SVENSKT SKIDSKYTTE
Oskar Brandt bäste svensk på VM

Oskar Brandt bäste svensk på supersprinten på VM. Foto: Nordic Focus

Oskar bäste svensk i supersprinten

VM i rullskidskytte inleddes för seniorerna under fredagen i ett aningen blåsigt Brezno-Osrblie i Slovakien. Oskar Brandt var länge med i matchen och sköt om medaljerna, men blev sjua i mål som främst av svenskarna. Johanna Skottheim hamnade på 10:e plats i damernas lopp.

Vid förra årets VM i Ruhpolding saknades i stort sett bara Norge och Frankrike av toppnationerna. Den här gången stod även Italien, Schweiz och Österrike över tävlingarna, medan Tyskland ställde upp med damåkare i skiktet strax under världscupnivån. Men det fanns starka åkare på plats även från Polen, Tjeckien, Ukraina, och de baltiska staterna - så svenskarna fick ändå känna på hårt motstånd.

Damer supersprint

Johanna Skottheim inledde kvalet med en bom, men lyckades nolla på 23 sekunder i stående och blev femma i mål, 26 sekunder bakom Tuuli Tomingas från Estland. I finalen blev det också ett missat skott i det första skyttet, följt av ytterligare två bom i andra liggande. Det gjorde att Johanna gick ut på det tredje varvet som 19:e åkare, men avancerade sedan tre placeringar trots en fjärde bom i första stående. Tack vare fem fullträffar på 23 sekunder i det avslutande skyttet klättrade hon vidare till 10:e plats och lyckades också hålla den placeringen in i mål, 48 sekunder bakom segrande tyskan Marion Wiesenarter. Johanna hade sjunde åktid sammanlagt, 31 sekunder långsammare än Tuuli Tomingas - och dessutom femte snabbaste skjuttid efter fyra serier på 1,41.

Tack vare fem liggande fullträffar låg Mona Brorsson trea i kvalet, men åkte på tre bom i stående. Hon tog sig ändå lätt vidare som 19:e åkare, en knapp halvminut bakom Johanna. Mona inledde finalpasset med två missade skott i första liggande och åkte på ytterligare en bom i det andra skyttet. Hon låg på 16:e plats inför första stående, men lyckades nolla på 22 sekunder och lämnade vallen som åttonde åkare - och var en placering bättre när det var dags för det avslutande skyttet. Tyvärr gjorde ännu en bom att chansen till en topplacering försvann. I stället föll Mona till 12:e plats och fick samma placering i mål, två sekunder bakom Johanna. Däremot var hon en dryg sekund snabbare än lagkompisen runt banan med sjätte tid totalt, en halvminut efter bästa åkare.

Johanna Skottheim och Mona Brorsson topp 15 på supersprinten.

Johanna Skottheim och Mona Brorsson topp 12 på supersprinten. Foto: Nordic Focus

Herrar supersprint

Trots tre bom i liggande följt av ytterligare två i det stående skyttet men med åttonde åktid lyckades Oskar Brandt ta sig vidare till final som 27:a i mål, 57 sekunder efter bäste åkare. Där fick värmlänningen en smakstart med fullt i det inledande skyttet, vilket gjorde att han hade 13 sekunder upp till täten som 10:a. I andra liggande blev det en bom, men Oskar avancerade ändå en placering. När han sedan nollade på nytt i första stående lämnade han vallen som fyra, nu bara nio sekunder bakom ledande tjecken Tomas Mikyska. Oskar kom också in på samma placering till det avslutande skyttet för att slåss om en av de tre medaljerna, men åkte på två bom och föll till sjätte plats. På slutvarvet tröttnade han också en aning och blev till sist sjua i mål, 36 sekunder efter Andrejs Rastorgujevs från Lettland. Oskar imponerade ändå med en stabil insats, inte minst åkmässigt där han hade fjärde tid totalt - bara 12 sekunder efter Tomas Mikyska.

Alfred Eriksson gjorde debut i A-landslaget och levde farligt efter två bom i vardera skyttet, men åkte starkt och fixade en finalbiljett som 29:e man i kvalet - sekunden bakom Oskar. Trots sin startposition i slutet av fältet lämnade han vallen som 22:a efter ett missat skott i det första skyttet, men åkte på ytterligare två bom i andra liggande och föll två placeringar. Därefter gjorde samma resultat i första stående att Alfred fick släppa två man till förbi sig, men avslutade fint med en nolla i det sista skyttet. Det gjorde att 22-åringen från Dala-Järna avancerade till 20:e plats - och tog sig dessutom förbi en åkare på slutvarvet till 19:e plats i mål, 1,39 från segern. Alfred var totalt 44 sekunder efter snabbaste man på banan och kan vara nöjd med sin premiärinsats.

Det blev en bom i liggande men fullt i det stående skyttet för Jesper Nelin som blev bäste svensk i kvalet på tredje plats, 19 sekunder efter nollskytten René Zahkna från Estland efter en fin insats. Däremot fick han jobba i motvind i finalen med två bom i varje skytte. Jesper låg på 17:e plats efter första liggande, men tappade position efter varje besök på vallen. Efter sin sista tvåa gick han ut på slutvarvet som 23:a och hamnade till sist på 22:a plats i mål, 2,05 bakom segrande Andrejs Rastorgujevs. Åkmässigt var Jesper 50 sekunder långsammare än Tomas Mikyska.

Peppe Femling missade totalt tre skott men hade femte åktid och hamnade på sjätte plats i kvalet, nio sekunder bakom Jesper. Tyvärr fick han en mardrömsstart i finalen med hela fyra bom i första liggande och ytterligare tre i det andra skyttet. Tack vare fullt i första stående avancerade Peppe till 24:e plats, men missade två skott till i det sista skyttet och fick nöja sig med 23:e plats i mål - sju sekunder bakom Jesper. Han var däremot en knapp sekund snabbare än landslagskompisen runt banan. Peppe hade också näst snabbaste skjuttid, men idag gick den satsningen inte hem.

I morgon fortsätter VM i rullskidskytte med vanlig sprint. Damerna kör kl. 14.30 och herrarna kl. 16.40.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-08-25

Senast uppdaterad: 2023-08-26

Författare: Svenska Skidskytteförbundet