Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Sjätte plats för svenskarna i herrstafetten

Trots två tidiga straffrundor avancerade de svenska herrarna efterhand i torsdagens världscupstafett i ett kyligt men härligt vinterväder i Östersund. Till sist blev det en respektabel sjätteplats för Oskar Brandt, Malte Stefansson, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

Oskar Brandt fick hastigt hoppa in för en sjuk Jesper Nelin på den svenska startsträckan. Han gled bara med på det inledande varvet och var sexa inför det liggande skyttet. Tack vare fem säkra träffar lämnade värmlänningen vallen som fyra och kom sedan in till stående tillsammans med fem andra lag. Tyvärr åkte Oskar på en straffrunda och föll till 17:e plats, 47 sekunder från täten. Han lyckades ändå ta sig förbi sex lag med bästa tid på slutvarvet och växlade till sist som 11:a, 41 sekunder bakom ledande Schweiz. Oskar hade tredje åktid sammanlagt, nio sekunder långsammare än tysken David Zobel.

På sitt första varv tappade Malte Stefansson fyra sekunder mot täten men avancerade till 10:e plats. Tyvärr tvingades han använda alla tre extraskotten i det liggande skyttet och föll fyra placeringar, men var på nytt 10:a på väg in till stående. Där blev det även en straffrunda för Malte som gick ut på slutvarvet som 18:e lag och växlade på samma placering, 2,40 bakom tätduon Norge och Tyskland. I spåret hade svensken femte åktid sammanlagt, en halvminut långsammare än norrmannen Tarjei Bö - och han var 19:e man på själva sträckan.

Martin Ponsiluoma åkte lite i ett ingenmansland men passerade ändå två lag på vägen till det liggande skyttet där han fick använda två extraskott. Han lämnade vallen som 17:e man, men var fyra placeringar bättre på väg in till stående. Trots ytterligare två extraskott låg Sverige kvar på 13:e plats och Martin växlade till sist som 12:e lag, 3,23 bakom Norge som hade kopplat en klart grepp om stafetten. Åkmässigt hade svensken fjärde tid totalt, 17 sekunder långsammare än norrmannen Johannes Thingnes Bö - och han var sexa på själva sträckan.

På vägen till det liggande skyttet tog Sebastian Samuelsson in 10 sekunder mot täten och avancerade därefter till 11:e plats efter ett extraskott. På mellanrundan tog han sig dessutom förbi tre lag till åttonde plats och lämnade sedan vallen som sjua, trots ytterligare två extraskott. På slutvarvet hade Sebastian inga problem att hänga av schweizaren Jeremy Finello och förde till sist det reservbetonade svenska laget till en klart godkänt sjätteplats i mål. Sverige var 2,18 bakom Norge där Vetle Sjåstad Christiansen bugade till publiken redan efter det sista skyttet och åkte i lugn fart på slutvarvet mot en säker seger. Sebastian imponerade i sin tur med att vara snabbast på alla tre varven, totalt 26 sekunder före närmaste man. Han var dessutom överlägset bäst på själva sträckan!

I morgon fortsätter Världscupen i Östersund med damernas sprint kl. 14.45.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-11-30

Senast uppdaterad: 2023-11-30

Författare: Svenska Skidskytteförbundet