Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Foto

Ella på tredje plats i jaktstarten!

Ella Halvarsson tog sig äntligen upp på pallen som trea i söndagens spännande jaktstart i IBU-cupen, på ett blåsigt och dimmigt Idre Fjäll. Anna-Karin Heijdenberg hamnade på sjunde plats, medan Annie Lindh blev åtta. Peppe Femling var främst av herrarna på nionde plats.

Herrar jaktstart

Tack vare fem fullträffar på 25 sekunder i första liggande avancerade Peppe Femling tre placeringar till sjunde plats, en dryg minut från täten. Han höll i stort avståndet trots en bom i det andra skyttet, men föll däremot fyra placeringar. Det blev ytterligare ett skott i första stående, men Peppe klättrade ändå till nionde plats och låg kvar på samma placering efter en tredje bom i det sista skyttet. Han hamnade också på nionde plats i mål, 1,46 bakom vinnaren Johan-Olav Botn - och i spåret var han totalt 1,03 långsammare än norrmannen. Peppe var även nia i själva jaktstarten efter ännu ett stabilt lopp.

Viktor Brandt inledde också med en snabb nolla och fortsatte med samma fina resultat även i andra liggande. Det gjorde att han avancerade från 32:a till 19:e plats och klättrade sedan ytterligare sex placeringar, trots en bom i det tredje skyttet. Viktor satte punkt med ännu ett missat skott i sista stående, men gick ut på slutvarvet som 11:a och hamnade till sist på 12:e plats i mål - 2,26 från segern. Han var sammanlagt 1,21 efter snabbaste åkare i spåret och hade fjärde skjuttid efter fyra serier på 1,45. Viktor var dessutom så bra som femma i själva jaktstarten efter en imponerande klättring.

Det blev en bom i första liggande för Henning Sjökvist som föll fem placeringar till 21:a plats. Han låg kvar på samma placering efter ännu i ett missat skott i det andra skyttet, men avancerade sedan till 19:e plats, trots en tredje bom i första stående. Henning avslutade med ett missat skott även i det sista skyttet, men tog tog ändå förbi två man till 17:e plats i mål - 2,49 bakom Johan-Olav Botn. Åkmässigt var han två tiondelar snabbare än Viktor, totalt 1,20 långsammare än den segrande norrmannen.

Oskar Ohlsson inledde också med en bom i det första skyttet, men lyckades sedan nolla i andra liggande och lämnade vallen som 16:e åkare. Han avancerade därefter en placering trots ännu ett missat skott i första stående, men åkte tyvärr på tre bom i det sista skyttet och fick nöja sig med 24:e plats i mål - 3,45 från segern. Oskar var 25 sekunder långsammare än Henning i spåret, totalt 1,45 efter snabbaste åkare.

Det blev totalt åtta missade skott för Jacob Larsson som ändå avslutade med en nolla och blev 43:a, efter att ha plockat fyra placeringar på slutvarvet. Han var 6,38 bakom Johan-Olav Botn i mål och drygt två minuter långsammare än norrmannen i spåret.

Erik Larsson hade en jobbig dag på skjutvallen med hela 10 bom innan han blev varvad och avplockad, vilket gjorde att 21-åringen från Mora inte fick någon slutplacering i mål.

Damer jaktstart

Ella Halvarsson tog över täten efter fem fullträffar i det första liggande skyttet, men hade sällskap av Anna-Karin Heijdenberg. Inför det andra skyttet hade duon ett försprång på 21 sekunder - och trots en bom drygade Ella ut ledningen till närmare en halvminut. Tyvärr missade svenskan två skott i första stående och fick släppa Jenny Enodd från Norge förbi sig - och hade nio sekunder upp till henne när det var dags för det sista skyttet. Där lyckades norskan nolla för fjärde gången och gick mot en säker seger, medan Ella missade ytterligare ett skott och lämnade vallen som trea. Hon lyckades också hålla den placeringen utan problem på slutvarvet och ta sin andra pallplats under karriären, 51 sekunder från segern. I spåret hade Ella åttonde åktid, 42 sekunder långsammare än fransyskan Jeanne Richard - och hon var nia i själva jaktstarten. Grattis Ella till ännu en fin insats!

Tack vare fullt i det inledande skyttet lämnade Anna-Karin Heijdenberg vallen strax bakom Ella som tvåa och hade sällskap med landsmaninnan i en klar ledning inför det andra liggande skyttet. Där blev det två bom, vilket gjorde att hon föll till tredje plats - men fortfarande inte mer än 20 sekunder bakom Ella på väg in till första stående. Tyvärr missade Anna-Karin ytterligare två skott och tappade kontakten med täten - och efter två bom till i det avslutande skyttet gick hon ut som sexa på slutvarvet. Där blev svenskan passerad av en åkare och hamnade utanför blomsterceremonin på sjunde plats i mål, 1,45 bakom Jenny Enodd. Idag hade Anna-Karin sjunde tid totalt i spåret, 36 sekunder efter snabbaste åkare.

Annie Lindh åkte på två bom redan i det första skyttet, men tog snabbt revansch med fullt i andra liggande och avancerade till 13:e plats. Trots ett missat skott i det tredje skyttet plockade hon ytterligare en placering och avslutade sedan med samma resultat även i sista stående. Annie lämnade vallen som 10:a, men tog sig förbi två åkare med sjätte tid på slutvarvet till åttonde plats i mål - sju sekunder bakom Anna-Karin. Åkmässigt var hon sammanlagt 59 sekunder långsammare än Jeanne Richard, men slog ännu en gång sitt personbästa i IBU-cupen.

Precis som Annie inledde Stina Nilsson med två missade skott, men plockade sju placeringar till 22:a plats på det andra varvet. Tack vare fem fullträffar i andra liggande avancerade hon ytterligare fem placeringar, men åkte på två nya bom i det tredje skyttet och föll tillbaka igen. Stina fick samma resultat även i sista stående, men trots sex bom avslutade hon med snabbaste tid på slutvarvet och klättrade till 16:e plats i mål - 2,47 från segern. Idag hade hon fin fart i spåret och var topp fyra på alla varven och hade andra tid totalt, bara en sekund efter snabbaste åkare.

Anna Hedström tappade fem placeringar till 18:e plats efter två bom i det inledande skyttet och lämnade därefter vallen som 20:e åkare efter ytterligare ett missat skott i andra liggande. Däremot lyckades hon nolla i första stående, och klättrade rejält - och inför det avslutande skyttet låg hon på 11:e plats. Tyvärr gjorde hela fyra bom att Anna föll till 23:e plats i mål, 3,19 bakom Jenny Enodd - och åkmässigt var hon sammanlagt 43 sekunder långsammare än Jeanne Richard.

Det klart sämsta utgångsläget av svenskorna hade Nicolina Lindqvist som 52:a från start. Men tack var fullt i det båda liggande skyttena klättrade hon 16 placeringar och gick sedan ut på det fjärde varvet som 34:a, trots en bom i det tredje skyttet. Nicolina avslutade med en tredje nolla på 24 sekunder i sista stående och avancerade till 29:e plats i mål, drygt fem minuter från segern. Hon tappade totalt 3,12 mot snabbaste åkare i spåret, men hade sjätte skjuttid efter fyra serier på 1,57.

IBU-cupen fortsätter närmast till norska Sjusjöen där det kommer att tävlas i sprint, jaktstart och masstart från onsdagen den 13:e december.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-10

Senast uppdaterad: 2023-12-11

Författare: Svenska Skidskytteförbundet