Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Mona bästa svenska i damernas sprint

De svenska damerna stod för en fin laginsats utan topp i fredagens världscupsprint i ett kyligt Östersund. Mona Brorsson lyckades bäst som 10:a efter fullt skytte - och med Elvira på placeringen bakom trots tre bom. Fransyskan Lou Jeanmonnot tog sin första världscupseger.

Mona Brorsson inledde bättre än i distansloppet och var 15:e åkare inför det liggande skyttet. Där lyckades hon dessutom nolla och lämnade vallen som femma, bara 10 sekunder från täten. Visserligen tappade Mona sex placeringar på mellanvarvet, men satte därefter alla skotten även i stående och klättrade till fjärde plats. Det var bara tre sekunder upp till andra plats, men tyvärr tröttnade värmländskan en del på slutvarvet där hon fick släppa sex åkare förbi sig till 10:e plats i mål - 35 sekunder bakom segrande Lou Jeanmonnot från Frankrike. Mona var totalt 1,16 efter snabbaste åkare i spåret, men hade 10:e skjuttid efter två serier på 57 sekunder. Det var härligt att se hennes fina skytte. Fortsätter det så blir Mona farlig i söndagens jaktstart.

— Jag hade en riktigt dålig dag på distansen, därför känns det så bra att få till en bra tävling i dag. Sen var slutvarvet väldigt slitsamt. Jag krigade allt vad jag kunde, men jag hoppas att jag med fler tävlingar ska få till ett bra slutvarv också, sa en nöjd Mona Brorsson till SVT efter loppet.

Tyvärr åkte Elvira Öberg på en bom i det liggande skyttet efter att ha varit trea på den första varvet. Hon klättrade ändå åtta placeringar till åttonde plats på mellanrundan, men missade ytterligare två skott i stående. Det gjorde att Elvira föll till 21:a plats, men avslutade sedan med klart bästa tid på slutvarvet. Där tog hon sig förbi 10 åkare till 11:e plats i mål, en dryg sekund bakom Mona. Elvira var även snabbast totalt, fem sekunder före slovenskan Anamarija Lampic. Precis som Mona har hon goda chanser att avancera i jaktstarten, men då måste skyttet bli stabilare.

Linn Persson fick en lovande start med fem fullträffar i det liggande skyttet, vilket gjorde att hon lämnade vallen som 11:e åkare. På vägen till stående plockade hon ytterligare två placeringar, men åkte på en bom i stående och föll till 13:e plats i mål. Linn var 41 sekunder från segern men bara fem sekunder bakom Elvira - och åkmässigt var hon sammanlagt 56 sekunder långsammare än landslagskompisen.

Det blev en bom direkt för först startande Hanna Öberg. Däremot klättrade hon nio placeringar till 19:e plats på vägen till stående, men åkte på ytterligare en bom. Trots det lämnade svenskan vallen som 17:e åkare och avancerade vidare på slutvarvet till 14:e plats i mål, en sekund bakom Linn. Hanna visar fortsatt god åkform med åttonde tid totalt, 32 sekunder långsammare än lillasyster Elvira.

Tilda Johansson tappade en dryg halvminut på det första varvet och missade dessutom ett skott i liggande. Hon låg på 51:a plats inför det stående skyttet, men klättrade 22 placeringar tack vare fem fullträffar. Däremot fick hon släppa 13 åkare förbi sig på slutvarvet och hamnade utanför poängplats som 42:a i mål, två minuter från segern. I spåret var Tilda totalt 2,03 långsammare än Elvira .

Det blir tyvärr ingen jaktstart för Anna Magnusson som missade ett skott i liggande och åkte på ytterligare två bom i det stående skyttet. Hon blev till sist 68:a i mål, 2,48 bakom segrande Lou Jeanmonnot. Åkmässigt var Anna sju tiondelar långsammare än Tilda sammanlagt.

Trots 16:e åktid på det första varvet fick Stina Nilsson tävlingen förstörd efter fyra bom i det liggande skyttet. Hon tog visserligen revansch med fem fullträffar i stående, men hamnade på 69:e plats i mål - en sekund bakom Anna. Stina tappade totalt 1,31 mot Elvira i spåret.

Sverige fick alltså in fyra åkare bland de 14 främsta och har fem åkare med i söndagens avslutande jaktstart.

I morgon kl. 14.45 är det dags för herrarnas sprint i Östersund. Håll tummarna för Martin, Anton, Sebastian, Jesper, Oskar och Malte!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-01

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Författare: Svenska Skidskytteförbundet