skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Mona och Martin vann sprinten i Sollefteå

SM i rullskidskytte avslutades på söndagen med sprint för seniorerna och de äldre juniorerna i solskenet på Hallstaberget. Mona Brorsson tog ett överraskande guld i damernas klass, medan Martin Ponsiluoma vann på nytt - precis som juniorerna Sara Andersson och Erik Larsson.

Damer senior sprint

Det var tätt i resultatlistan redan efter det inledande skyttet med hela 10 åkare inom 25 sekunder. Limas Johanna Skottheim tog en knapp ledning före Hanna Öberg från Piteå, efter en bom vardera. De åkte därefter i stort sett jämnt även på mellanrundan, med Hanna två sekunder före in på vallen till stående.

När både Hanna och Johanna missade ytterligare två skott blev damernas sprint en helt öppen historia. Det var till sist Finnskogas Mona Brorsson som tog kommandot när hon följde upp två inledande bom med en nolla. Hon lämnade vallen 18 sekunder före gårdagens skräll Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund som sköt felfritt - och med Piteås Anna Magnusson ytterligare åtta sekunder bakom.

Men det var inget att göra åt veteranen Mona Brorsson som vann ett överraskande men glädjande SM-guld, till sist med åtta sekunders marginal. Bakom henne tog Elvira Öberg från Piteå revansch för tre bom i liggande med fem fullträffar i det stående skyttet och avancerade två placeringar till silverplats, efter en imponerande slutrunda där hon plockade in 20 sekunder mot Mona. Anna Magnusson fixade ytterligare ett brons, 28 sekunder från segern men tre sekunder före Hanna Öberg som hamnade utanför pallen som fyra i mål.

Damer 20/22 sprint

Redan på väg in till liggande hade storfavoriten Sara Andersson från Mora ett försprång på 46 sekunder före närmaste åkare, men inledde med två bom och lämnade vallen några sekunder bakom Kimstads Alice Pettersson som sköt fullt. Men på mellanrundan öste Sara på igen och hade 42 sekunder tillgodo inför det stående skyttet.

Där blev det ytterligare två missade skott för Morajunioren som ändå behöll ledningen med en knapp halvminut före Alice som åkte på en bom. På vägen till mål drygade Sara Andersson sedan ut segermarginalen till 1,06 i mål, medan Alice Pettersson hade ännu mer tid tillgodo mot konkurrenterna bakom på sin andraplats.

Precis som Alice klarade sig Wilma Björn från SK Bore med en bom, men tröttnade på slutvarvet och fick nöja sig med femte plats i mål. Bronset gick i stället till Tullus Linn Jansson som var 2,21 bakom Sara efter tre missade skott. Hon lyckades hålla undan för hårt jagande Teodora Westerlund från I 21 som hade en bom mer, men var tre sekunder bakom Linn på fjärde plats i mål.

Damer 20/22 sprint Fotograf: Tim Malmborg

Herrar senior sprint

Tack vare fullt i det liggande skyttet tog Martin Ponsiluoma från Tullus en stor ledning med över en halvminut före Limas snabbskytt Tobias Arwidson som också lyckades nolla. Sebastian Samuelsson från I 21 var ytterligare nio sekunder bakom på tredje plats efter två missade skott.

På mellanrundan avancerade Sebastian snabbt förbi Tobias till andra plats och tog också in åtta sekunder mot Martin, men det skiljde fortfarande en dryg halvminut mellan åkarna när det var dags för avgörandet i stående. Där åkte Martin på en bom, medan Sebastian lyckades nolla och minskade avståndet till 11 sekunder ut på slutvarvet.

Vid sista mellantiden hade Sebastian Samuelsson plockat in ytterligare några sekunder, men under den avslutande biten drygade Martin Ponsiluoma ut ledningen på nytt och tog sitt andra SM-guld med 12 sekunders marginal i mål. Piteås Peppe Femling fick revansch för resultatet i distansloppet med en bronsmedalj, ytterligare 21 sekunder bakom efter två bom i det liggande skyttet. Jesper Nelin från Biathlon Östersund missade fyra skott och var 1,11 från segern på fjärde plats i mål.

Martin Ponsiluoma

Herrar senior sprint vinnare Martin Ponsiluoma Fotograf: Tim Malmborg

Herrar 20/22 sprint

Det var två bröder från Mora som satte färg på herrarnas sprint i den äldsta juniorklassen. Lillebror Jacob Larsson tog täten efter en bom i det inledande skyttet, 17 sekunder före Erik Larsson som missade ett skott mer - och med Victor Berglund från I 19 ytterligare två sekunder bakom.

På vägen till det stående skyttet plockade Erik in hela avståndet och kom in till vallen två tiondelar före Jacob, medan Älvdalens Oscar Andersson avancerade till tredje plats - 35 sekunder från täten. På nytt klarade sig Jacob med en bom och gick ut på slutvarvet sju sekunder före Oscar som lyckades nolla, medan Erik hade 12 sekunder upp till lillebror efter två nya bommar. Frågan var om försprånget skulle räcka?

Det visade sig vid sista mellantiden att Erik Larsson hade en avslutning som ingen kunde matcha. Där var han redan förbi med sju sekunder och vann till sist sitt andra SM-guld med 10 sekunders marginal. Tvåan Jacob Larsson hade i sin tur nästan en halvminut tillgodo mot Oscar Andersson som hamnade på bronsplats. Henning Lindh Ten Berg från Tullus avanceerade tre placeringar på slutvarvet och blev fyra i mål, 2,15 bakom Erik efter sex missade skott.

Text och analys: L-G Alsenius

Herrar 20/22 sprint Fotograf: Tim Malmborg

Publicerad: 2023-08-20

Senast uppdaterad: 2023-08-23

Författare: Svenska Skidskytteförbundet