Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Sverige tvåa i mixstafetten!

Sara Andersson, Anna-Karin Heijdenberg, Emil Nykvist och Henning Sjökvist fixade en fin andraplats för Sverige i IBU-cupens mixstafett i Kontiolahti under söndagen, efter en stark laginsats. Ella Halvarsson och Viktor Brandt blev sedan fyra i den avslutande singelmixstafetten.

Mixstafett

Sara Andersson var först ut för det svenska laget. Hon låg fyra inför det liggande skyttet, men fick använda två extraskott och lämnade vallen som sjunde lag - 14 sekunder från täten. På mellanvarvet närmade hon sig rejält tack vare snabbaste åktid och låg sedan tätt i ryggen på fransyskan Jeanne Richard som tvåa när det var dags för stående. Trots ytterligare ett extraskott behöll Sara andraplatsen, men svepte snabbt förbi ukrainskan Olena Horodna och växlade till sist i en klar ledning - 18 sekunder före Italien och Norge efter en imponerande startsträcka. Precis som i sprinten hade Sara fin fart i spåret med andra åktid sammanlagt, bara fyra sekunder långsammare än norskan Maren Kirkeeide.

På vägen till liggande drygade Anna-Karin Heijdenberg ut avståndet en aning till förföljarna efter näst snabbaste varvtid. Men medan svenskan fick använda ett extraskott i en långsam serie sköt Emilie Ågheim Kalkenberg fullt och var nu bara sju sekunder bakom svenskan. På mellanvarvet tog sig norskan dessutom ifatt och de två var även tillsammans in till det stående skyttet. Där lyckades norskan nolla på nytt, medan Anna-Karin fick plocka ännu ett extraskott. Hon lämnade vallen 19 sekunder bakom och var 34 sekunder efter Norge vid växlingen. Anna-Karin hade fjärde tid totalt i spåret, 20 sekunder långsammare än Emilie Ågheim Kalkenberg - och hon var trea på själva sträckan.

Emil Nykvist hade andra åktid men tappade 12 sekunder mot Johan-Olav Botn på nästa varv - och när svensken fick använda ett extraskott i det liggande skyttet växte den norska ledningen till knappa minuten. Sverige var fortfarande ohotad tvåa, med drygt 20 sekunder tillgodo mot Frankrike på tredje plats. När det var dags för stående hade Emil 1,15 upp till Johan-Olav Botn, men minskade avståndet med fem sekunder efter fem fullträffar. På slutvarvet växte luckan på nytt och vid växlingen var Sverige 1,29 bakom Norge - men samtidigt 39 sekunder före Frankrike. I spåret hade Emil tredje åktid sammanlagt, 47 sekunder långsammare än Johan-Olav Botn - och han var även trea på sträckan.

Nu gällde det för Henning Sjökvist att förvalta det fina utgångsläget. Han tappade 19 sekunder mot ledande Mats Överby på vägen till det liggande skyttet, men höll avståndet någorlunda bakåt. Trots ett extraskott gick Sverige ut på mellanrundan en knapp minut före trean Frankrike, men med hela 1,53 upp till Norge. I sista stående fick Henning problem, men klarade sig undan straffrunda och gick ut på slutvarvet som fortsatt tvåa efter tre extraskott. Han hade 18 sekunder tillgodo mot Oscar Lombardot och kunde ohotad ta det svenska laget i mål på andra plats, 2,19 bakom suveräna Norge. Henning var totalt 25 sekunder långsammare än fransmannen med femte åktid - och han var sjua på sträckan.

Grattis Sara, Anna-Karin, Emil och Henning till en imponerande laginsats!

Singelmixstafett

Ella Halvarsson inledde kontrollerat och var femma inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som fjärde åkare efter ett extraskott - 18 sekunder från täten. Hon fortsatte med näst bästa tid på det andra varvet och var bara tre sekunder bakom ledande Dunja Zdouc från Österrike som tredje lag på väg in till stående. Där fick hon plocka ytterligare ett extraskott och växlade som fyra, fem sekunder bakom Frankrike. Ella imponerade i spåret med andra åktid sammanlagt, bara fem sekunder långsammare än norskan Karoline Erdal efter en stabil insats.

På sitt första varv höll Viktor Brandt avståndet mot täten och lyckades sedan sätta alla skotten i liggande. Tack vare det gick han ut på den andra rundan strax bakom norrmannen Martin Nevland som tvåa - och de var även tillsammans in på vallen till det stående skyttet. Där åkte båda på varsin straffrunda, vilket gjorde att Viktor föll till sjätte plats - 29 sekunder bakom Frankrike som var tillbaka i ledningen. Åkmässigt var svensken sex sekunder långsammare än tysken Danilo Riethmüller med åttonde tid totalt - och han var 12:a på själva sträckan.

Ella Halvarsson åkte jämnt med fransyskan Paula Botet på vägen till det liggande skyttet, fortfarande på sjätte plats. Men tack vare fem fullträffar minskade hon luckan till 20 sekunder och halverade därefter det avståndet med snabbaste tid på det andra varvet - och avancerade också två placeringar. I stående tvingades Ella däremot plocka två extraskott och växlade som femte lag, 25 sekunder bakom Frankrike som hade Norge i hasorna. I spåret gick det ännu bättre för svenskan den här gången. Hon var bara en tiondel långsammare än Karoline Erdal - och var även tvåa på själva sträckan.

Med snabbaste åktid höll Viktor Brandt femteplatsen på nästa varv och låg även kvar på samma placering efter två extraskott i det liggande skyttet. På mellanvarvet plockade han in tre sekunder mot täten och tog sig sedan förbi Österrike till fjärde plats, trots ytterligare ett extraskott i stående. Viktor hade alltför långt upp till pallen, men höll undan för förföljarna bakom och förde den svenska duon i mål på en klart godkänd fjärdeplats - en halvminut bakom segrande Norge. Den här gången hade Viktor tredje åktid, 10 sekunder långsammare än Danilo Rietmüller - och var även trea på sträckan.

IBU-cupen fortsätter närmast till Idre Fjäll för två sprintlopp och en jaktstart, med start på fredag den 8:e december.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-03

Senast uppdaterad: 2023-12-03

Författare: Svenska Skidskytteförbundet