skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Två svenska pallplatser i världscupsprinten!

Trots en bom var Elvira Öberg bara fem sekunder från segern som tvåa i fredagens spännande sprint i Hochfilzen. Anna Magnusson blev nia och alla sju svenskorna kom på poängplats. I herrloppet blev Sebastian Samuelsson trea i mål - och med Martin Ponsiluoma på fjärde plats.

Herrar sprint

Sebastian Samuelsson hade fjärde tid inför det liggande skyttet, men missade det sista skottet och lämnade vallen som 13:e man - en knapp halvminut från täten. Han avancerade däremot fyra placeringar på mellanrundan och lyckades sedan nolla på 23 sekunder i stående. Tack vare det gick Sebastian ut på slutvarvet som fjärde man, men tog sig förbi Martin Ponsiluoma och spurtade i mål som trea och ännu en pallplats. Svensken var bara 10 sekunder bakom segrande norrmannen Tarjei Bö - och i spåret hade han tredje tid totalt, 20 sekunder långsammare än Johannes Dale-Skjevdal. Sebastian visar fortsatt fin form och har ett fint utgångsläge inför morgondagens jaktstart.

– Många världscuppoäng och det är ett bra lopp för min del, sa en nöjd Sebastian Samuelsson till SVT Sport efter tredjeplatsen som också innebär att svensken tar över ledningen i den totala Världscupen.

Precis som Sebastian åkte Martin Ponsiluoma på en bom i liggande. Han var fem sekunder bakom landsmannen som 20:e man ut på mellanvarvet, men hela 10 placeringar bättre inför det stående skyttet. Tack vare fem fullträffar på 23 sekunder lämnade Martin vallen en tiondel före Sebastian som trea, men fick släppa landslagskompisen förbi sig på slutvarvet till fjärde plats i mål - 18 sekunder från segern. Han hade sjätte åktid sammanlagt, 32 sekunder efter snabbaste åkare - och var dessutom sjua på skjutvallen efter två serier på 49 sekunder och med näst bästa range time. Fortsätter Martin med det stabila skyttet blir det en rolig jaktstart även för honom.

Oskar Brandt inledde med en bom i liggande, men avancerade sedan åtta placeringar till 45:e plats på vägen till det stående skyttet. Där blev det ytterligare tre missade skott, vilket gjorde att han föll tillbaka rejält. Men tack vare en stark slutrunda lyckades Oskar klättra till 55:e plats i mål, 2,32 bakom Tarjei Bö. I spåret var han 1,26 långsammare än Johannes Dale-Skjevdal.

Tyvärr hamnade de tre övriga svenskarna utanför jaktstarten. Emil Nykvist kom sent till Hochfilzen efter en lång och tröttsam resa och fick dessutom skjuta med ett reservgevär. Trots det klarade han sig med en bom, men hade det ganska tungt åkmässigt och blev 64:a i mål. Han var 2,48 från segern och tappade 2,29 mot snabbaste åkare i spåret.

Anton Ivarsson hade samma struliga uppladdning och hamnade till sist på 74:e plats i mål , 3,11 från segern. Han höll också ihop skyttet bra med endast en bom, men var 32 sekunder långsammare än landsmannen åkmässigt.

Malte Stefansson var totalt 1,46 sekunder efter snabbare åkare i spåret, men missade hela fem skott och blev 77:a i mål, åtta sekunder bakom Anton.

Damer sprint

Elvira Öberg var bara tre sekunder efter snabbaste åkare som tvåa inför det liggande skyttet, men missade ett av skotten. Hon klättrade sedan hela 17 placeringar till femte plats på mellanrundan och lyckades dessutom nolla i stående. Tack vare det gick Elvira ut på slutvarvet som tvåa, 13 sekunder bakom Ingrid Landmark Tandrevold. Det såg länge ut som ett omöjligt avstånd, men mot slutet tog svenskan in mycket tid och var till sist bara fem sekunder bakom den segrande norskan. Sammanlagt var Elvira sex sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic med näst bästa tid i spåret efter en imponerande insats där skyttet dessutom blir allt bättre. Det kommer att bli en rafflande jaktstart med svenskan i perfekt utgångsläge...

Yes, äntligen. Jag har fått kämpa med den länge, sa en lättad Elvira Öberg till SVT Sport om den sista stående skjutningen där hon väntade länge med sista skottet.

– Nu är jag på rätt väg. Oavsett resultat idag så är det ett bra utgångsläge inför jaktstarten. Jag hade bra skidor idag, så vallarna ska ha en eloge.

Det blev en inledande bom i liggande för Anna Magnusson som gick ut på den andra varvet som 44:a. Där avancerade hon inte mindre än 20 placeringar och lyckades sedan sätta alla skotten på 25 sekunder i det stående skyttet. Det gjorde att Anna lämnade vallen som nia, en placering som hon också höll in i mål - 55 sekunder från segern. I spåret hade Piteåkaren så bra som 12:e tid totalt, 54 sekunder efter snabbaste åkare - en rejäl revansch efter de bleka resultaten i Östersund förra veckan.

Mona Brorsson fick en smakstart med fem fullträffar på 26 sekunder i det liggande skyttet och lämnade vallen som trea, bara två sekunder från täten. Hon tappade visserligen tid mot ledande Ingrid Landmark Tandrevold på mellanvarvet, men låg fortfarande på tredje plats när det var dags för stående. Tyvärr blev det två bom för Mona som föll till 17:e plats i mål, 25 sekunder bakom Anna - och åkmässigt var värmländskan 10 sekunder långsammare än henne.

Det ojämna skyttet fortsatte för Hanna Öberg som ändå avancerade 18 placeringar till 15:e plats efter ett missat skott i liggande. Men när det blev ytterligare två bom i det stående skyttet föll hon 13 placeringar. Hanna tog sig i alla fall förbi åtta åkare på slutvarvet till 20:e plats i mål, sju sekunder bakom Mona. I spåret hade hon sjunde åktid sammanlagt, knappt 40 sekunder efter Anamarija Lampic.

Tilda Johansson har en bit kvar till förra årets åkform, men skyttet är i toppklass. Hon lämnade vallen som 21:a efter fullt i liggande, men tappade åtta placeringar på mellanrundan. Tack vare fem nya fullträffar i det stående skyttet klättrade Tilda på nytt till 14:e plats, men tröttnade och blev 27:a i mål - 1,40 bakom Ingrid Landmark Tandrevold. Hon var totalt 1,55 efter snabbaste åkare i spåret.

Tack vare en nolla i liggande låg Linn Persson på 16:e plats - och hon var fyra placeringar bättre på väg in till det stående skyttet., Tyvärr gjorde två bom att värmländskan föll till 30:e plats, en placering som hon också fick i mål - drygt fem sekunder bakom Tilda. Åkmässigt var Linn däremot 31 sekunder snabbare än henne sammanlagt, 1,14 långsammare än Anamarija Lampic.

Trots en jobbig uppladdning imponerade 20-åriga Sara Andersson i sitt andra världscuplopp. Hon inledde på bästa sätt med fullt i det liggande skyttet och lämnade vallen på 18:e plats men föll nio placeringar efter en bom i stående. Sara blev till sist 34:a i mål, sex sekunder bakom Linn - och plockade sju världscuppoäng. I spåret var hon 1,41 efter snabbaste åkare.

I morgon fortsätter Världscupen i österrikiska Hochfilzen med dubbla jaktstarter. Herrarna kör kl. 12.15, medan damernas lopp avgörs kl. 14.45.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-08

Senast uppdaterad: 2023-12-08

Författare: Svenska Skidskytteförbundet