer.

Ture hade fortfarande täten inför det stående skyttet, men jagades av en trio tiotalet sekunder bakom som alla ville ha ett ord i laget, inte minst Elmer som plockade in drygt 20 sekunder på det andra varvet. När lagkamraterna åkte på två bom vardera minskade avståndet ytterligare till sex sekunder och det var upplagt för en spännande guldfajt.

Men Elmer Nordlander visade sig alltför stark och var förbi redan vid mellantiden och vann sitt andra SM-guld med 19 sekunders marginal före Ture Nordgren som kunde lägga ett silver till lördagens bronsmedalj. Den gick idag till Gustav Karonen som var 16 sekunder bakom Ture efter totalt fem missade skott. Kimstads Kasper Glawing hamnade närmast prispallen på fjärde plats i mål, 1,24 från segern med fyra bom.

Astrid Hagström från Lima SKG vinner D 16 klassen två dagar i rad.

Astrid Hagström från Lima SKG vinner D 16 klassen två dagar i rad. Foto: Tim Malmborg

Damer 17 sprint

Elsa Tänglander från Tullus stod över distansen, men fanns på startlinjen idag. Hon var snabbast av alla in till det liggande skyttet och lämnade också vallen i ledning trots en bom, 10 sekunder före Sundsvalls Nilla Grönborg som lyckades nolla - och med Hanna Lidström från OK Landehof ytterligare tre sekunder bakom efter ett missat skott.

På mellanrundan utökade Elsa avståndet något, men Hanna avancerade till andra plats och var bara 16 sekunder efter när det var dags för det stående skyttet. Där åkte Elsa på två bom medan Hanna missade tre skott, vilket gjorde ett Tullusåkaren hade nästan 40 sekunder tillgodo ut från vallen.

På slutvarvet drygade Elsa Tänglander ut segermarginalen ytterligare till 53 sekunder i mål, ett styrkebesked efter att ha kommit tillbaka från sjukdom. Hanna Lidström klarade silvret med sex sekunders marginal till Line Palopää från Arjeplog som tog sig förbi Nilla Grönborg och plockade in 14 sekunder mot Hanna på vägen till mål. Hon hade tre bom totalt medan Nilla imponerade med endast ett missat skott på sin fjärdeplats, 1,12 från segern.

Herrar 17 sprint

Erik Blidberg från Tullus fortsatte sitt fina skytte genom att nolla i liggande. Det gjorde att han tog täten med åtta sekunder före OK Landehofs Olle Gedda som missade ett skott - och på vägen till det andra skyttet fick Erik upp farten och drygade ut ledningen med ytterligare 11 sekunder.

Tyvärr fick han problem i stående med hela tre bom och fick släppa två man förbi sig. Trots två missade skott tog Olle i stället över täten, men bara två sekunder före Tullus Kalle Helgesson som följde upp tre liggande bommar med ytterligare en i stående.

Det blev en spännande duell på slutvarvet där Kalle kunde åka på Olles tider - och till sist lyckades Kalle Helgesson ta hem segern med tre sekunders marginal. Det var en skön revansch för Tullusåkaren efter diskvalificeringen i distansloppet. Olle Gedda fick nöja sig med silvret, medan Erik Blidberg tog hand om den tredje medaljen, 41 sekunder bakom sin segrande klubbkompis. Limas Axel Wikström var 1,21 bakom Kalle som fyra i mål efter totalt fem bom.

Greta Seldahl vinnare i D 18-19

Greta Seldahl vinnare i D 18-19. Foto: Tim Malmborg

Damer 18/19

Det var Tullus Greta Seldahl som var först in till det liggande skyttet, sex sekunder före Elsa Brandt från Ornäs som var ute efter en dubbelseger. Hon sköt också snabbt och fullt och tog ledningen med tre sekunder före Greta som också nollade, medan Svegs Wilma Helmersson var ytterligare 15 sekunder bakom på tredje plats.

Inför det stående skyttet var det på nytt Greta som var i täten, men det skiljde bara tre sekunder till Elsa. Däremot tappade Wilma mark och var en dryg halvminut bakom - fast fortfarande som trea. Tyvärr åkte Elsa på hela fyra bom och föll tillbaka, medan Greta klarade sig med en bom och lämnade vallen åtta sekunder före Wilma som lyckades nolla för andra gången.

På slutvarvet drog Greta Seldahl ifrån rejält och tog revansch från distansen genom ett efterlängtat SM-guld, 28 sekunder före Wilma Helmersson som nog också var nöjd med skyttet och sin andraplats. Bakom henne lyckades danskan Leonora Ishöi-Rönhede passera SK Bores Julia Björn med sex sekunder och ta hand om den tredje pallplatsen, en minut från segern efter två missade skott. Julia kunde ändå glädja åt ett SM-brons och två fina nollor.

Herrar 18/19 sprint

Distanssegraren Viktor Vestman från I 21 inledde med en bom, men tog ändå en knapp ledning efter det liggande skyttet före SK Bores Filip Eriksson - och med Tore Sandegård från Valbo ytterligare en bit bakom, båda efter fina nollor.

På mellanrundan drygade Viktor sedan ut avståndet ordentligt och hade ett försprång på 16 sekunder när det var dags för det stående skyttet. Där blev det ytterligare ett missat skott, men trots det lämnade han vallen 10 sekunder före Filip som fick samma resultat. Tore åkte också på en bom, men låg kvar på en klar tredjeplats.

Viktor Vestman hade inga problem med att förvalta läget utan tog sitt andra SM-guld med en segermarginal på en knapp halvminut. Filip Eriksson lyckades till sist klara andraplatsen, men var länge hotad av Tore Sandegård som bara var två sekunder bakom i mål som bronsmedaljör.Ornäs Anton Modigs var tillbaka efter sjukdom, men kunde inte göra sig själv riktig rättvisa. Han blev till slut fyra efter två missade skott, en dryg minut bakom Viktor.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-08-20

Senast uppdaterad: 2023-08-21

Författare: Svenska Skidskytteförbundet