Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Ella fyra i IBU-cupen

Ella Halvarsson var knappt tre sekunder från pallen på fjärde plats efter en bom i snöyran, vid fredagens sprint i IBU-cupen på Idre Fjäll. Dessutom blev Anna-Karin Heijdenberg åtta med två missade skott, medan Peppe Femling hamnade på 13:e plats i herrarnas tävling.

Herrar sprint

Peppe Femling gjorde säsongspremiär internationellt efter att ha stått över den första tävlingsveckan. Han inledde med en bom i liggande, men tog revansch med fem fullträffar på 25 sekunder i det stående skyttet och avancerade 20 placeringar till 11:e plats. På slutvarvet fick Peppe släppa två åkare förbi sig men blev bäst av svenskarna på 13:e plats i mål, 1,16 bakom segraren Johan-Olav Botn. Åkmässigt var han 1,33 långsammare än norrmannen, men hade fjärde skjuttid efter två serier på 52 sekunder.

Tack vare en nolla i det liggande skyttet lämnade Erik Larsson vallen som åtta, 18 sekunder från täten. Han tappade däremot fyra placeringar på mellanrundan och åkte sedan på två bom i stående, men klättrade åtta placeringar på ett starkt slutvarv till 15:e plats i mål - 14 sekunder bakom Peppe. I spåret imponerade Erik med 12:e tid totalt, 1,09 efter snabbaste åkare. Dagens resultatet är dessutom nytt fint personbästa för 21-åringen från Mora.

Henning Sjökvist fick också en lovande start med fullt i liggande, men var en knapp halvminut från täten som 23:e man ut på den andra rundan. Trots en bom i det stående skyttet avancerade han därefter fem placeringar och hamnade till sist på 19:e plats i mål, sex sekunder bakom Erik. Åkmässigt var Henning sammanlagt 1,49 långsammare än Johan-Olav Botn.

Först startande Viktor Brandt lämnade vallen som sexa efter felfritt liggande skytte, 13 sekunder bakom Mats Överby från Norge. Han föll däremot åtta placeringar på mellanvarvet och åkte dessutom på två bom i stående. Det gjorde att Viktor fick nöja sig med 22:a plats i mål, 13 sekunder bakom Henning - men han var däremot 11 sekunder snabbare än honom i spåret.

Oskar Ohlsson var tillbaka i landslagsdräkten för första gången på tre år. Han inledde fint med fem fullträffar det liggande skyttet och avancerade sedan tre placeringar till 27:e plats på vägen till stående. Tyvärr gjorde två bom att Oskar föll sex placeringar, men tog sig förbi en man på slutvarvet till 32:a plats i mål, 2,06 från segern. Åkmässigt var han 1,52 långsammare än Johan-Olav Botn.

Det var debut i IBU-cupen för 19-årige Jacob Larsson, lillebror till Erik. Han var 2,19 efter snabbaste åkare i spåret, men sköt totalt fem bom. Jacob hamnade till sist på 75:e plats i mål - drygt fyra minuter bakom vinnaren Johan-Olav Botn.

Foto: Per Danielsson

Damer sprint

Ella Halvarsson inledde med fullt i liggande och lämnade vallen som fyra, sju sekunder bakom norskan Jenny Enodd. På vägen till det stående skyttet höll hon avståndet och avancerade dessutom till tredje plats, men åkte på en bom och var tillbaka på fjärde plats. På slutvarvet tog sig Ella förbi Frida Dokkenfrån Norge, men blev själv passerad av den unga fransyskan Jeanne Richard som knep tredjeplatsen medan svenskan blev fyra i mål - 17 sekunder bakom segrande Johanna Puff från Tyskland som sköt fullt. Ella imponerade både på vallen och i spåret där hon hade 12:e tid totalt, 38 sekunder långsammare än fransyskan Anaelle Bondoux.

Det blev en bom i det liggande skyttet för Anna-Karin Heijdenberg som låg på 23:e plats ut på mellanrundan. Där klättrade hon 13 placeringar till 10:e plats och lämnade sedan vallen som sjua, trots ytterligare ett missat skott i stående. På slutvarvet fick hon visserligen släppa en åkare förbi sig, men fixade ett nytt fint personbästa på åttonde plats i mål - 20 sekunder bakom Ella. Däremot var hon åtta sekunder snabbare än henne i spåret, en halvminut efter bäste åkare sammanlagt.

Precis som Anna-Karin missade Annie Lindh ett skott i liggande och lämnade vallen som 34:a. Tack vare fem fullträffar i det stående skyttet klättrade hon ända till 17:e plats och hamnade även på samma placering i mål, en dryg minut från segern. Åkmässigt var Annie 1,08 långsammare än Anaelle Bondoux efter ytterligare ett stabilt lopp i IBU-cupen.

Anna Hedström hade femte åktid på det inledande varvet, men åkte på hela fyra bom i det liggande skyttet. När hon sedan lyckades nolla i stående lämnade Anna vallen som 53:a och klättrade vidare på slutvarvet till 40:e plats i mål, 2,24 bakom Johanna Puff. I spåret hade svenskan 11:e tid totalt, 33 sekunder efter snabbaste åkare.

Det blev en jobbig dag på skjutvallen för Stina Nilsson med tre bom i vardera skyttet och 42:a plats i mål, 2,28 från segern. Hon hade däremot näst snabbaste åktid på det första varvet och 10:e tid sammanlagt, 33 sekunder långsammare än Anaelle Bondoux, men en tiondel bättre än Anna.

Nicolina Lindqvist lämnade vallen på 16:e plats efter fullt i liggande, men föll 16 placeringar på mellanrundan och åkte dessutom på två bom i det stående skyttet. Hon hamnade till sist på 47:e plats i mål, 11 sekunder bakom Stina. I spåret tappade Nicolina totalt 2,27 mot snabbaste åkare.

I morgon fortsätter IBU-cupen på Idre Fjäll med ännu en sprint. Herrarna kör kl. 11.00 och damerna kl. 14.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-08

Senast uppdaterad: 2023-12-09

Författare: Svenska Skidskytteförbundet