Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Fluorrengöringsrekommendation - Internationella riktlinjer och förslag

Inför säsongen 23/24 införs ett förbud mot vallor med fluorprodukter. För att säkerställa att din utrustning inte är kontaminerad med förbjudna produkter följer nedan IBUs rekommendationer för fluorrengöring.

Att göra utrustningen redo för nästa säsong kräver ett genomtänkt tillvägagångssätt och en god förståelse för de olika rengöringsstegen. Ett bra tillvägagångssätt är att börja rengöra de större delarna (vallarum, bord osv) först och sedan gå vidare mot mer detaljer. Om du inte gör det kommer risken att vara större att ha kontaminering längs vägen, vilket innebär att du måste göra om proceduren och stegen flera gånger för att ha full kontroll.

Verktyg

När du rengör verktygen är det viktigaste att få bort alla dammpartiklar. Rengör därför dina verktyg varsamt med högtrycksluft eller dammsug det. Angående borstar så kan man använda olika metoder för att nå resultat, förslagsvis blötläggs borstarna först i fluorcleaner* för att sedan blåsas med lufttryck och slutligen dammsugas den när den är torr. (*Fluorcleaner är en vätska för glidytor, använd ej vallaväck för fästvallor).

Mjukare borstar så som nylon, tagel eller liknande borstar, rotoull och rotofleece (används för pulver och vätskor) är svårare att rengöra och det har visat sig att tillräcklig rengöring av dessa har varit osäker – dessa är det bäst att byta ut. Sickel/ spårsickel rengörs med fluorcleaner. Rengör även ditt vallabord och din skidprofil. Rengör ditt vallajärn med fluorfri valla och torka det med ett rent papper.

Skidor

Rengör först dina skidor minst 2 gånger med flytande fluorcleaner. Borsta, (metallborste) emellan och låt torka. Omslipning som en metod för att rengöra basen från fluor har hittills inte varit tillräckligt. Efter omslipning rekommenderas det fortfarande att valla skidorna flera gånger med flourfri valla.

För det andra, rengör dina skidor minst 2 gånger genom att varmvaxa och skrapa dem. Var uppmärksam på att du måste använda fluorfri valla och rena verktyg. Leta efter en basvalla som du känner dig bekväm med (en blandning med mjuka och hårdare vaxer verkar fungera bättre) och kontrollera framför allt att det är fluorfritt. Fortsätt kontinuerligt att valla/rengöra dina skidor enligt fluorrengöringsprocessen under hela säsongen.

Skidfodral

Rengör ditt skidfodral försiktigt genom att dammsuga den, blåsa och torka inuti med fluorcleaner. Om det inte är möjligt eller om du inte är säker på den slutliga effekten är det bättre att byta ut det.

Skidhållare/ Skidband

Tvätta eller byt ut dem.

Skidställ

Rengör ditt skidställ noga genom att dammsuga det, blåsa och torka/spraya med fluorcleaner.

Vallalådor

Rengör försiktigt alla lådor genom att dammsuga dem, blåsa och torka med fluorcleaner.

Arbetskläder

Tvätta dina arbetskläder och förkläden innan du börjar använda de fluorfria produkterna. Kontaminering från dammiga kläder och förkläden är mycket sannolikt.

Valla

Se till att vallorna du kommer att använda är certifierade fluorfria, kontakta din vallaleverantör och upprätta en plan. Manipulera inte "officiella" vallor med någon egen extern tillsats för att vara helt säker på innehållet.

Fluorcleaner

OBS. Det är inte alla fluorcleaner som garanteras som fluorfria. Kontrollera med leverantören/tillverkaren för att vara säker.

Publicerad: 2023-09-11

Senast uppdaterad: 2023-09-26

Författare: Svenska Skidskytteförbundet