Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Tilda Johansson och Anna-Karin Heijdenberg kramas i mål efter en andra och en tredjeplats.

Tilda Johansson och Anna-Karin Heijdenberg kramas i mål efter en andra- och en tredjeplats. Foto: Per Danielsson

Revanscher och överraskningar på söndagens sprint

Sebastian Samuelsson vann herrarnas sprint vid Sverigepremiären på Idre Fjäll under söndagen, trots två bom men med snabbaste åktid. I damernas lopp missade Elvira Öberg tre skott, men var klart bäst i spåret och tog hem segern före sensationen Anna-Karin Heijdenberg.

Det var fina förhållanden med några minusgrader och hårdare och snabbare spår än under lördagen. Dessutom vindstilla på vallen och inget snöfall under loppen, vilket gjorde att vi fick se betydligt bättre skytte både bland herrarna och damerna.

Sebastian Samuelsson fick kliva högst upp på pallen under söndagens sprint.

Sebastian Samuelsson fick kliva högst upp på pallen under söndagens sprint. Foto: Per Danielsson

Herrar sprint

Precis som igår var Sebastian Samuelsson snabbast inför det inledande skyttet, men fick jobba i motvind efter två missade skott. Det var i stället estländaren Raido Ränkel som tog ledningen med en knapp sekund före Pavel Magazeev från Moldavien - och med SK Bores Emil Nykvist ytterligare tre sekunder bakom, alla med fullt skytte.

På mellanrundan utökade Raido Ränkel ledningen en aning, men åkte på hela tre bom i stående och föll tillbaka. Däremot fick Sebastian revansch med fem snabba fullträffar och tog över täten med en knapp sekund före gårdagens distansvinnare Anton Ivarsson från Tullus som var felfri på skjutvallen. Jesper Nelin från Biathlon Östersund följde upp en inledande bom i liggande med en nolla och lämnade vallen som trea, bara tre sekunder från täten.

Men på slutvarvet gjorde Sebastian Samuelsson processen kort med konkurrenterna. Han drygade ut segermarginalen till 18 sekunder efter en imponerande insats i spåret där han var bäst på alla tre varven och sammanlagt 23 sekunder snabbare än dagens tvåa, Jesper Nelin. Bakom honom lyckades Anton Ivarsson fixa ytterligare en pallplats som trea i mål, 38 sekunder från segern och ett steg närmare en plats i världscuplaget till premiären i Östersund.

Anton hade sju sekunder tillgodo mot Viktor Brandt från I 2 som var tillbaka efter sjukdom och som också lyckades nolla. SK Bores Emil Nykvist hamnade på femte plats för andra dagen i rad, ytterligare tre sekunder bakom Sebastian efter ett missat skott. Rene Zahkna från Estland blev sexa i mål med samma skytte - 50 sekunder från segern.

Så här sa vinnaren Sebastian Samuelsson till SVT sport om dagens insats:

– Jag är inte nöjd med liggande skyttet. Jag får inte till en jättebra känsla. Sedan revanscherar jag mig i stående, den är jag väldigt nöjd med. Jag får hem och finlira på liggande skyttet så blir det nog bra.

Elvira Öberg vinner söndagens sprint

Elvira Öberg vinner söndagens sprint. Foto: Per Danielsson

Damer sprint

Elvira Öberg från Piteå hade ledningen med sex sekunder inför det liggande skyttet, men inledde med en bom och lämnade vallen som trea. Hon var fem sekunder bakom Tuuli Tomingas från Estland som sköt fullt, precis som Anundsjös Tilda Johansson som gick ut på det andra varvet som tvåa - en knapp sekund från täten.

På vägen till det stående skyttet tog Elvira tillbaka täten och hade 17 sekunder tillgodo mot estländskan in på vallen. Tyvärr missade hon ytterligare två skott och föll till femte plats, 25 sekunder bakom Tilda som lyckades nolla på nytt och gick ut på slutvarvet i ledningen. Men hon var bara sex sekunder före Anna-Karin Heijdenberg från Tullus som följde upp en bom i liggande med fem fullträffar.

På slutvarvet var det klasskillnad när Elvira Öberg plockade in hela avståndet och tog hem segern med 15 sekunders marginal i mål, trots tre bom men med överlägset bästa tid i spåret - 41 sekunder före närmaste åkare. Anna-Karin Heijdenberg imponerade åkmässigt redan igår men hade alltför många bom för att konkurrera. Idag gick det alltså betydligt bättre och redan vid sista mellantiden hade hon tagit sig förbi Tilda Johansson och var drygt två sekunder före henne som sensationell tvåa i mål. Tilda var nog ändå nöjd med sitt felfria skytte och dagens tredjeplats, 17 sekunder från segern.

Hon var i sin tur nio sekunder före Piteås Anna Magnusson som blev fyra efter ett missat skott, medan Tuuli Tomingas hamnade på femte plats med samma skytte - 34 sekunder bakom Elvira. Mona Brorsson från Finnskoga gjorde en ny stabil insats som sexa efter två bom i liggande men fullt i stående och med tredje åktid sammanlagt, tre sekunder bakom estländskan i mål.

Trots dagens seger var Elvira Öberg självkritisk i intervjun med SVT Sport efter loppet :

– Det är så klart jag är nöjd med skidåkningen. Planen var att vara offensiv och det tycker jag att jag genomför på ett bra sätt. Men det är klart att tre bom inte är okej.

Om två veckor är det världscuppremiär i Östersund, medan IBU-cupen startar veckan därpå i finska Kontiolahti:

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-11-12

Senast uppdaterad: 2023-11-15

Författare: Svenska Skidskytteförbundet