Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Jesper Nelin under masstarten

Jesper Nelin under masstarten. Foto: Nordic Focus

Jesper sjua i masstarten

Jesper Nelin var återigen med i medaljmatchen, men avslutade med två bom och hamnade på sjunde plats i söndagens masstart vid VM i rullskidskytte, i ett varmt och soligt Brezno-Osrblie. Johanna Skottheim hade också medaljläge inför sista skyttet, men blev åtta i damernas lopp.

Herrar masstart

Jesper Nelin tog täten direkt och var också först in till vallen för det inledande skyttet. Tack var fem fullträffar på 23 sekunder behöll han ledningen ut på nästa varv, men fick sällskap av tre andra åkare på vägen till andra liggande. Där åkte Jesper på två bom och föll till 10:e plats, men tog revansch direkt med ytterligare en nolla i första stående och avancerade två placeringar. Med hjälp av tredje varvtid var svensken bara 17 sekunder från täten som femma när det var dags för det avslutande skyttet och hade slagits om en medalj med en snabb nolla, men missade i stället två av skotten. Jesper plockade ändå tre placeringar på slutvarvet till sjunde plats i mål, 57 sekunder bakom den överraskande vinnaren Taras Lesiuk från Ukraina som sköt fullt. Åkmässigt hade han så bra som tredje tid totalt, 33 sekunder långsammare än lettländaren Andrejs Rastorgujevs.

Det blev två bom redan i det första skyttet för Peppe Femling som lämnade vallen som 20:e man - och efter samma resultat även i andra liggande föll han ytterligare fyra placeringar. Däremot hade han fjärde åktid på det tredje varvet och lyckades dessutom nolla på 22 sekunder i första stående, vilket gjorde att han avancerade till 15:e plats. Peppe klättrade sedan ytterligare fyra placeringar trots en femte bom i det sista skyttet och spurtade även i mål som 11:a, 1,09 från segern. Piteåkaren hade sjunde åktid sammanlagt, 37 sekunder efter snabbaste åkare men bara fyra sekunder långsammare än Jesper. Dessutom hade han sjätte skjuttid efter fyra serier på 1,39.

Oskar Brandt inledde också med två missade skott, men lyckades därefter skjuta fullt på 26 sekunder i andra liggande och avancerade nio placeringar till 13:e plats. Tack vare näst snabbaste åktid på det tredje varvet plockade han ytterligare fyra placeringar, men föll till 12:e plats efter en bom i det tredje skyttet. Oskar avslutade sedan med två nya bommar i sista stående och hamnade till sist på 14:e plats i mål, 13 sekunder bakom Peppe. Däremot var han tre sekunder snabbare på banan än landslagskompisen med fjärde tid totalt, bara sju tiondelar efter Jesper efter ännu en stark insats åkmässigt.

Det blev en trist start för Alfred Eriksson med tre bom i första liggande, ytterligare en i det andra skyttet och en plats långt ner i listan. Tack vare fullt på 26 respektive 24 sekunder i tredje och fjärde skyttet och en stark sistarunda där han avancerade fyra placeringar snyggade 22-åringen från Dala-Järna ändå till slutresultatet till 21:a plats i mål, 2,28 bakom Taras Lesiuk. Det var annars lite tyngre på banan idag för Alfred som var sammanlagt 1,48 långsammare än Andrejs Rastorgujevs.

Johanna Skottheim var länge med i medaljstriden.

Johanna Skottheim var länge med i medaljstriden. Foto: Nordic Focus

Damer masstart

Johanna Skottheim inledde med en bom i första liggande och lämnade vallen på 17:e plats, men avancerade därefter tre placeringar trots ytterligare ett missat skott i det andra skyttet. Tack vare fjärde varvtid och en nolla på 23 sekunder i första stående klättrade svenskan vidare till sjunde plats och var bara 10 sekunder från pallen som sexa när det var dags för det avslutande skyttet. Men medan konkurrenterna framför lyckades skjuta fullt missade Johanna ett av skotten och gick ut på slutvarvet som åtta - och den placeringen fick hon även i mål, 1,01 bakom segrande tjeckiskan Marketa Davidova. Åkmässigt hade hon sjätte tid totalt, en knapp halvminut långsammare än Tuuli Tomingasfrån Estland. Johanna var däremot snabbast av alla på skjutvallen efter fyra serier på 1,38.

På det första varvet tog sig Mona Brorsson fram rejält från sin startposition och var fyra inför det inledande skyttet. Men precis som Johanna åkte hon på en bom och låg på 13:e plats ut på den andra rundan. Där avancerade hon två placeringar, men var tillbaka på 13:e plats efter ytterligare ett missat skott i andra liggande. Däremot lyckades Mona nolla på 24 sekunder i det tredje skyttet, vilket gjorde att hon klättrade fyra placeringar - och hon låg kvar på nionde plats inför sista stående. Trots en tredje bom lämnade värmländskan vallen som fortsatt nia, men fick släppa en åkare förbi sig till 10:e plats i mål - 1,28 från segern. Idag var det lite tyngre för Mona på banan med 10:e tid sammanlagt, 54 sekunder efter snabbaste åkare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-08-27

Senast uppdaterad: 2023-08-28

Författare: Svenska Skidskytteförbundet