SVENSKT SKIDSKYTTE
Anton Ivarsson vinner SM-guld

Anton Ivarsson vinner SM-guld. Foto: Per Danielsson

Anton och Anna distansvinnare i Sverigepremiären

22-årige Anton Ivarsson skrällde med ett överraskande SM-guld efter endast en bom i herrarnas kortdistans, i ett snöigt Idre Fjäll under lördagen. I damernas lopp imponerande Anna Magnusson med att skjuta fyra nollor och tog hem segern före snabbåkande Elvira Öberg.

Det hade snöat under natten och fortsatte ymnigt under både herrarnas och damernas lopp. Det gjorde det tungt för åkarna i spåret - och tillsammans med det nya fluorförbudet och en tuff ingång till vallen blev det långa åktider och en hel del bom på sina håll.

Herrar kortdistans

Storfavoriten Sebastian Samuelsson från I 21 hade ledningen med 10 sekunder på väg in till första liggande, men åkte på två bom direkt och lämnade vallen som 20:e man. Det var i stället Oskar Brandt från I 2 som tog över täten efter fem fullträffar, 15 sekunder före Tullus Anton Ivarsson och med hans lagkompis Oskar Ohlsson ytterligare sex sekunder bakom.

På det andra varvet drygade Oskar ut ledningen med 17 sekunder till och fortsatte sedan med ännu en nolla i stående. Det gjorde att han gick ut på den tredje rundan en halvminut före Anton som också satte alla fem skotten. Peppe Femling lämnade vallen som trea efter en bom, ytterligare en dryg minut från täten - medan Sebastian skuggade tre sekunder bakom Piteåkaren trots ett tredje missat skott.

Inför andra liggande hade Oskar nästan 50 sekunders ledning, men missade ett skott. Ändå behöll han täten, men nu 44 sekunder före Sebastian som lyckades nolla. Anton åkte i sin tur på en bom och och föll till tredje plats, ytterligare sju sekunder bakom.

På det fjärde varvet plockade Sebastian in 14 sekunder, men Oskar hade fortfarande en knapp halvminut tillgodo och ödet i sin egna händer inför sista stående. Tyvärr lyckades han inte hålla ihop det på vallen utan missade tre skott och föll till tredje plats. Däremot lyckades Anton nolla för tredje gången och gick ut på slutvarvet i en klar ledning, 46 sekunder före Sebastian som satte punkt med två missade skott.

På vägen till mål tappade Anton Ivarsson visserligen 20 sekunder men tog ändå ett glädjande SM-guld efter en strulig sommar med axeloperation. Han var till sist 26 sekunder före Sebastian Samuelsson som hade fyra bom mer, men var snabbast på alla fem varven och klart bäst sammanlagt åkmässigt.

– En överraskning, det kändes inte alls väntat, sa en nöjd Anton Ivarsson till SVT Sport efter skrällsegern och berättade att han bestämde sig för att tävla för knappt två veckor sedan.

På frågan är om han åkt sig till en plats i Världscupen som startar om två veckor svarade han så här:

– Det vore jättekul så klart. Sen får vi se när det blir.

Bakom toppduon hade Oskar Brandt fyra sekunder tillgodo mot Jesper Nelin från Biathlon Östersund ut på slutvarvet och lyckades hålla det avståndet och fixa bronset, 50 sekunder bakom Anton - precis som Jesper med fyra missade skott. SK Bores Emil Nykvist hade en bom mindre på femte plats, 1,19 från segern medan Rene Zahkna från Estland blev sexa - 18 sekunder bakom Emil efter två missade skott.

Anna Magnusson svenskt mästare i kort-distansen på Idre Fjäll

Anna Magnusson svenskt mästare i kort-distansen på Idre Fjäll. Foto: Per Danielsson

Damer kortdistans

Som väntat var Elvira Öberg från Piteå snabbast inför det första liggande skyttet - och hon lämnade också vallen i en ledning med 13 sekunder före klubbkompisen Anna Magnusson - båda efter fullt skytte. Det hade även Bente Skåle från Tullus på tredje plats, ytterligare 22 sekunder bakom.

På det andra varvet fördubblade Elvira avståndet till Anna - och efter nya nollor för båda i stående gick hon ut på den tredje rundan med 26 sekunder tillgodo. Bente fortsatte också med fem fullträffar, men hade inte samma fart i spåret som konkurrenterna utan var en dryg minut från täten.

På vägen till andra liggande drygade Elvira ut ledningen med ytterligare 20 sekunder, men åkte därefter på en bom medan Anna satte alla skotten på nytt. Det gjorde att hon bara var sju sekunder bakom Elvira ut på det fjärde varvet. Bente missade också ett skott och fick släppa estländskorna Susan Külm och Tuuli Tomingas förbi sig.

När det var dags för avgörandet i sista stående hade Elvira Öberg 21 sekunder tillgodo in på vallen, men avslutade med två bom - och när Anna Magnusson lyckades nolla för fjärde gången var segern hennes. Elvira plockade visserligen in en knapp halvminut på slutvarvet och hade klart bästa åktid sammanlagt, men Anna vann ändå ett säkert SM-guld med en marginal på 33 sekunder.

– Jag är supernöjd. Jag hade bra fokus idag och hade kul på vallen. Det är väldigt skönt att få en sådan här bra start och jag hade en bra känsla hela loppet igenom, sa en glad Anna Magnusson till SVT Sport efter segern och sina fyra nollor.

Susan Külm från Estland var också felfri på skjutvallen som trea i mål, ytterligare en minut bakom medan landsmaninnan Regina Ermits hade totalt två bom på fjärde plats - drygt två minuter från segern. Finnskogas Mona Brorsson blev femma och lyckades knipa SM-bronset, trots fyra missade skott men med näst snabbaste tid i spåret. Hon var 2,39 bakom segrande Anna men hade 16 sekunder tillgodo mot Piteås Hanna Öberg på sjätte plats - även hon med fyra bommade skott.

I morgon fortsätter Sverigepremiären på Idre Fjäll med herrarnas sprint kl. 10.00, medan damernas lopp startar två timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-11-11

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Författare: Svenska Skidskytteförbundet