Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Seger för Sebbe i jaktstarten!

I en perfekt avslutning på Världscupen i Östersund fick hemmapubliken jubla ordentligt åt en efterlängtad seger för Sebastian Samuelsson i herrarnas jaktstart, efter en riktig nagelbitare. Dessutom blev Martin Ponsiluoma stark sexa i mål - och Hanna Öberg fick även samma placering i damernas lopp.

Damer jaktstart

Hanna Öberg klättrade rejält och plockade in halva avståndet mot täten med snabbaste åktid på det inledande varvet. Hon var 21 sekunder bakom ledande Lou Jeanmonnot som åtta inför första liggande, men åkte på en bom och var tillbaka på ruta ett igen - 41 sekunder bakom fransyskan på nionde plats. Tack vare fem fullträffar i det andra skyttet avancerade hon två placeringar och fortsatte sedan med ytterligare en nolla på 23 sekunder i första stående. Inför det avslutande skyttet låg Hanna på sjätte plats med 40 sekunder upp till täten. Men när konkurrenterna framför sköt stabilt var det inte mycket att göra åt prispallen - och efter ytterligare ett missat skott fick svenskan sikta in sig på att klara en plats på blomsterceremonin. Hon gick också ut på slutvarvet som sexa och höll placeringen in i mål, 1,03 bakom segrande Lou Jeanmonnot som spurtslog tyskan Franziska Preuss. Hanna hade åttonde tid totalt i spåret, 41 sekunder efter Anamarija Lampic från Slovenien. Hon hade dessutom tredje skjuttid efter fyra serier på 1,49 och var sexa i själva jaktstarten.

Precis som Hanna avancerade Elvira Öberg starkt på det första varvet och låg strax före storasyster på sjunde plats inför det inledande skyttet. Tack vare fem fullträffar plockade hon ytterligare en placering och tog sig sedan ifatt de fem åkarna i täten efter snabbaste tid på den andra rundan. Tyvärr gjorde en bom i andra liggande att Elvira lämnade vallen 28 sekunder bakom ledande Franziska Preuss - och efter ytterligare ett missat skott i första stående föll svenskan till 10:e plats. När hon sedan avslutade med två bom i det sista skyttet försvann alla möjligheter till en topplacering. Elvira blev även 10:a i mål, 1,28 från segern. Trots bommarna imponerade hon på nytt i spåret med näst bästa åktid, totalt 12 sekunder efter Anamarija Lampic.

Linn Persson missade ett skott i första liggande och lämnade vallen på 15:e plats. Hon lyckades bättre i det andra skyttet, men tappade ändå två placeringar. Tack vare fem nya fullträffar i första stående var värmländskan däremot tillbaka på 15:e plats, men fick sedan släppa en åkare förbi sig - trots en tredje nolla i det avslutande skyttet. Linn hamnade också på 16:e plats i mål, 1,58 bakom Lou Jeanmonnot efter imponerande skytte. Däremot hade hon det lite tyngre i spåret än vanligt, 1,38 efter snabbaste åkare.

Precis som Linn inledde Mona Brorsson med en bom i det första liggande skyttet. Hon gick ut på det andra varvet strax före landslagskompisen på 14:e plats och låg även kvar på samma placering efter en nolla i andra liggande. Svenskan åkte däremot på en bom vardera i det två stående skyttena, vilket gjorde att hon föll till 20:e plats - en placering som Mona också fick i mål. Hon var tre minuter från segern och totalt 2,16 långsammare än Anamarija Lampic i spåret.

Tilda Johansson fick en lovande start med fullt i första liggande. Hon lämnade vallen som 30:e åkare, men föll tre placeringar efter en bom i det andra skyttet. Tilda lyckades däremot nolla på nytt i första stående, men avslutade med ännu ett missat skott. Hon kämpade sedan för att ta sig in på poängplats och klarade det precis som 40:e åkare i mål, 5,31 bakom Lou Jeanmonnot. Tilda tappade sammanlagt 3,12 mot snabbaste åkare i spåret .

Foto: Nordic Focus

Herrar jaktstart

Sebastian Samuelsson tog sig ifatt de två norrmännen framför honom på det inledande varvet och var 27 sekunder bakom ledande Philipp Nawrath inför första liggande. Tyvärr gjorde en bom att han tappade tid och föll till sjätte plats, men var snabbast på det andra varvet och låg strax bakom Tarjei Bö som trea på väg in till det andra skyttet. På nytt fick Sebastian jobba i motvind efter ännu ett missat skott, men han fortsatte starkt i spåret och kom in till första stående som femma i sällskap med tre norrmän - 46 sekunder bakom den ledande tysken. Nu gick det bättre för svensken med fem fullträffar, vilket gjorde att han lämnade vallen som andre man - bara 17 sekunder från ledning. På vägen till det avslutande skyttet minskade Sebastian avståndet ytterligare och var bara åtta sekunder bakom Philipp Nawrath in på vallen, Nu var det mycket nerver, för båda åkte på var sin straffrunda. Men svensken sköt snabbare och gick ut på slutvarvet strax före tysken, men gav inte konkurrenten en chans. Vid nästa mellantid hade ledningen växt till sju sekunder och Sebastian kunde glädjestrålande njuta på upploppet och ta emot hyllningarna från den jublande hemmapubliken. Sebastian var trea i själva jaktstarten och tre sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö åkmässigt, men fick nu äntligen stå högst upp på prispallen som vinnare. Stort grattis Sebbe till uppvisningen!

Det blev en bom direkt för Martin Ponsiluoma som föll tre placeringar till 14:e plats, 1,22 från täten. Tack vare fullt i det andra liggande skyttet var han tillbaka på 11:e plats och plockade sedan ytterligare tre placeringar med näst bästa åktid på det tredje varvet. Martin låg kvar på samma placering trots ännu ett missat skott i första stående, men avslutade fint med fem fullträffar i det sista skyttet och avancerade till femte plats. Däremot blev han passerad av norrmannen Endre Strömsheim på slutvarvet och spurtade i mål på sjätte plats, 42 sekunder bakom Sebastian. I spåret var Martin 29 sekunder efter snabbaste åkare med sjätte tid totalt - och han var även sexa i själva jaktstarten.

Oskar Brandt inledde med att missa ett skott i första liggande och lämnade vallen som 44:a, men avancerade åtta placeringar efter fullt i det andra skyttet. Tyvärr gjorde två bom i första stående att han var tillbaka på 44:e plats - och efter ytterligare två bommar i det avslutande skyttet fick Oskar nöja sig med 46:e plats i mål, 4,32 från segern. Åkmässigt var han sammanlagt 1,26 långsammare än Johannes Thingnes Bö.

Det blev en tung dag på skjutvallen för Malte Stefansson som blev 57:a i mål efter hela 11 missade skott, knappt åtta minuter bakom Sebastian. I spåret var dalmasen totalt 1,57 efter snabbaste åkare.

Världscupen fortsätter närmast med sprint, jaktstart och stafetter i österrikiska Hochfilzen - med start på fredag den 8:e december.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Nordic Focus

Publicerad: 2023-12-03

Senast uppdaterad: 2023-12-05

Författare: Svenska Skidskytteförbundet