Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Sara tvåa i IBU-cupens sprint!

Sara Andersson imponerade stort genom att bli tvåa i lördagens sprint i Kontiolahti efter fullt skytte och tredje tid i spåret. Dessutom hamnade Anna-Karin Heijdenberg på 10:e plats i mål, trots två bom. Emil Nykvist gjorde ett nytt fint lopp som åtta i herrarnas sprint efter två nollor.

Damer sprint

Sara Andersson inledde starkt i spåret som sjunde åkare inför det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar gick hon sedan ut på mellanrundan som fyra, bara 10 sekunder från täten - och Sara låg fortfarande kvar på den placeringen när det var dags för avgörandet i stående. Där höll den unga svenskan nerverna i styr och lyckades sätta alla skotten på nytt. Det fina jobbet på vallen gjorde att hon gick ut på slutvarvet som klar tvåa och spurtade också i mål på samma placering, 23 sekunder bakom Emilie Ågheim Kalkenberg från Norge. Sara hade helt annan fart under skidorna än i distansloppet med fjärde åktid sammanlagt, 22 sekunder efter den segrande norskan. Grattis till pallplatsen efter en imponerande insats!

Precis som Sara blev det en lovande start för Anna-Karin Heijdenberg som var fyra på det första varvet. Efter fullt i det liggande skyttet lämnade hon därefter vallen som tvåa, bara tre sekunder från täten och sju sekunder före landslagskompisen. Tack vare näst bästa åktid på det andra varvet höll hon avståndet och var i slagläge för en topplacering med ytterligare en nolla. Tyvärr blev det två bom i stället, men Anna-Karin lyckade ändå plocka två placeringar på slutvarvet till 10:e plats i mål och nytt fint personbästa, 1,16 från segern. Idag hade hon femte tid totalt i spåret, 23 sekunder efter snabbaste åkare och en knapp sekund långsammare än Sara.

Ella Halvarsson lyckades också nolla i det inledande skyttet. Hon gick ut på mellanvarvet som 11:a och låg kvar på samma placering när det var dags för stående. Där åkte hon på en bom och föll åtta placeringar, men tog sig förbi tre åkare på slutvarvet och hamnade på 16:e plats i mål - 1,48 bakom Emilie Ågheim Kalkenberg. Ella var sammanlagt 1,11 långsammare än norskan i spåret efter ännu ett stabilt lopp.

Efter fem bommar i distansloppet var det säkert skönt för Emma Nilsson att sätta alla skotten i liggande. Tack vare det lämnade hon vallen som åtta och låg fortfarande på nionde plats inför det stående skyttet. Där blev det däremot en bom för Emma som föll till 25:e plats i mål, 2,05 från segern. Åkmässsigt var hon totalt 1,19 efter snabbaste åkare.

Annie Lindh inledde med en bom i det liggande skyttet, men avancerade sju placeringar till 26:e plats på vägen till stående. Efter ytterligare ett missat skott föll hon två placeringar och blev till sist 28:a i mål, tre sekunder bakom Emma. Däremot var hon 10 sekunder snabbare i spåret, 1,09 långsammare än Emilie Ågheim Kalkenberg.

Precis som för Annie blev det en bom i liggande för Bente Skåle som ändå lämnade vallen som 25:a. Men efter ytterligare två missade skott i det stående skyttet fick hon nöja sig med 44:e plats i mål, 3.06 från segern. Bente tappade totalt 1,47 mot snabbaste åkare.

Herrar sprint

Emil Nykvist fortsatte sitt stabila skytte med fullt i liggande. Han lämnade vallen som 14:e åkare, 22 sekunder från täten. På mellanrundan tappade han ytterligare 11 sekunder men behöll sin placering - och efter fem nya fullträffar i det stående skyttet avancerade Emil till sjunde plats. På slutvarvet blev han visserligen passerad av fransmannen Oscar Lombardot men spurtade i mål som åttonde man, 56 sekunder bakom Johan-Olav Botn som tog ännu en seger. I spåret var värmlänningen 1,32 långsammare än norrmannen med 16:e åktid totalt, men framförallt imponerade hans säkerhet på skjutvallen.

Det blev en bom i det inledande skyttet för Henning Sjökvist som gick ut på mellanvarvet som 36:a. Han avancerade sju placeringar på vägen till stående och klättrade sedan vidare till 25:e plats, trots ytterligare ett missat skott. Efter en snygg avslutning blev Henning till sist 21:a i mål, 1,50 från segern - och i spåret var han sammanlagt nio sekunder långsammare än Emil - 1,41 efter snabbaste åkare.

De övriga svenskarna hamnade tyvärr utanför poängplats. Viktor Brandt blev 53:a efter fyra bom och var två minuter långsammare än Johan-Olav Botn i spåret. Det blev samma skytteresultat för Erik Larsson som hamnade på 56:e plats, men han var 17 sekunder snabbare än Viktor åkmässigt. Alfred Eriksson hade en jobbig dag på vallen med sex missade skott och blev 78:a i mål. Han var två minuter efter bäste åkare i spåret, men två tiondelar snabbare än Viktor.

I morgon avslutas IBU-cupen i Kontiolahti med mixstafett kl. 11.00, följt av singel mixstafett kl. 14.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-02

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Författare: Svenska Skidskytteförbundet