Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Seger för Elvira i jaktstarten!

Det blev en rafflande upplösning i damernas jaktstart i Hochfilzen där Elvira Öberg avgjorde i sista skyttet och tog sin första världcupseger för säsongen. Hanna Öberg klättrade dessutom till sjätte plats med fyra nollor, medan Sebastian Samuelsson blev femma i herrarnas lopp.

Herrar jaktstart

Sebastian Samuelsson satte full fart direkt och kom in till första liggande tillsammans med två norrmän. Trots en bom lämnade han vallen som tvåa med Tarjei Bö tätt i ryggen, 28 sekunder bakom Sturla Holm Laegreid. När han sedan lyckades nolla medan den ledande norrmannen åkte på en bom skiljde det bara sex sekunder - och Sebastian tog sig inte bara ifatt utan svepte förbi och var fyra sekunder före in till första stående. Tyvärr fick han problem och tvingades ladda extraskott vilket tog mycket tid - och det blev dessutom två bom. Det gjorde att svensken föll till 10:e plats, men avslutade med fem fullträffar i det sista skyttet och gick ut på slutvarvet som sjua. Där lyckades han även ta sig ifatt två fransmän och spurtade i mål på femte plats, 48 sekunder bakom Johannes Thingnes Bö. Idag hade Sebastian femte tid totalt i spåret, 27 sekunder långsammare än Johannes Dale-Skjevdal.

Det blev en trist inledning med två bom redan i första liggande för Martin Ponsiluoma som föll till 11:e plats. Tack vare fullt i det andra skyttet avancerade han däremot tre placeringar, men missade ytterligare två skott i första stående. Det gjorde att Martin gick ut på det fjärde varvet som 14:e man och hamnade till sist på 13:e plats i mål efter en femte bom i det avslutande skyttet. Han var 1,56 från segern och hade 17:e åktid sammanlagt, 52 sekunder efter snabbaste man.

Oskar Brandt klättrade 11 placeringar till 44:e plats efter en bom vardera i de tre första besöken på vallen, men avslutade med ytterligare tre missade skott i sista stående och fick nöja sig med 54:e plats i mål - knappt sex minuter bakom Johannes Thingnes Bö. I spåret var Oskar totalt 1,53 långsammare än Johannes Dale-Skjevdal.

Sebastian hade lite problem under sitt tredje skytte

Sebastian hade lite problem under sitt tredje skytte Foto: Nordic Focus

Damer jaktstart

Elvira Öberg åkte snabbt ifatt ledande Ingrid Landmark Tandrevold och kom in till första liggande tillsammans med norskan. När båda sköt en bom vardera tog Lena Häcki-Gross från Schweiz över täten, men svenskan var bara fem sekunder bakom som trea inför det andra skyttet. Där lyckades alla fyra toppnamnen nolla, vilket gjorde att Elvira lämnade vallen som fyra - men hade bara fyra sekunder upp till täten på väg in till första stående. Tack vare fem nya fullträffar tog Elvira över ledningen, men hade fortfarande sällskap av Ingrid Landmark Tandrevold när det var dags för avgörandet i det sista skyttet. Där fick norskan problem med vapnet och tappade tid, medan svenskan satte alla fem skotten i säker stil. Tack vare det hade Elvira ett försprång på 17 sekunder och kunde ohotad hålla undan och vinna för första gången den här säsongen. Idag hade hon tredje tid totalt i spåret, 37 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic - och var trea i själva jaktstarten. Stort grattis Elvira för en suverän uppvisning!

Tack vare näst snabbaste åktid på det inledande varvet och fullt i första liggande klättrade Hanna Öberg 10 placeringar till 10:e plats. Hon avancerade ytterligare tre placeringar på nästa runda och lämnade därefter vallen som sexa efter ännu en nolla. När åkarna i täten fortsatte sitt stabila skytte var det svårt att närma sig på allvar, men Hanna imponerade stort med fem nya fullträffar på 21 sekunder både i tredje och fjärde skyttet. Det gjorde att hon säkrade en plats på blomsterceremonin som sexa i mål, 1,03 bakom Elvira. Hon var sammanlagt 1,09 efter snabbaste åkare i spåret, men hade fjärde skjuttid efter fyra serier på 1,39 - och Hanna var dessutom bäst av alla i själva jaktstarten!

Anna Magnusson föll tre placeringar till 12:e plats efter en bom i det första skyttet och missade ytterligare ett skott i andra liggande. Det gjorde att hon gick ut på det tredje varvet som 18:e åkare, men avancerade 10 placeringar efter fullt både i första och andra stående. Anna fick visserligen släppa en åkare förbi sig på slutvarvet, men spurtade i mål som nia - 1,49 från segern. I spåret var hon 1,06 långsammare än Anamarija Lampic, men hade 10:e åktid och var tre sekunder snabbare än Hanna - och dessutom nia även i själva jaktstarten.

Tack vare fem fullträffar i första liggande avancerade Mona Brorsson sex placeringar till 11:e plats och plockade ytterligare fyra placeringar med samma fina resultat även i det andra skyttet. Trots en bom i första stående tappade Mona bara en placering, men avslutade med ännu ett missat skott och föll tillbaka. Hon hamnade till sist på 14:e plats i mål, 2,25 bakom Elvira - och Mona var sammanlagt 1,22 efter snabbaste åkare i spåret.

Linn Persson inledde med fullt i det första skyttet, men åkte på en bom i andra liggande. Hon gick ut på det tredje varvet som 29:a och avancerade därefter fem placeringar, trots ett missat skott i första stående. Linn avslutade med ännu en nolla och klättrade vidare till 15:e plats i mål efter ett starkt sistavarv, 2,56 från segern. Hon var drygt tre sekunder långsammare än Mona i spåret - totalt 1,26 efter Anamarija Lampic.

Det blev en bom i första liggande för Tilda Johansson som däremot lyckades nolla både i det andra och tredje skyttet. Hon var 27:a ut på det fjärde varvet, men föll sex placeringar efter ytterligare att missat skott i sista stående. På slutrundan fick 24-åringen från Anundsjö släppa fyra åkare förbi sig och hamnade på 37:e plats i mål, 4,16 bakom Elvira. Tilda tappade totalt 2,30 mot snabbaste åkare.

Sara Andersson klättrade sju placeringar till 27:e plats med fem fullträffar i första liggande, men föll sedan 10 placeringar efter en bom i det andra skyttet. Tack vare ytterligare en nolla i första stående avancerade Moraåkaren på nytt till 28:e plats, men avslutade med ännu ett missat skott och blev till sist 39:a i mål - fem sekunder bakom Tilda. Sara var däremot 27 sekunder snabbare än henne i spåret.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Hochfilzen med stafetter. Emil Nykvist, Sebastian Samuelsson, Oskar Brandt och Martin Ponsiluoma kör för Sverige i herrarnas tävling kl. 11.30, medan Anna Magnusson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg utgör det svenska laget i damernas stafett kl. 14.15.

Text och analys: L-G Alsenius

Segergesten för Elvira Öberg Foto: Nordic Focus

Publicerad: 2023-12-09

Senast uppdaterad: 2023-12-09

Författare: Svenska Skidskytteförbundet